FBA viktig aktör i utvecklingssamarbetet med Mali

Regeringen har nu fattat beslut om en ny strategi för utvecklingssamarbetet med Mali, som fokuserar på att stärka demokrati, jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter i det konfliktdrabbade landet. FBA får en viktig roll i det fredsbyggande arbetet.

Konflikten i Mali eskalerade i januari 2012, då separatistgrupper under ledning av rebellorganisationen MNLA gjorde uppror mot regeringsarmén i den norra delen av landet. Konflikten bottnar dels i en långvarig konflikt om självstyre mellan regeringen och tuareggrupper i norr, dels i konflikter med väpnade islamistiska grupper. Stridigheterna fortsätter trots det fredsavtal som i juni 2015 undertecknades av regeringen, de regeringstrogna grupperna och grupper som stridit för ökat självstyre.

Den nya strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali är ett bidrag till freds- och statsbyggande, och för första gången implementeras arbetet av både Sida och FBA.

– FBA inleder nu ett långsiktigt arbete i Mali, för att stärka kapacitet hos individer och institutioner i landet att främja säkerhet och mänskliga rättigheter. Det är ett viktigt arbete i en svår miljö, säger Sven-Eric Söder, generaldirektör på FBA.

Den nya strategin omfattar totalt ett årligt stöd på i snitt 240 miljoner kronor, en ökning från tidigare år. Strategin innebär ett tydligare fokus på bland annat mänsklig säkerhet, stärkt inflytande för kvinnor, samt freds- och försoningsmekanismer på både nationell och lokal nivå.

Läs mer

Läs mer om strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali på regeringens hemsida.

Förutom Malistrategin har FBA hittills fått i uppdrag att bidra till ytterligare två av Sveriges biståndsstrategier, strategin för Liberia och strategin för Demokratiska republiken Kongo.

Foto: UN Photo/Marco Dormino

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Regeringen har beslutat att omlokalisera FBA:s verksamhet från Sandö till Stockholm

FBA:s verksamhet på Sandö ska upphöra senast den 31 december 2025. Regeringen hänvisar till pågående reformering av biståndet och regeringens strävan mot en mer ändamålsenlig och kostnadseffektiv statsförvaltning.

2025-01-16 14:07

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter