”Jag vill hitta ett sätt för oss att leva i fred och frihet”

Nathalie Ndimubanzi, 24 år, bor i Goma och utbildar sig till läkare.

Det kommande året ska hon vara en del av Kvinna till Kvinnas team i Bukavu.Här arbetar Kvinna till Kvinna sedan 2009 för att förhindra sexuellt våld och utbilda om kvinnors rättigheter. Kongo är ett de farligaste länderna för kvinnor.

Nathalie är en hängiven förespråkare för jämlikhet och kvinnors rättigheter. Hon har varit ledare i en ungdomsklubb som bedrivit påverkansarbete och uppsökande aktiviteter för att informera unga om sexuell och reproduktiv hälsa. Hennes hjärtefråga är att förbättra omhändertagandet av kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

Hon vill vägleda sina jämnåriga, som växt upp i ett land präglat av krig och våld, i fredsbyggande och konfliktlösning.

Hur vill du bidra till Kvinna till Kvinnas arbete med kvinnor, fred och säkerhet?

– Jag har bra koll både på ungas behov och hur man mobiliserar samhället och vill dela med mig av mina erfarenheter som ung kvinna i ett samhälle där kvinnors rättigheter inte respekteras. Och det jag lär mig under stipendietiden vill jag föra tillbaka till mitt lokalsamhälle.

Var kommer ditt engagemang från?

– Jag är yngst i min familj och den enda av oss syskon som fått chans att plugga vidare. Från början ville jag läsa elektronik men den enda skolan som erbjöd den inriktningen var för män. Då bestämde jag mig för att kämpa för mina rättigheter och alla flickors och kvinnors rätt att bestämma över sitt eget liv.

Vad betyder stipendiet för dig?

– Osäkerhet tillhör vardagen i det kongolesiska samhället, och många kvinnor utsätts för könsbaserat våld. Jag vill bekämpa våldet mot kvinnor, hjälpa dem som drabbats och hitta ett sätt för oss att leva i fred och frihet. Genom stipendiet kan jag förbereda mig inför min livsuppgift: att mobilisera unga människor som tillsammans kan bidra till att lösa Kongos utmaningar.

Vad vill du göra i framtiden?

– Mitt mål är att bli jämställdhetsexpert. Då kan jag vara till nytta för mitt land och andra länder som har samma problem som Kongo.

Foto: MIRADI

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

FBA rekryterar fler valobservatörer

FBA behöver komplettera den svenska valresursbasen med observatörer som behärskar spanska, franska och portugisiska. Vi söker dig som vill bidra till demokratisk utveckling i världen och är tillgänglig för långtidsuppdrag.

2021-04-01 12:30
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Kristian Edqvist

  Truligt charmig union har störst chans i långa loppet

  ”Det vore kul att få läsa om något annat än covid”, får jag höra när jag ber om uppslag för detta blogginlägg.

  Jag kunde omöjligt instämma mer! Jag är nog inte ensam om min vid det här laget välutvecklade allergi mot digitala möten. Den ständigt återkommande och numera oftast tämligen ansträngt vänliga uppmaningen: ”Dear Mr. Edqvist, kindly unmute yourself… again…” får det bokstavligen att krypa i kroppen. Om jag öppnar köksfönstret och sträcker huvudet vanskligt långt ut ... Läs hela inlägget »

  2021-04-13 09:09
 • Skrivet av Felicia Forsström

  Är du förberedd på risker som kan uppstå när du reser?

  Jag har rest mycket i perioder, och ibland tänker jag på märkliga situationer jag befunnit mig i. Som när jag satt i ett propellerplan i kraftig turbulens och försökte smutta på pulverkaffe samtidigt som jag var glad att jag för säkerhets skull skrivit ett hemligt avskedsbrev till familjen. Eller taxichauffören som körde så fort och vårdslöst att jag hellre hade gått, men inte vågade säga till. Eller när jag flanerade i skumma kvarter utan att veta ... Läs hela inlägget »

  2021-03-29 09:36
 • Skrivet av Amanda Olsson Myrvik

  Ett stöd som bidrar till ett pluralistiskt civilsamhälle

  Det känns lite som julafton när jag kommer till jobbet dagen efter sista ansökningsdatum och nyfiket räknar hur många ansökningar vi fått in för FBA:s stöd till civilsamhället. Förra året var det 64 ansökningar, och i januari kunde vi meddela 20 organisationer att de beviljats bidrag.

  FBA delar varje år ut statliga bidrag till svenska ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet. Sedan jag började som bidragshandläggare 2018, samma år som FBA lanserade stödet till civilsamhället, ... Läs hela inlägget »

  2021-03-19 14:12

Läs våra publikationer

Youth, Peace and Security: A Programming Handbook

This handbook seeks to contribute to the operational readiness and capacity of UN practitioners to implement the youth, peace and security agenda.

Dokument
Attribut
Författare:
UNFPA, UNDP, UN DPPA, FBA
År:
2021
""

Johanna Malm

Johanna är expert på Demokratiska republiken Kongo

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

""

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer om vårt stöd till civilsamhället

Twitter