Valobservatör på väg: Christina Bergman om arbetet inför och under USA-valet 2024

Den 5 november 2024 går amerikanerna till valurnorna för att välja sin nästa president. Över 60 internationella långtidsobservatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa kommer att vara på plats, varav 14 har rekryterats, utbildats och skickats ut av FBA. En av dem är Christina Bergman, med stor erfarenhet av valobservationer runt om i världen. Vilken roll kommer hon och de andra observatörerna att spela i ett av världens mest uppmärksammade val?

Presidentvalet i USA 2024 är det 60:e i landets historia, och samtidigt hålls även val till kongressen. Valet spelar en avgörande roll för landets framtid och står under internationell valobservation. Efter en officiell inbjudan från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har 15 av de 57 medlemsländerna nominerat långtidsobservatörer, som godkänts av kontoret för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR).

Christina, du är en av de 14 långtidsobservatörer som FBA har sekonderat till ODIHR, och du är just nu på väg till Washington DC. Vad händer härnäst?  

Dagen efter att vi har landat i DC kommer samtliga valobservatörer, inklusive valexperterna i insatsledningen (det så kallade core teamet), att samlas. Det markerar starten på nästan sex veckors intensivt arbete. Vi kommer att briefas en hel dag om bland annat den politiska kontexten, de politiska partierna och hur valkampanjerna har sett ut hittills. Givetvis blir det mycket om hur valsystemet och valadministrationen fungerar, juridiken kring amerikanska vallagar, medielandskapet, jämställdhetsfrågor (hoppas jag) och säkerhetsläget i landet. Statistikerna för insatsen kommer troligen också att presentera sin data.   

Vi jobbar alltid i team, främst parvis, och alltid med en person från ett annat land och av motsatt kön, under förutsättning att könsfördelningen och antalet valobservatörer tillåter för det. Det är en bra utgångspunkt, och för min del känns det viktigt att få bekanta mig med min kollega, eller partner, så snart som möjligt och innan avresan till den delstat vi blir placerade i. Preliminärt ska vi arbeta i delstaten Illinois, men det kan komma att ändras när vi är på plats. 

Hur har du förberett dig inför uppdraget?    

Jag ser förberedelserna som tre faser:  

Fas 1: Före utresa och innan placering fastställts

Så snart jag fick det positiva beskedet började jag fördjupa mig i USA –från historia till geografi och politiskt system. Jag pratade med kollegor som bott där, följde nyheter, lyssnade på poddar från både svenska och amerikanska källor. Det finns enormt mycket information att ta till sig, och ibland kan det vara svårt att sålla.  

Jag deltog också i en heldagsutbildning som anordnades av FBA, och som alla valobservatörer behöver genomgå innan de reser ut. Det är oerhört värdefullt och intressant då bland annat erfarna valexperter berättar om den amerikanska valadministrationen. Vi valobservatörer diskuterade möjliga strategier för planering och säkerhetsfrågor, samt utbytte praktiska tips och erfarenheter. Det här var också första gången som vi i den svenska delegationen träffades.   

Fas 2: När placeringen är bestämd

När vår preliminära placering i Illinois kom förra veckan kunde jag börja läsa på om delstatens vallagstiftning. Jag kom också i kontakt med min blivande kollega, och vi hade ett första digitalt möte. 

Fas 3: På plats

Den sista fasen börjar när jag landar i DC, deltar i briefingen och träffar min partner. Vi behöver börja planera direkt, särskilt boendet för de första dagarna och andra praktiska detaljer, eftersom vi reser vidare redan den 5 oktober.   

Finns det några särskilda utmaningar eller aspekter att ta hänsyn till vid observationen av valet i USA?  

Valkontexten i USA är oerhört intressant. Valadministrationen är decentraliserad till delstatsnivå, vilket innebär att varje delstat har en egen vallag. Som valobservatör kommer det krävas att vi verkligen sätter oss in i hur valadministrationen specifikt ser ut i respektive delstat.    

Några konkreta exempel är att valsedlarna på county-nivå kan se olika ut inom samma delstat beroende på vilka ämbeten som ska röstas fram, och att det finns mer än 3000 instruktioner till landets valarbetare.  USA är dessutom det enda landet i världen där valresultatet inte styrs av antalet väljare utan formellt avgörs i ett senare skede när delstaternas elektorer har röstat.  

Den här insatsen är lite speciell eftersom vi har så otroligt stora områden att resa runt i. Min partner och jag kommer att arbeta i en delstat, men vissa av våra andra kollegor kommer att behöva täcka två delstater. Föreställ er en delstat som Texas – en och en halv gång större än Sverige – där två personer på egen hand ska köra runt utan assistent eller chaufför. Uppdraget innebär också att nätverka, bjuda in oss själva till relevanta möten, presentera oss för lokal polis och valadministration, samt kartlägga och planera hur vi bäst kan observera valet på ett sätt som speglar delstaten som helhet. Klimatrelaterade utmaningar som orkaner och kraftiga regnoväder kan också påverka valet – människor kanske inte kan gå och rösta, och hur blir det då?    

