
Som 1325-stipendiat kommer Sara EL Khatib tillbringa ett år hos den palestinska civilsamhällesorganisationen MIFTAH.
– Internationellt har de svenska myndigheterna – inte minst FBA – bidragit till mer jämställda organisationer och fredsinsatser. FBA har via medlingsnätverket stärkt kvinnors röst för hållbar fred och säkerhet genom att exempelvis kvinnor haft möjlighet att påverka den politiska processen i Sudan. Sverige, och bland annat polismyndigheten, har även verkat för att stärka skyddet för kvinnor vid konfliktrelaterat våld, säger Sofia.
Sofia Hedlund berättar att det finns forskning som visar att jämställdhet bidrar till fredligare samhällen.
– Under 2022 har antalet väpnade konflikter i världen ökat, demokratiska samhällen minskat och hoten mot kvinnorättsaktivister ökat. Det är några av skälen till att kvinnors utrymme för att delta och påverka politiska samtal och processer för fred och säkerhet minskat.
Enligt Sofia Hedlund har myndigheterna under 2022 bidragit till handlingsplanens alla fyra fokusområden – 1. kvinnors lika deltagande i fredsprocesser och i freds- och statsbyggande, 2. Inkludering i det konfliktförebyggande arbetet, 3. stärkt skydd för kvinnor och flickor, och 4. ledarskap och expertis för jämställdhet.
– Liksom tidigare år fokuserar myndigheterna mest på det fjärde fokusområdet. Det handlar om att stärka organisationers förmåga att jobba med jämställdhet i all verksamhet och att skapa en jämnare könsbalans på ledande positioner. På så sätt får fredsinsatserna vi stödjer större effekt och vi ökar förutsättningarna för hållbar fred och säkerhet, säger Sofia.
Alla myndigheter, har bidragit till att sprida kunskap om jämställdhet. FBA har under 2022 utbildat 28 seniora chefer inom FN och EU i att leda för jämställdhet (Gender Responsive Leadership, GRL).
– Som ett resultat har FN-cheferna börjat inkludera jämställdhetsrelaterade mål i sina årliga arbetsplaner och sett till att medarbetarna också gör det, berättar Sofia.
Sofia berättar också att Sverige, via Sida och FBA, under 2022 bidragit till att handlingsplaner för kvinnor, fred och säkerhet i olika länder tagits fram eller vidareutvecklats. Det är viktiga förutsättningar för kvinnors stärkta röster.
– Dock kvarstår mycket innan planerna får den effekt vi vill. Det gäller både ökat jämställt ledarskap, deltagande och inflytande, inte minst för unga kvinnor.
Partnerländerna är Irak, DRK (Demokratiska republiken Kongo), Colombia, Ukraina, Liberia, Somalia och Palestina.
Myndigheterna har under 2022 stöttat olika konfliktdrabbade länder i hur man förebygger, hanterar och utreder konfliktrelaterat våld mot kvinnor och flickor. Stödet omfattar olika skyddsmekanismer och åtgärder för att motverka straffrihet för övergreppen.
– Här har bland annat Polismyndigheten, och FBA, stärkt den somaliska och colombianska polisens förmåga att hantera den här typen av brott, säger Sofia.
Hon berättar också att det konfliktrelaterade sexuella våldet fortsatt öka globalt under 2022, något som avspeglat sig i ett ökat stödbehov bland myndigheternas partnerländer.
Framåt ser Sofia att Sveriges nationella handlingsplan spelar roll för att stärka kvinnors röster.
– Den visar ju både vad myndigheterna gör, men också vad som inte fungerar.
Och hon tror att FBA har en viktig roll i att fortsätta sprida färdigheterna för Gender Responsive Leadership (leda för jämställdhet).
– Där syns och efterfrågas vi, och där har vi bidragit till konkreta resultat efter utbildningsinsatserna, säger Sofia.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Sara EL Khatib har tilldelats årets 1325-stipendium för kvinnor, fred och säkerhet, till minne av Zaida Catalán. Det ger henne möjlighet att tillbringa ett år hos den palestinska civilsamhällesorganisationen MIFTAH.
2025-05-02 13:23FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAKlara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.
Läs mer om våra experter