
En viktig fråga som det svenska EU-ordförandeskapet har drivit är hur EU:s civila krishanteringsinsatser kan bli mer effektiva. En civil EU-observatörsinsats i Armenien nämns som en förebild för framtida EU-insatser.
I en värld med fler svårlösta konflikter än någonsin, som i allt högre utsträckning utkämpas mellan icke-statliga aktörer, finns ofta behov av fler medlingsspår, så kallad multi-track diplomacy.
Det räcker sällan med att toppdiplomater kommer överens, eller att medlingen bara involverar regeringsföreträdare och stater. Fredsprocesser där konfliktens offer inte har en röst eller lokala fredsbyggare saknas har små förutsättningar att bestå. För att skapa legitimitet behöver konfliktens grundorsaker vägas in och lokala, nationella och internationella processer kopplas samman.
Men hur går det till när kvinnor, unga, olika minoriteter, etniciteter eller religiösa grupper för fram sina behov i dialog- och medlingsprocesser? Hur får civilsamhällets aktörer genomslag i framtida statsbyggande? Vilka lärdomar kan vi dra om inkluderande fredsprocesser?
Detta diskuterades under vårt seminarium den 15 september på Medelhavsmuseet i Stockholm, i anslutning till Folke Bernadottedagen 2017.
FBA:s generaldirektör Sven-Eric Söder hälsar välkommen till ett samtal mellan:
Eldridge Adolfo, senior rådgivare i dialog och medling vid FBA.
Eldridge Adolfo har tidigare arbetat för FN och EU, bland annat med förhandlingar med väpnade grupper i Sydsudan, Colombia, Sierra Leone, Zimbabwe, Kenya, Venezuela, Georgien, Libyen och Myanmar.
Tuija Talvitie, chef för The Crisis Management Initiative, CMI.
CMI är en oberoende finsk organisation grundad av den tidigare presidenten Martti Ahtisaari. CMI bedriver dialog- och medlingsinsatser i ett flertal aktuella konflikter och inkluderande dialog och lokalt ägarskap är centralt i deras arbete.
Noha Alkamcha, aktivist och utvecklingskonsult.
Medgrundare till The Syrian Forum, som samlar organisationer från civilsamhället i Syrien, och samordnare för det syriska civilsamhällets deklaration som bland annat vill öka det lokala inflytandet och andelen kvinnor i fredsprocessen för Syrien.
FBA (Folke Bernadotteakademin) har fått sitt namn efter greve Folke Bernadotte, FN:s första medlare med uppdrag att förhandla om fred mellan israeler och palestinier. Uppdraget blev hans sista; Folke Bernadotte dödades i Jerusalem den 17 september 1948. De svenska ansträngningarna för internationell fred, säkerhet och utveckling har varit många sedan dess. Varje år bjuder FBA in till ett seminarium i samband med Folke Bernadottes dödsdag för att uppmärksamma arbetet för fred.
Här kan du läsa om Folke Bernadottedagen 2016 och 2015.
Foto: Kvinnor från hela Afghanistan diskuterar sina erfarenheter, framtidsförhoppningar och hur de kan bidra till fredsprocessen. UN Photo/Fardin Waezi
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
När demokratin är på tillbakagång i världen och krig rasar i Europa ökar förväntningar på EU som global företrädare för demokrati, mänskliga rättigheter och en regelbaserad världsordning. EU:s stärker nu sin krishanteringsförmåga och medlemsländerna är överens om en ny så kallad civil pakt. I EU:s observatörsinsats i Armenien har arbetssätt prövats som gett lärdomar för framtiden.
2023-05-24 08:44FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökCarl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa
Läs mer om våra experter