Vad kan du säga om betydelsen av valobservationsinsatsen i USA?  

Det är viktigt att komma ihåg att det är USA som bjuder in till valobservationsinsatsen och att vi observatörer alltid måste förhålla oss neutrala. Vår uppgift är att observera och rapportera opartiskt, oavsett personliga åsikter, och att följa USA:s regelverk. I praktiken betyder det här att vi inte får uttala oss individuellt om vad vi ser eller göra några offentliga bedömningar av valprocessen – det är endast personer inom Core Team som får göra sådana uttalanden. 

Valobservation är ett instrument som ger möjlighet att uppmärksamma hur väl USA:s vallagar och internationella åtagande efterlevs i praktiken. När valobservationsinsatsen närmar sig slutet och valdagen är över kallar Core Team till pressträff och informerar om insatsens samlade bedömning och eventuellt förslag till förbättringar. Ett möjligt scenario kan bli att eventuella rekommendationer bidrar långsiktigt till ändringar i vallagstiftningen.   

Val är en otroligt viktig del av en fungerande demokrati, men trenden visar tyvärr att det globala valdeltagandet minskar, på grund av kriser, krig, autokratisering och medborgares misstro mot politiker. Därför blir valobservationer allt viktigare som verktyg för att stärka en stats demokratiska utveckling och fredliga samhällsbyggnad.  

Vad väckte ditt intresse för valobservationer?  

Jag är antropolog och har till stor del ägnat mitt yrkesliv åt folkrörelsearbete samt internationellt demokrati- och försoningsarbete på lokal nivå, främst på Västra Balkan men även i viss mån i Palestina. Demokrati, fredsprocesser, mänskliga rättigheter och världspolitik har alltid engagerat mig, vilket gjorde det naturligt att ta nästa steg och söka till valresursbasen 2003. Året därpå, 2004, reste jag ut på mitt första korttidsuppdrag till Georgien, och senare på långtidsuppdrag. Sammanlagt har det blivit drygt tio uppdrag. Tidigare var jag även del av Sidas utbildningsteam som anordnade utresekurser för valobservatörer. 

Det är också roligt att numera arbeta på en myndighet som FBA, som är specialiserad på just fred och säkerhet. Det är den enda svenska myndigheten med regeringens uppdrag att rekrytera, utbilda och utstationera svensk personal till internationella valobservationsinsatser som leds av EU, OSSE, OAS och The Carter Center. Rätten att delta i fria och rättvisa val är en grundläggande förutsättning för många av de frågor som FBA arbetar med. 

Vilka lärdomar tar du med dig från dina tidigare valobservationer runt om i världen?  

Jag tänker att varje nytt uppdrag bidrar med nya erfarenheter och insikter. Några lärdomar från tidigare uppdrag är framför allt betydelsen av att behålla lugnet och vara lösningsorienterad i oförutsedda och kaotiska situationer, att känna sig trygg i att inte alltid veta allt i förväg, och att kunna arbeta vidare trots ovisshet. 

Vad hoppas du kunna berätta när du kommer tillbaka från ditt uppdrag?   

Massor! Jag hoppas att valobservationsuppdraget har kunnat genomföras som planerat, utan obehagliga överraskningar som påverkat valet, och att vi har haft många goda samarbeten med amerikanska myndigheter, valarbetare och andra observatörer. Min förhoppning är också att insatsen leder till konkreta rekommendationer som långsiktigt gynnar både framtida val och deras juridiska regelverk, samt stärker förtroendet och rättigheterna för väljarna. 

 

FAKTA 

Uppdragen som långtids- och korttidsobservatör skiljer sig åt i arbetsinnehåll, genomförande och tidsperiod. 

Långtidsobservatörerna åker vanligtvis ut flera veckor före valdagen för att följa hela valprocessen, från förberedelserna fram till själva valdagen och veckan därefter. Under tiden rapporterar de löpande och direkt till Core Team. 

Korttidsobservatörernas uppdrag sträcker sig oftast sju till tio dagar, med fokus på observation av själva valdagen. De besöker flera vallokaler, observerar rösträkningen, och följer den så kallade tabuleringen – då röstsedlar från alla vallokaler transporteras till ett distriktskontor för granskning och eventuell omräkning. Korttidsobservatörernas utplacering ger ODIHR ett statistiskt representativt underlag för hela landet. 

Inför USA-valet kommer ODIHR inte att sända ut korttidsobservatörer. I stället kommer långtidsobservatörerna att fokusera på hela valprocessen fram till valdagen.   

Läs mer om valobservationsuppdrag.

 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Stipendiemöjlighet för unga ledare inom kvinnor, fred och säkerhet i Ukraina

Är du en ung förändringsaktör i början av din karriär med ett stort engagemang för kvinnor, fred och säkerhet? Har du erfarenhet från arbete inom detta område i Ukraina och vill ta ditt engagemang till nästa nivå? Då har du möjligheten att ansöka om 1325-stipendiet för 2024/2025.

2024-11-18 10:30

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter

Lediga jobb