”Jag vill hitta ett sätt för oss att leva i fred och frihet”

Nathalie Ndimubanzi, 24 år, bor i Goma och utbildar sig till läkare.

Det kommande året ska hon vara en del av Kvinna till Kvinnas team i Bukavu.Här arbetar Kvinna till Kvinna sedan 2009 för att förhindra sexuellt våld och utbilda om kvinnors rättigheter. Kongo är ett de farligaste länderna för kvinnor.

Nathalie är en hängiven förespråkare för jämlikhet och kvinnors rättigheter. Hon har varit ledare i en ungdomsklubb som bedrivit påverkansarbete och uppsökande aktiviteter för att informera unga om sexuell och reproduktiv hälsa. Hennes hjärtefråga är att förbättra omhändertagandet av kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

Hon vill vägleda sina jämnåriga, som växt upp i ett land präglat av krig och våld, i fredsbyggande och konfliktlösning.

Hur vill du bidra till Kvinna till Kvinnas arbete med kvinnor, fred och säkerhet?

– Jag har bra koll både på ungas behov och hur man mobiliserar samhället och vill dela med mig av mina erfarenheter som ung kvinna i ett samhälle där kvinnors rättigheter inte respekteras. Och det jag lär mig under stipendietiden vill jag föra tillbaka till mitt lokalsamhälle.

Var kommer ditt engagemang från?

– Jag är yngst i min familj och den enda av oss syskon som fått chans att plugga vidare. Från början ville jag läsa elektronik men den enda skolan som erbjöd den inriktningen var för män. Då bestämde jag mig för att kämpa för mina rättigheter och alla flickors och kvinnors rätt att bestämma över sitt eget liv.

Vad betyder stipendiet för dig?

– Osäkerhet tillhör vardagen i det kongolesiska samhället, och många kvinnor utsätts för könsbaserat våld. Jag vill bekämpa våldet mot kvinnor, hjälpa dem som drabbats och hitta ett sätt för oss att leva i fred och frihet. Genom stipendiet kan jag förbereda mig inför min livsuppgift: att mobilisera unga människor som tillsammans kan bidra till att lösa Kongos utmaningar.

Vad vill du göra i framtiden?

– Mitt mål är att bli jämställdhetsexpert. Då kan jag vara till nytta för mitt land och andra länder som har samma problem som Kongo.

Foto: MIRADI

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Svenskt ordförandeskap vill stärka säkerheten i OSSE

I år leder Sverige arbetet i OSSE, som står inför en utmanande säkerhetssituation. I regionen pågår flera konflikter: Ukraina, Nagorno-Karabach och den politiska krisen i Belarus. Sverige värnar den europeiska säkerhetsordningen och betonar att demokrati och mänskliga rättigheter är en förutsättning för säkerhet. FBA ger olika stöd till OSSE och det svenska ordförandeskapet för att bidra till lösningar till dessa utdragna konflikter i regionen.

2021-05-07 09:20
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Reintegration or Recidivism? Why ex-combatants in the Democratic Republic of Congo (DRC) return to arms

The objective of this report is to identify the most prominent factors behind recidivism, or return to armed violence, among female and male ex-combatants in North Kivu in the Democratic Republic of Congo. In doing so, the report aims to provide evidence-based knowledge to inform policy and practice on issues of relevance for DDR processes, both in the DRC and internationally.

Dokument
Attribut
Författare:
FBA
År:
2021
""

Johanna Malm

Johanna är expert på Demokratiska republiken Kongo

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

""

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer om vårt stöd till civilsamhället

Twitter