År 2020 inrättades 1325-stipendiet, tillägnat minnet av jämställdhetsexperten och fredsbyggaren Zaida Catalán.
Talibanerna tar makten i Afghanistan
Förutsättningar för en politisk lösning på konflikten i Afghanistan har drastiskt förändrats efter att att talibanerna tagit kontroll över Kabul den 15 augusti 2021. Sedan 2019 har FBA, tillsammans med Sida, arbetat för att stödja civilsamhället i att lyfta sina frågor i fredsprocessen, och det är i nuläget inte tydligt hur villkoren för det arbetet kommer se ut fortsättningsvis. –Fokus ligger nu på att stötta partners med omedelbara behov, säger Cecilia Hull Wiklund, projektledare för FBA:s arbete med Sveriges biståndsstrategi för Afghanistan.FBA:s personal i Afghanistan har evakuerats tillsammans med övriga svenska utsända och är för närvarande i Sverige. Arbetet fokuserar nu på att skaffa en överblick över den snabbt förändrade situationen och att ha en nära kontakt med partners och personer som befinner sig i landet.
–Det finns en stor besvikelse och känsla av att ha blivit övergivna bland det afghanska civilsamhället. Just nu fokuserar FBA på, tillsammans med Sida, att stötta partners med omedelbara behov, säger Cecilia Hull Wiklund.
I augusti 2021 skulle 20 afghanska civilsamhällesrepresentanter anlända till fredssamtalen i Doha inom ramen för FBA- och Sidastödda Afghanistan Mechanism for Inclusive Peace (AMIP) i syfte att ge ny energi till förhandlingarna. Men då det stod klart att talibanerna hade tagit kontrollen över Kabul hann gruppen aldrig resa.
Eldridge Adolfo, senior rådgivare i dialog och fredsmedling på FBA, har arbetat med AMIP sedan projektet lanserades 2020. Strax innan förhandlingarna tog slut arbetade han med förbereda gruppens ankomst.
–Gruppen skulle komma till Doha för konsultationer med båda sidor i ett sista försök att övertyga dem att fortsätta förhandlingarna. Men när möjligheterna till förhandling försvann såg inte AMIP längre något värde med att genomföra konsultationerna. Båda parterna kommunicerade länge att de var villiga att möta AMIP i Doha, men de dåliga förutsättningarna för förhandling i kombination med den logistiska utmaningen gjorde att deras medverkan i praktiken blev omöjlig, berättar Eldridge Adolfo.
FBA fortsätter dock att stödja civilsamhällesgrupper i ansträngningar för att fortsatt kunna verka för att påverka eventuella samtal.
–AMIP har nu etablerat sig som en neutral plattform som verkar för det afghanska samhällets väl och inte för en enskild part i en konflikt. Som sådan har den knutit goda kontakter med båda sidor och med civilsamhället som helhet. Förhoppningsvis kan AMIP använda den positionen för att fungera som en viktig kanal för diskussion och kommunikation i Afghanistan, särskilt nu när det råder stor osäkerhet, avslutar Eldridge Adolfo.
Foto: Koldo, CC-BY-NC-ND 2.0