FBA:s arbete i Palestina
Den långa konflikten mellan Israel och Palestina präglas av djupa motsättningar. Förutom den israeliska ockupationen har den svaga palestinska staten problem med interna stridigheter. FBA bidrar till att utveckla de palestinska myndigheternas kapacitet att arbeta för en fredlig utveckling.Sveriges regering erkände 2015 Palestina som stat, i syfte att bidra till en framtid där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet. I samband med detta beslutade regeringen också att öka stödet till uppbyggnaden av en palestinsk stat.
Det palestinska självstyret är begränsat. Splittringen mellan Fatah, som styr Västbanken, och Hamas, som styr Gaza, har lamslagit det politiska systemet. Nationella val hölls senast 2006. Det juridiska systemet är i behov av reform, men bristen på ett fungerande parlament gör det svårt att stifta nya lagar och utkräva ansvar av beslutsfattarna.
FBA arbetar med följande områden inom ramen för Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Palestina:
Ledarskap och samverkan
FBA har under flera år utbildat palestinska diplomater och andra statstjänstepersoner i praktisk diplomati, och bistår även det palestinska utrikesdepartementet i att bygga upp ett eget utbildningsprogram för blivande diplomater. Syftet är att stärka kapaciteten hos palestinska ledare att driva sina frågor med diplomatiska metoder, och därigenom kunna nå en fredlig lösning på konflikten med Israel.
Kvinnor, fred och säkerhet
Kvinnor har, enligt Palestinas tillfälliga grundlag från 2005, samma rättigheter som män. Men det finns få kvinnor i ledande positioner inom såväl politiken som statsapparaten, och i fredsarbetet är kvinnor kraftigt underrepresenterade. FBA utbildar palestinska diplomater i jämställdhetsintegrering av fredsarbete. FBA driver också ett program för att stärka palestinska kvinnor som är verksamma inom diplomati, internationella relationer, freds- och statsbyggande.
Dialog och fredsmedling
FBA driver ett Harvardsponsrat utbildningsprogram i förhandlingsteknik för palestinska diplomater. I programmet ingår utbyten med diplomater i andra länder, till exempel har colombianska fredsförhandlare delat med sig av sina erfarenheter av dialog och medling som fredliga metoder för konfliktlösning.
Här kan du läsa hela strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Palestina 2020–2024.
Läs mer
”Ledarskapet är avgörande för att nå resultat”
Foto: RNW Media