Global Peace Hub - ett digitalt nätverk för unga fredsaktörer

Med hjälp av ekonomiskt stöd från FBA har Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF) tagit klivet ut i världen och skapat Global Peace Hub: ett digitalt nätverk för att stärka ungas deltagande och inflytande i fredsbyggande och konfliktförebyggande insatser.

Under 50 år har FUF bidragit till kunskap, debatt och engagemang för en rättvis och hållbar värld. När pandemin stängde dörrarna till de fysiska mötesplatserna såg FUF behovet av att bättre nyttja de digitala ytorna. Till utvecklingsdiskussionerna hörde även frågan om hur FUF kunde bygga vidare på arbetet med unga internationella fredsaktörer och stärka insatserna kopplat till FN:s agenda för unga, fred och säkerhet (YPS).

– Att kunna engagera sig för en fredligare värld och göra någonting tillsammans fyller ett viktigt behov hos dagens unga, inte minst i ljuset av en alltmer frustrerande världssituation. Ungas perspektiv skiljer sig ofta från vuxnas. Att inkludera unga i fredsbyggande arbete är därför avgörande för att identifiera lösningar som leder till hållbar fred, och där i spåren föddes idén om att samla unga fredsaktörer digitalt, säger Maria Kalingas Ruin, projektledare vid FUF.

FUF startade det internationella fredsnätverket ”the Global Peace Hub (GPH) under våren 2021. GPH ger möjlighet för unga fredsaktörer från hela världen, mellan 18 och 32 år, att ansöka om deltagande. Genom den digitala plattformen erbjuds deltagarna en möjlighet att mötas, utbyta erfarenheter, utbildas och inleda samarbeten med varandra.

Kunskaps- och kapacitetsutbyte


Över 50 deltagare från 34 länder har anslutit till nätverket och tillsammans utarbetat en struktur för det fortsatta arbetet. Deltagarna, som ska leda och äga nätverket, identifierar även fokusområden för kapacitetsstärkande insatser. I ett livesänt samtal på Facebook har bland annat våldsbejakande extremism diskuterats. En av deltagarna från Jemen intervjuade en av de andra deltagarna från Sudan om hur ickevåldsmetoder har använts i motståndet mot militärregimen i Sudan. 

På agendan framöver finns bland annat aktiviteter för att öka medvetenheten om digitala säkerhetsrisker, och stärka möjligheten för deltagarna att etablera kontakt med strategiskt viktiga aktörer, exempelvis representanter från FN, myndigheter, civilsamhället och ungdomsorganisationer.

Många av deltagarna vittnar om att de har utvidgat sitt nätverk och fått större kunskap om ungas fredsarbete i andra länder.

– Utan inkludering av alla parter, eller snarare – alla unga från olika samhällen och kulturella bakgrunder, och utan respekt för olika åsikter kommer vi aldrig att växa som individer eller samhällen. Därför är det här projektet viktigt, säger en av deltagarna i GPH från Georgien.

En av målsättningarna är att stärka deltagarnas förutsättningar för att delta i formella fredsprocesser, därför fokuserar nätverket även på att öka deras tillgång till arenor där beslut fattas.

– Ungas engagemang är motiverande och deras ambition att skapa en fredligare värld är upplyftande. Unga är generellt inte så nedtyngda av befintliga strukturer, vilket gör att de ofta har ett uppfriskande lösningsfokus, säger Maria Kalingas Ruin.

Debatten om globala utvecklingsfrågor

Sedan 2014 har FUF bedrivit flera FBA-finansierade projekt. Efter det initiala projektstödet för uppstarten av GPH fick FUF verksamhetsstöd i juli 2022. Stödet ska möjliggöra vidareutveckling av nätverket och etablera det som en mer permanent del av verksamheten. Stödet bidrar även till FUF:s arbete med digitala Utvecklingsmagasinet som ger röst åt medlemmarna och andra engagerade i aktuella och förbisedda globala frågor. Stödet gör det även möjligt för FUF att årligen arrangera seminarier, debatter, filmvisningar och andra evenemang.

Med sin breda verksamhet och över 300 aktiva medlemmar står FUF för ett betydelsefullt bidrag till den svenska debatten om globala utvecklingsfrågor och internationellt samarbete.

– Agenda 2030, till skillnad från milleniemålen, handlar om behovet att se globala utmaningar utifrån ett helhetsperspektiv. Vi är alla delaktiga i utmaningar och behöver vara det också i lösningar. I Sverige finns otroligt många som är engagerade för en hållbar och rättvis värld. Det är ett engagemang som vi på FUF vill underhålla och stärka, säger Maria Kalingas Ruin.

Att det finns ett brett samhällsintresse för globala och gränsöverskridande frågor är något FUF märker av i form av ökade medlemstal och att allt fler vill starta lokala FUF-grupper runtom i landet. Samtidigt har flera utredningar visat på en fortsatt låg allmän kunskapsnivå i Sverige kring Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

– Vi är övertygade om att med ökad kunskap om globala frågor, samt förståelse för komplexiteten i dessa, agerar fler för en rättvis och hållbar värld. Genom att låta unga människor vara medskapare av vår verksamhet, och via ”learn-by-doing”, får de även verktygen att stärka sin kapacitet och professionalitet för ett fortsatt arbete med globala frågor och hållbar fred, säger Maria Kalingas Ruin.

FBA:s stöd till civilsamhället

Här kan du läsa mer om FBA:s stöd till civilsamhället och om andra organisationer som har tilldelats stöd.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

”Hur det går för Ukraina i kriget är vår tids ödesfråga”

Michael Jonsson är en av Sveriges tre första sekonderade experter till Nato i Bryssel. Han har en doktorstitel i statsvetenskap och är ledande expert på totalförsvar, spionage och Ryssland som militärmakt. Michael tycker det ska bli spännande och viktigt att få verka inifrån Nato, inte minst genom att stärka stödet till Ukrainas totalförsvar och motståndskraft – civila försvar – i sitt nya uppdrag

2024-03-04 15:16
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Förändring i styrningen av FBA för 2024 

    2023 har passerat som ett av de våldsammaste och konfliktdrabbade åren på mycket länge. Inte bara den fruktansvärda utvecklingen I Israel och Palestina och det fortsatta ryska invasionskriget i Ukraina, utan det har också varit en förödande utveckling i Sudan, i Sahelområdet, Östra DRK. Väpnad konflikt har fortsatt på Afrikas horn, i Mocambique, i Syrien […]

    Inlägget Förändring i styrningen av FBA för 2024  dök först upp på FBA-Bloggen.

    2024-01-05 09:30
  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter

    Under förra året dog det dubbelt så många i väpnade konflikter än året dessförinnan. När Uppsala Universitet snart ska sammanställa årets dödsiffror kommer de att behöva inkludera det exceptionellt stora antalet offer i Israel och Palestina, utöver de många andra pågående väpnade konflikterna runt om i världen. Återigen blir det tydligt att det främst är […]

    Inlägget Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-12-10 07:01
  • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

    Därför behöver världen FN

    Från FN-byggnaden i Monrovia i Liberia, med utsikt över havet, syns en bilpark med trasiga och sönderrostade vita FN-bilar. De är en påminnelse om FN:s fredsbevarande styrka, UNMIL:s långa närvaro i landet. Styrkan sattes in 2003, i slutskedet av inbördeskriget i Liberia, som pågick under två etapper från 1990 till 2003, och som krävde över […]

    Inlägget Därför behöver världen FN dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-10-24 09:23

Läs våra publikationer

Optimising National Staff Contributions in UN Peacekeeping Operations

How can the UN optimise the contributions that locally recruited ‘national staff’ make to peacekeeping operations? Especially given intense pressure to reduce costs through ‘lighter footprints’, peacekeeping operations need to mobilise the full potential of all their personnel to accomplish mandated tasks.

Dokument
Attribut
Författare:
Katharina Coleman
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Lediga jobb

KOMMANDE KURSER

Twitter