FBA signerar avtal med EU om samarbete kring ledarskap för jämställdhet

Den 8 september undertecknade FBA en överenskommelse med EU-kommissionens Generaldirektorat för internationella partnerskap (INTPA) om hur organisationerna ska samarbeta för att Kommissionens chefer i konfliktdrabbade områden ska stärka sin kapacitet att leda för jämställdhet - gender responsive leadership (GRL).

-Förändring kräver ledarskap och institutionell kapacitet. Den nya överenskommelsen innebär ett starkt åtagande att implementera EU:s handlingsplan för jämställdhet och för EU att säkerställa att chefer är ledande i arbetet för jämställdhet, säger Gabriela Elroy, Chef på programmet för jämställdhet. 

För att driva arbetet för jämställdhet framåt krävs ett starkt institutionellt engagemang och tydliga riktlinjer. FBA genomför ett ledarskapsprogram för jämställdhet med INTPA:s chefer och tjugo av de högsta cheferna inom EU:s utrikesförvaltning (EEAS).  

FBA har samarbetat med EU:s utrikestjänst avseende kvinnor, fred och säkerhet sedan 2009. Det huvudsakliga fokuset har varit - som en del av att främja implementeringen av agendan - att stödja institutionalisering av jämställdhetsintegrering.  

Vi har stöttat enskilda fredsinsatser, till exempel EUMM Georgien, EULEX Kosovo, EUPOL COPPS Palestina, EUTM Somalia och EUAM Ukraina, med sekunderad personal, utbildningar för jämställdhetsrådgivare och införande av fokalpunkter för jämställdhet. Arbetet med huvudkontoret i Bryssel har varit både kompetensutveckling för chefer och stöd i framtagande av riktlinjer och policys. 

Ledarskap är nu tydligt inskrivet i Gender Action Plan III (GAP III), EU:s strategiska kompass och EU:s reviderade strategiska vägval med den så kallade civila pakten. FBA har varit en del i processen att ledarskap och jämställdhet nu är en del av EU:s riktning framåt.  

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Somalias unga kräver politiskt inflytande

Personer under 35 år utgör tre fjärdedelar av Somalias befolkning. Trots det har de aldrig fått delta i ett nationellt val. På grund av ett åldershierarkiskt politiskt system baserat på klantillhörighet och indirekta val har Somalias unga länge saknat inflytande och representation i de beslutsprocesser som påverkar dem. Efter en landsomfattande serie av möten med unga somalier finns nu konkreta förslag på reformer som kan öka deras möjligheter att påverka politiskt.

2024-07-17 09:54

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter