
Anna Bäck, kurschef och senior handläggare kvinnor, fred och säkerhet, FBA.
Försvarsmakten har sedan 2008 arrangerat Veterandagen den 29 maj för att hedra alla som deltar i internationella insatser och för att högtidlighålla minnet av de som omkommit under sin tjänstgöring. Alla veteraner och deras anhöriga bjuds in till högtidlighållandet, inte bara militärer utan även polis, tull, kustbevakning, kriminalvård och andra myndigheter, liksom de civila observatörer och experter som FBA sekunderar.
Statsceremonin äger som brukligt rum vid Veteranmonumentet Restare vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. FBA finns på plats med personal från Fredsarkivet och sekunderingsverksamheten för att informera om uppdragen, och senare på eftermiddagen är både tidigare och nuvarande utsända inbjudna till ett mingel i våra lokaler.
– Vi ser detta som ett tillfälle att visa vår uppskattning för våra veteraners bidrag till internationella fredsinsatser och en möjlighet för dem och oss att träffas, prata och nätverka, säger Elisa Gyllin, insatshandläggare vid FBA:s sekunderingsprogram.
Varje år riktas fokus mot en särskild fredsinsats och nu har turen kommit till UNFICYP.
Cypern har i nära 50 år varit en delad ö, och konflikten mellan grekcyprioter och turkcyprioter är fortfarande olöst. En FN-kontrollerad buffertzon skiljer än i dag EU-medlemmen och republiken Cypern från det turkcypriotiska styret i norr.
FBA:s Fredsarkiv samlar dokumentation om svenskt deltagande i internationella insatser i ett digitalt arkiv för att bland annat underlätta forskning, studier och utbildning. Till årets Veterandag har också en utställning tagits fram om Cyperninsatsen.
– Vi ger en mer personlig bild av det svenska deltagandet i UNFICYP genom att lyfta fram veteranernas röster. Målet med utställningen är fördjupa den allmänna förståelsen för insatsen och dela erfarenheter från dem som deltog, säger Mattias Wandler, arkivhandläggare vid FBA:s Fredsarkiv.
Cyperninsatsen är en av de äldsta FN-insatserna. Den kom till stånd efter att spänningarna mellan grek- och turkcyprioter ökat år efter år i 60-talets början och krig bryter ut. Vid årsskiftet 1963-1964 tas konflikten upp i FN:s säkerhetsråd, som erkänner den grekcypriotiska regeringen som legitim och beslutar om att upprätta en internationell fredsbevarande styrka. Kort därpå bildas insatsen UNFICYP och redan i april skickar Sverige sina första FN-soldater till Cypern.
Mer om Fredsarkivet finns att ta del av här:
http://veteranarkiv.fba.se/
Det officiella programmet för Veterandagen finns på Försvarsmaktens webbplats.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Moldavien genomgår just nu en rad olika reformprocesser för att skapa en mer demokratisk statsapparat vilket Sverige ger sitt starka stöd till. FBA:s arbete med att stärka demokratiska principer i länder i vårt närområde skapar ökade möjligheter till bibehållen fred och säkerhet i Sverige.
2025-04-03 15:00FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAKlara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.
Läs mer om våra experter