Stöd till civilsamhället

Under sommaren 2018 pågår en översyn av FBA:s stöd till civilsamhället för fred och säkerhet (tidigare Fredsmiljonen och 1325-bidragen) för att tydliggöra stödets syfte och inriktning.

Översynen som görs omfattar också FBA:s processer och rutiner för bidragshanteringen, inklusive nya riktlinjer, villkor och mallar för ansökningar.

Anledningen är att regeringen den 28 juni 2018 fattade beslut om ändringar av FBA:s stöd till civilsamhället. Syftet med FBA:s framtida stöd till civilsamhället är att öka kunskap och engagemang samt främja dialog och debatt i Sverige och globalt om fredsfrämjande verksamhet, säkerhetspolitik, nedrustning och icke-spridning, FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet samt FN:s säkerhetsrådsresolutioner om unga, fred och säkerhet.

FBA kommer, liksom tidigare, att erbjuda möjligheten att söka verksamhetsstöd/verksamhetsbidrag och projektbidrag.

Endast svenska organisationer och stiftelser är behöriga att ansöka om bidrag. Verksamhet och projekt som beviljas bidrag ska ha en koppling till en internationell kontext, oavsett om de genomförs i Sverige eller globalt. Insatser med fokus på enbart en svensk kontext kommer inte att beviljas bidrag.

Bidrag kommer framöver inte att kunna sökas för lokala insatser som genomförs av en svensk organisation i ett enskilt annat land, varken i egen regi eller tillsammans med en eller flera organisationer på plats.  Bidrag kommer inte heller att kunna sökas för vidareförmedling till tredje part.

Ytterligare information om inriktning, nya riktlinjer, villkor och mallar för ansökan kommer att publiceras här senast i månadsskiftet augusti/september 2018 och sista datum för ansökan om bidrag för verksamhet och projekt för 2019 kommer att vara 15 oktober 2018.

Om du vill veta mer om vårt nya stöd till civilsamhället är du också välkommen att anmäla dig till vårt informationsmöte i Stockholm den 31 augusti 2018, läs mer här.

Extra utlysning: Bidrag till projekt som rör unga, fred och säkerhet

FBA gjorde under sommaren 2018 en extrautlysning av bidrag till projekt som rör unga, fred och säkerhet. Sista ansökningsdatum var den 15 augusti. Beslut om tilldelning av medel kommer att fattas i september. Stödet redovisas enligt gällande riktlinjer och villkor för Fredsmiljonen. 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Pilotutbildning för kvinnliga fredsbyggare i Colombia

Colombia har fått en ny president. Hur det kommer att påverka den pågående fredsprocessen återstår att se. Men FBA:s stöd för en fredlig utveckling i landet fortsätter. Under sommaren har FBA hållit en pilotutbildning i säkerhet, dialog och medling för kvinnoorganisationer i Colombia.

2018-08-20 14:21

MEST LÄSTA

Läs våra publikationer

Image description

Una perspectiva de género en la construcción de la paz

This training manual has been developed to provide an introduction in Spanish to the policy framework on United Nations Security Council Resolution 1325 (UNSCR 1325) and its follow-up resolutions on women, peace and security.

Dokument
Attribut
Författare:
Gabriela Elroy
År:
2018

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

  Cross-border cooperation between Ethiopia and Kenya for conflict prevention and peacebuilding

  Within the framework of the strategy for Sweden’s regional development cooperation with sub-Saharan Africa 2016-2021 FBA is expected to contribute to increased regional integration and strengthened capacity to address cross-border challenges and opportunities at regional levels. This assignment is very much in line with the innovative, comprehensive and integrated cross-border programme between Ethiopia and Kenya initiated by the Ethiopian and Kenyan governments, in partnership with the Intergovernmental Authority on Development (IGAD) and the United Nations.

  During the ... Läs hela inlägget »

  2018-08-16 14:57
 • Skrivet av Anna Wikner

  Varje utsänd är en pusselbit i den svenska utrikespolitiken

  Jag jobbar med fred, brukar jag säga när mina barn frågar vad jag gör. Pretentiöst? Ja, men det låter betydligt roligare än byråkrat. Och det är en stor tillfredsställelse att veta att det jag gör i förlängningen – i en förvisso lång kedja – faktiskt syftar till fred, säkerhet och utveckling globalt.

  Men de som med ännu större träffsäkerhet kan säga att de arbetar med fred är FBA:s runt 70 utsända kvinnor och män som är sekunderade ... Läs hela inlägget »

  2018-08-07 10:35
 • Skrivet av Krister Fahlstedt

  Vardag i Filippinerna: starka kvinnor, politiska dynastier, bomber, rebeller och historiska fredsframsteg

  ”Minst tio döda i bilbomb i Filippinerna.” Så löd en tämligen oansenlig rubrik i det svenska nyhetsflödet i slutet av juli. Den islamistiska terrorgruppen Abu Sayyaf, mest känd för brutala kidnappningar av västerlänningar, har tagit på sig dådet som denna gång riktades mot filippinsk militär.

  Den här typen av attacker är, tack och lov, ovanliga i landet och en betydligt mer positiv nyhet är det historiska undertecknandet av the Bangsamoro Organic Law den 26 juli. Lagstiftningen utgör ... Läs hela inlägget »

  2018-08-01 13:28

KOMMANDE KURSER

Photo

Stefan Åström

Stefan Åström är expert på Latinamerika och avväpning av ex-kombattanter

Läs mer om våra experter

Twitter