Veteraner bidrar med material till Fredsarkivet under Veterandagen

Den 29 maj firas Veterandagen 2019 med festligheter och utställningar i anslutning till Veteranmonumentet vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. I år uppmärksammas särskilt personal som tjänstgjorde i FN-insatsen UNEF II i Sinai i Mellanöstern, och Fredsarkivet får nu påfyllning av material från just den FN-insatsen.

Flera veteraner har hört av sig till Fredsarkivet för att bidra med diabilder, filmer, brev och dagböcker som skildrar tiden i FN-tjänst i Mellanöstern. En av dem är Sven Eriksson, som tjänstgjorde som kvartermästare på trosskompaniet under 52M i UNEF II.

–Det blir första gången jag besöker Veterandagen. På senare år har jag allt mer undrat vad alla kompisar från kompaniet, som jag mötte där nere, gör idag. Så jag hoppas få träffa några bekanta, och jag ska också överlämna material från FN-insatsen till Fredsarkivet, säger han.

Fredsarkivet, som är en del av FBA, finns på plats under Veterandagen, tillsammans med personal från myndigheten som arbetar med personalförsörjning av civila till internationella fredsinsatser.

– Vi är mycket glada över veteranernas engagemang och deras bidrag till Fredsarkivet. Bilderna, filmerna, breven och dagböckerna ger ett viktigt tillskott till vårt arbete med att historiskt dokumentera det svenska deltagandet i fredsinsatser. Materialet är viktigt för forskare, studenter och intresserad allmänhet att få ta del av, säger Mattias Wandler, intendent vid Fredsarkivet.

Över 6 300 svenska soldater tjänstgjorde 1973 till 1980 i FN-insatsen UNEF II som var stationerad i Sinai i Egypten. Deras gärningar står i fokus för Försvarsmakten på Veterandagen i år, medan Röda Korset uppmärksammar sina veteraners insats vid det svenska fältsjukhuset i Korea 1950-1957.

Jom Kippur-kriget eller det arabisk-israeliska kriget 1973 startade den 6 oktober när egyptiska styrkor anföll Israel från söder och syriska styrkor samtidigt angrep från Golanhöjderna. Efter knappt tre veckor trädde en vapenvila i kraft och FN:s säkerhetsråd beslutade att sätta samman en fredsbevarande styrka, genom resolution 340.

– Jag var 22 år gammal när jag ryckte in. Först skulle jag genomgå en tre veckor lång förberedande utbildning, men en bataljon stod beredd och kriget pågick, så plötsligt befann jag mig i något som kunde ha eskalerat till en storkonflikt. Jag hade inte haft en tanke på att jag kunde bli placerad där, så visst undrade jag ibland vad som skulle hända och hur det skulle gå, berättar Sven Eriksson, och tillägger:

– Jag håller på att gå igenom mitt material från den här tiden. Förutom ett 80-tal egna diabilder så tar jag med mig omkring 200 bilder från en bekant som tjänstgjorde i samma insats till Veterandagen.

Bilderna som han överlämnar till Fredsarkivet kommer att digitaliseras och göras tillgängliga för en bredare publik. De skildrar i stor utsträckning livet på huvudcampen i UNEF II, men också vissa ledigheter i Kairo och en tid när Sven Eriksson befann sig i tält i Ismailiyya.  

– Jag håller på att leta igenom mina lådor för att även hitta min korrespondens hem. Det materialet, där det finns vissa tidsangivelser, kan vara bra att ha tillgång till för att få klarhet i kronologin. Så det tänker jag också lämna till Fredsarkivet så snart jag hinner, säger han.

Första bilden: Sven Eriksson överlämnar material från sin tid i FN:s fredsinsats UNEF II till Mattias Wandler från Fredsarkivet, som tillhör FBA, på Veterandagen i Stockholm.

Andra bilden: En av Sven Erikssons bilder från UNEF II.

Om Veterandagen

Den 29 maj firas världen över alla dem som deltagit i någon av FN:s fredsinsatser. Internationellt kallas dagen International Day of UN Peacekeepers. I Sverige går den under benämningen Veterandagen och genomförs för att hedra både civil och militär svensk personal som gjort en insats för fred.

Vill du dela med dig av material till Fredsarkivet?

Har du tjänstgjort i en fredsinsats? Vill du dela med dig av dina minnen, fotografier, brev eller dagböcker därifrån? Kontakta Fredsarkivet vid FBA.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

”Hur det går för Ukraina i kriget är vår tids ödesfråga”

Michael Jonsson är en av Sveriges tre första sekonderade experter till Nato i Bryssel. Han har en doktorstitel i statsvetenskap och är ledande expert på totalförsvar, spionage och Ryssland som militärmakt. Michael tycker det ska bli spännande och viktigt att få verka inifrån Nato, inte minst genom att stärka stödet till Ukrainas totalförsvar och motståndskraft – civila försvar – i sitt nya uppdrag

2024-03-04 15:16
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Förändring i styrningen av FBA för 2024 

    2023 har passerat som ett av de våldsammaste och konfliktdrabbade åren på mycket länge. Inte bara den fruktansvärda utvecklingen I Israel och Palestina och det fortsatta ryska invasionskriget i Ukraina, utan det har också varit en förödande utveckling i Sudan, i Sahelområdet, Östra DRK. Väpnad konflikt har fortsatt på Afrikas horn, i Mocambique, i Syrien […]

    Inlägget Förändring i styrningen av FBA för 2024  dök först upp på FBA-Bloggen.

    2024-01-05 09:30
  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter

    Under förra året dog det dubbelt så många i väpnade konflikter än året dessförinnan. När Uppsala Universitet snart ska sammanställa årets dödsiffror kommer de att behöva inkludera det exceptionellt stora antalet offer i Israel och Palestina, utöver de många andra pågående väpnade konflikterna runt om i världen. Återigen blir det tydligt att det främst är […]

    Inlägget Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-12-10 07:01
  • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

    Därför behöver världen FN

    Från FN-byggnaden i Monrovia i Liberia, med utsikt över havet, syns en bilpark med trasiga och sönderrostade vita FN-bilar. De är en påminnelse om FN:s fredsbevarande styrka, UNMIL:s långa närvaro i landet. Styrkan sattes in 2003, i slutskedet av inbördeskriget i Liberia, som pågick under två etapper från 1990 till 2003, och som krävde över […]

    Inlägget Därför behöver världen FN dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-10-24 09:23

Läs våra publikationer

Optimising National Staff Contributions in UN Peacekeeping Operations

How can the UN optimise the contributions that locally recruited ‘national staff’ make to peacekeeping operations? Especially given intense pressure to reduce costs through ‘lighter footprints’, peacekeeping operations need to mobilise the full potential of all their personnel to accomplish mandated tasks.

Dokument
Attribut
Författare:
Katharina Coleman
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Lediga jobb

KOMMANDE KURSER

Twitter