”Jag vill hitta ett sätt för oss att leva i fred och frihet”

Nathalie Ndimubanzi, 24 år, bor i Goma och utbildar sig till läkare.

Det kommande året ska hon vara en del av Kvinna till Kvinnas team i Bukavu.Här arbetar Kvinna till Kvinna sedan 2009 för att förhindra sexuellt våld och utbilda om kvinnors rättigheter. Kongo är ett de farligaste länderna för kvinnor.

Nathalie är en hängiven förespråkare för jämlikhet och kvinnors rättigheter. Hon har varit ledare i en ungdomsklubb som bedrivit påverkansarbete och uppsökande aktiviteter för att informera unga om sexuell och reproduktiv hälsa. Hennes hjärtefråga är att förbättra omhändertagandet av kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

Hon vill vägleda sina jämnåriga, som växt upp i ett land präglat av krig och våld, i fredsbyggande och konfliktlösning.

Hur vill du bidra till Kvinna till Kvinnas arbete med kvinnor, fred och säkerhet?

– Jag har bra koll både på ungas behov och hur man mobiliserar samhället och vill dela med mig av mina erfarenheter som ung kvinna i ett samhälle där kvinnors rättigheter inte respekteras. Och det jag lär mig under stipendietiden vill jag föra tillbaka till mitt lokalsamhälle.

Var kommer ditt engagemang från?

– Jag är yngst i min familj och den enda av oss syskon som fått chans att plugga vidare. Från början ville jag läsa elektronik men den enda skolan som erbjöd den inriktningen var för män. Då bestämde jag mig för att kämpa för mina rättigheter och alla flickors och kvinnors rätt att bestämma över sitt eget liv.

Vad betyder stipendiet för dig?

– Osäkerhet tillhör vardagen i det kongolesiska samhället, och många kvinnor utsätts för könsbaserat våld. Jag vill bekämpa våldet mot kvinnor, hjälpa dem som drabbats och hitta ett sätt för oss att leva i fred och frihet. Genom stipendiet kan jag förbereda mig inför min livsuppgift: att mobilisera unga människor som tillsammans kan bidra till att lösa Kongos utmaningar.

Vad vill du göra i framtiden?

– Mitt mål är att bli jämställdhetsexpert. Då kan jag vara till nytta för mitt land och andra länder som har samma problem som Kongo.

Foto: MIRADI

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Svenska medlingsnätverket för kvinnor växer

Sju nya medlemmar har valts in till det svenska medlingsnätverket för kvinnor, som FBA samordnar på uppdrag av regeringen. Sedan tidigare finns 14 medlemmar. Nätverket arbetar för att stärka kvinnors roll och aktiva deltagande i fredsprocesser både när det gäller att förebygga konflikter, lösa dem och bygga fred efter konflikt.

2021-11-10 14:33
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Youth, Peace and Security Agenda - Strengthening institutional capacity for implementation

This policy brief aims to support organizations working on peace and security to strengthen institutional capacity and operational readiness for accelerating the implementation of the Youth, Peace and Security (YPS) agenda. The policy brief aims to guide decision-makers, managers and senior officials on how to create an enabling environment within their own organization by providing tangible entry points and recommendations in six priority areas.

Dokument
Attribut
Författare:
FBA
År:
2021
""

Johanna Gårdmark

Johanna är expert på internationella fredsinsatser och civil-militär samverkan

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

""

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer om vårt stöd till civilsamhället

Twitter