År 2020 inrättades 1325-stipendiet, tillägnat minnet av jämställdhetsexperten och fredsbyggaren Zaida Catalán.
Dialog och fredsmedling
Konflikter är uttryck för motstridiga intressen och en naturlig del av samhällslivet i länder, i relationer mellan länder, i regioner och på internationell nivå. Om man inte lyckas lösa en konflikt med fredliga metoder kan den eskalera och leda till våld.Dialog och medling kan förhindra att konflikter blir våldsamma, få stopp på pågående våld och förhindra att våld återuppstår.
Under en dialogprocess hålls samtal mellan parterna i en konflikt, där de får dela med sig av sina olika perspektiv, lyssna och försöka förstå varandra.
En medlingsprocess är mer formell. En medlare, som vanligtvis representerar en utomstående organisation, erbjuder en struktur för förhandlingar mellan parterna i konflikten. Målet är att förhandlingarna ska leda till en konkret lösning, som ett fredsavtal.
Vad gör FBA?
- Utbildning och rådgivning
FBA erbjuder utbildning och rådgivning om dialog och fredsmedling. FBA har till exempel i över ett decennium hållit en årlig kurs i ämnet för personalen på FN:s avdelning för politik och fredsbyggande, UNDPPA. FBA samordnade även det svenska medlingsnätverket för kvinnor, som skapades år 2015 på uppdrag av Utrikesdepartementet för att öka antalet kvinnor som deltar i fredsprocesser. Det svenska nätverket var i sin tur en del av det nordiska medlingsnätverket för kvinnor. - Forskning
FBA bedriver och stödjer internationell forskning om dialog och fredsmedling. - Personalbidrag
FBA sänder ut civil personal som arbetar med dialog och fredsmedling till internationella fredsinsatser som Sverige deltar i, som leds av EU, FN, OSSE och Nato. Här kan du se en karta över vår utsända personal just nu. - Våra samarbetsländer
FBA driver projekt som rör dialog och fredsmedling i konfliktdrabbade länder, som en del av Sveriges internationella utvecklingssamarbete. Här kan du läsa mer om de länder där vi verkar.