Zahraa Al-Gabari, 29

Du är engagerad i Y-Peer i Irak, ett nätverk som FN:s befolkningsfond UNFPA har etablerat.  Kan du berätta mer om Y-Peer och vad du gör inom nätverket?

– Y-Peer är ett internationellt nätverk av ungdomsorganisationer som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa, jämställdhet, fredsbyggande och att öka människors samhällsengagemang i 52 länder runtom i världen. Jag arbetar för Y-Peer i Irak som nationell koordinator för personal och databaser. Jag gillar det, det känns meningsfullt att arbeta för fred och hälsa. Särskilt eftersom jag själv var tvungen att lämna skolan för fem år sedan för att genomgå en njurtransplantation. Nu är jag dock tillbaka i skolbänken och studerar företagsekonomi vid sidan av mitt arbete för Y-Peer i Irak.

Vad fick dig att välja den här banan?

– Jag föddes i Bagdad, men sen flyttade min familj till Wasit, en stad sydöst om Bagdad. Jag bor fortfarande där med mina föräldrar och syskon. När det sekteristiska hatet mellan shia- och sunnimuslimer började piskas upp i Irak blev jag trakasserad av mina klasskamrater, eftersom jag är sunnimuslim medan de flesta andra i Wasit är shiamuslimer. Det fick mig att vilja arbeta för fred och försoning.

Varför ville du delta i FBA:s fredsbyggarprogram för unga i Irak?

– Jag ville delta eftersom kunskap är makt och jag kommer att kunna använda makten, eller kunskaperna, som jag får från programmet i mitt arbete. Jag kommer också att försöka föra vidare kunskaperna, till exempel när jag föreläser för andra unga.

Vilka är de största utmaningarna i Irak just nu enligt dig?

– Den största utmaningen är nog arbetslösheten, särskilt bland unga som har avslutat sina studier men inte fått något jobb. Det finns också en bristande tillgång till skolor och sjukvård på landsbygden. Och så finns alla säkerhetshot. Säkerhetssituationen försämrades 2003, då grupper som al-Qaida började utföra mängder av bombdåd och självmordsattacker. Jag har själv blivit utsatt för ett misslyckat kidnappningsförsök, vilket påverkade mitt psykiska välmående avsevärt. Säkerhetsläget är lite bättre nu dock.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Svenska valobservatörer i Albanien 2025 – intryck och insikter från fältet

Den 11 maj 2025 hölls parlamentsval i Albanien, ett viktigt steg i landets demokratiska utveckling och väg mot EU-medlemskap. Ett fyrtiotal svenska valobservatörer, utsända via FBA, fanns på plats tillsammans med kollegor från hela Europa med uppdrag att opartiskt observera och rapportera om valets genomförande. Här delar fem svenska observatörer med sig av sina upplevelser – om väljare som återvänder till fängelset för att kunna rösta, om en vallokal ute på ett fält, så undanskymd att bara flaggan avslöjade den, om konst som speglar landets sår, och om valdagen då ett cykellopp fick mer uppmärksamhet än själva valet.

2025-06-13 10:59

Läs våra publikationer

The Gender-Responsive Leader's Handbook

Gender equality is both a goal and a prerequisite for sustainable peace and development. FBA’s Gender-Responsive Leadership (GRL) Initiative is designed to support leaders and managers within organizations such as the EU, UN, ECOWAS, OSCE and the African Union to fulfill their central role in enabling gender equal peace, security and development work.

Dokument
Attribut
Författare:
Leslie Groves-Williams, Gabriela Elroy, Kristin Valasek
År:
2025
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter