Viktigt att jämställdhet blir en naturlig del av arbetet

När den första resolutionen om kvinnor, fred och säkerhet antogs för 20 år sedan blev jämställdhet en fråga för FN:s säkerhetsråd. Idag består agendan för kvinnor, fred och säkerhet av tio resolutioner. Centrala teman är kvinnors rätt till deltagande och skydd och att allt freds- och säkerhetsarbete ska göras med ett jämställdhetsperspektiv. Men fortfarande drivs jämställdhetsfrågor ofta i separata spår, och har svårt att få brett genomslag.

– Det är viktigt att integrera jämställdhetsfrågor på alla nivåer i organisationer. Ojämställdhet skapas i vardagen, i ordinarie arbete, säger Gabriela Elroy, chef för FBA:s program för kvinnor, jämställdhet och unga.

Mycket arbete har lagts på att öka andelen kvinnor i internationella organisationer som FN, EU och OSSE, liksom att förbättra förutsättningarna för kvinnor att nå höga, beslutsfattande positioner. Men det krävs också förändringar på organisatorisk nivå, som inte fokuserar på individer, utan på rutiner och processer.

Jämställdhetsintegrering är att säkerställa att hela verksamheten i en organisation bedrivs på ett jämställt sätt, det vill säga att den gynnar män och kvinnor likvärdigt.

– Det behövs fortfarande riktade åtgärder för att lösa specifika problem, men utan ett jämställdhetstänk i den löpande ordinarie verksamheten riskerar dessa att bli otillräckliga, säger Gabriela Elroy och fortsätter:

– I allt vi gör krävs förståelse för hur ojämställdhet påverkar vårt arbete. När vi jobbar med rättsstatsuppbyggnad eller säkerhetssektorreform till exempel, måste vi förstå att det inte betyder samma sak för män och kvinnor.

Trots att jämställdhetsarbetet har gått framåt på senare år har Gabriela Elroy hittills inte mött någon organisation där det fungerar till fullo. Idag har de flesta aktörer som bedriver internationella fredsinsatser en jämställdhetsrådgivare eller till och med en enhet som arbetar med frågorna. Problemet är att dessa ofta blir ansvariga för allt jämställdhetsarbete och jobbar parallellt vid sidan av det ordinarie arbetet.

– Tanken är inte att alla ska bli jämställdhetsexperter. Jämställdhetsarbetet måste integreras och bli en rutin för hela organisationen, där alla tar ansvar utifrån sina vanliga funktioner, förklarar Gabriela Elroy.

Måste institutionaliseras

Hon kallar det för byråkratisk jämställdhetsintegrering. Arbetet kan inte vila på enskilda individers övertygelse eller engagemang, utan det måste institutionaliseras. Cheferna behöver sätta riktningen och driva frågorna på samma sätt som de tar ansvar för annan verksamhet, med stöd av mellanchefer och specialister.

– När vi erkänner att det handlar om en institutionell process blir det tydligt att ledarskapet är nyckeln. Det finns inga organisationsprocesser som drivs utan chefer, säger Gabriela Elroy.

Därför är cheferna en viktig målgrupp för FBA:s utbildningsinsatser. Enligt Gabriela Elroy handlar det om att skapa insikt om att vi har ett problem som behöver åtgärdas och ta hänsyn till olika variabler i analysen. Det gäller också att skapa rutiner för uppföljning så arbetsmetoderna kan utvecklas.

– Det måste bli tydligare för chefer vad som efterfrågas och hur det ska göras. Om du inte vet vad det innebär att arbeta med ett jämställdhetsperspektiv är det svårt att göra det som förväntas, säger Gabriela Elroy.

Det är väl känt att kvinnor och män drabbas på olika sätt av konflikt. Medan unga män drabbas hårdare omedelbart genom att de förväntas gå i krig och dör i strid, drabbas kvinnor främst av indirekta konsekvenser av konflikt, när samhällsstrukturer som sjukvård bryts ner. Kvinnor utsätts också i större utsträckning för sexuellt våld i samband med konflikt.

Män och kvinnor har heller inte samma möjligheter att åtnjuta den service som samhället erbjuder. I många länder har män och kvinnor olika förutsättningar att anmäla brott till polisen. Det kanske är oacceptabelt för kvinnor att gå till polisstationen, och det kan vara omöjligt att rapportera en kriminell handling som den äkta mannen begått.

Det finns också skillnader mellan kvinnor och män som är grundade i  ojämställdhet rent juridiskt. I många länder har kvinnor inte rätt att äga land.

 – Landrättigheter, som är en vanlig fråga i fredsprocesser, betyder olika saker för män och kvinnor i många länder, vilket påverkar hur vi kan lösa ut problemen, säger Gabriela Elroy.

Valprocesser är ett annat exempel där förutsättningarna skiljer sig åt mellan könen. Vid utformandet av regler för hur registreringen till ett val ska gå till är det därför viktigt att ta reda på om kvinnor tillåts rösta självständigt och kandidera för ett politiskt parti.

Goda förutsättningar

Jämställdhet ska vara ”lätt att göra, och svårt att undvika”. Gabriela Elroy citerar Ann Bernes, utrikesdepartementets ambassadör för jämställdhet med uppgift att samordna Sveriges feministiska utrikespolitik.

Och förutsättningarna att göra rätt är goda. Det finns policyramverk som bottnar i internationell rätt och konventioner och internationella freds- och säkerhetsaktörer är överens om att jämställdhet är viktigt.

Det finns enkla frågor som skulle göra stor skillnad, menar Gabriela Elroy.

– Ta reda på vad män och kvinnor gör under en vanlig dag, hur och var de rör sig i samhället. När på dagen du lägger ett möte påverkar direkt vem du får som deltagare, förklarar hon.

Under våren har FBA testat en ny modell för jämställdhetsintegrering i EU:s polisinsats i Palestina, EUPOL COPPS, som kopplar samman chefer, jämställdhetsrådgivare, fokalpunkter för jämställdhetsarbetet och övriga medarbetare. Tillsammans har de identifierat några områden där de ska utforska vad ett genusperspektiv betyder och dokumentera nyckelfrågor som alla ska beakta i sitt arbete.

– När jämställdhetsintegrering blir en uttalad prioritet för organisationen kan vi få kraft!

Första fotot: UN Women
Andra fotot: Gabriela Elroy utbildar personal i EU:s polisinsats i Palestina

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter