Sju år efter Georgienkriget – utvärdering av FBA:s bidrag till EU:s observatörsinsats

Efter att den väpnade konflikten mellan Ryssland och Georgien nått ett vapenstillestånd i augusti 2008 inrättades EU:s observatörsinsats (EUMM) i Georgien. FBA har sekunderat personal till den civila insatsen sedan dag ett.

Sverige är ett av de länder som sänt flest personer till EUMM av alla EU:s medlemsstater och för FBA:s del har EUMM också varit den enskilt största insatsen sett till antal sekunderade. För att utvärdera effekten av myndighetens bidrag fick FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) år 2015 i uppdrag att analysera FBA:s personalbidrag till EUMM utifrån regeringens resultatstrategi för internationell civil krishantering. Hela rapporten kan du läsa här.

Författarna drar slutsatsen att FBA:s bidrag till EUMM varit relevant för EUMM:s arbete och på ett bra sätt uppfyllt målen i Sveriges strategi för internationell civil krishantering när det gäller rekrytering, utbildning, kvinnor, fred och säkerhet samt samverkan. Författarna slår också fast att FBA aktivt medverkat till att stärka prioriterade svenska intressen i EUMM, till exempel mänskliga rättigheter och genusintegrering.

Utvärderingen konstaterar vidare att FBA har bidragit med personal på i stort sett alla nivåer i insatsen och att det är få andra medlemsstater och aktörer, om någon, som haft ett lika brett personalbidrag. Insatsen har också varit en inkörsport till internationella civila krishanteringsinsatser för en ny generation utsända och har inneburit att de fått erfarenhet i fält och att det är en kompetensuppbyggnad som gynnar inte bara FBA utan också Sverige. Sedan tidigare har FBA identifierat behovet av att förbättra hanteringen av personalens erfarenheter både under och efter tjänstgöring i insatsen och jobbar aktivt med att utveckla den kapaciteten, något som också uppmärksammas i rapporten.

Vill du veta mer om FBA-utsända som arbetar i EUMM kan du klicka här för att läsa en intervju med Mika Sörensen som är utsänd av FBA till insatsen och vid tidpunkten för intervjun arbetade som biträdande chef för fältkontoret i Mtskheta.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Beslut om FBA:s stöd till civilsamhället 2023

Det är nu klart vilka organisationer som får ekonomiskt stöd från FBA inom ramen för myndighetens stöd till civilsamhället för 2023. Totalt beviljas 14 organisationer bidrag under ett till tre år i form av verksamhets- eller projektbidrag.

2023-03-13 11:44
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Closing the Governance Gap to Achieve Climate Security

This brief aims to give an overview of climate security and governance, drawn from existing research and based on experiences from the work of the Folke Bernadotte Academy (FBA). The brief is centered around the discussion in overcoming governance gaps to achieve climate security in the context of peacebuildning.

Dokument
Attribut
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Sveriges EU-ordförandeskap

Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Det här gör FBA
FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer och ansök

KOMMANDE KURSER

Porträtt av Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa

Läs mer om våra experter

Twitter