Liberia: Integritet och ansvarsutkrävande viktigt för ett samhälle fritt från korruption

Folkligt missnöje med den omfattande korruptionen var en betydande faktor i det senaste presidentvalet i Liberia. Flera korruptionsskandaler har skakat landet det senaste året och det svaga rättsväsendet gör att de skyldiga ofta går fria.

Korruptionen behöver bekämpas av flera skäl. Den har lamslagit ekonomin och hindrar utveckling, förgör det sociala kittet och får människor att förlora förtroendet för rättssystemet. Sedan det fjorton år långa inbördeskriget avslutades 2003 har samhällsstyrningen förbättrats. Men mycket arbete återstår för att Liberia ska bli en stabil och effektiv rättsstat där alla är lika inför lagen och mänskliga rättigheter respekteras.

Det finns ett stort behov av att genomföra reformer, och flera svenska myndigheter stöttar Liberia i detta.

– Statsförvaltningen saknar såväl förutsättningar som förmåga att upprätthålla en rättssäker och transparent myndighetsutövning och tillgången till grundläggande samhällsservice utanför huvudstaden är fortfarande bristfällig, säger Dominique Górska som arbetar på FBA:s program för rättsstatsuppbyggnad.

FBA arbetar med att stärka tillämpningen av rättsstatens principer i offentlig förvaltning i Liberia och har under det gångna året utbildat medarbetarna vid Liberia Institute of Public Administration (LIPA) som har i uppgift att höja kompetensen inom statsförvaltningen. En viktig del av arbetet handlar även om att stärka förtroendet mellan statliga aktörer och civilsamhällesorganisationer som arbetar för ett mer transparent och ansvarsfullt samhälle.

– Medborgarna har låg tilltro till statens förmåga att erbjuda samhällsservice, särskilt på landsbygden. Flera insatser pågår därför för att reformera myndigheternas arbete. Till exempel behöver myndigheterna bli mer öppna och tillgängliga. På så sätt ska medborgarna få bättre möjligheter att utkräva ansvar, berättar Dominique Górska.

Fattiga drabbas värst

Afrika är den region i världen som är mest korruptionsdrabbad. Enligt Transparency Internationals korruptionsbarometer för 2018 har var fjärde afrikan tvingats muta en tjänsteperson för att exempelvis göra en polisanmälan eller få tillgång till livsnödvändiga mediciner.

Liberia hamnar på 32 av 100 poäng, där högst poäng betyder minst korruption, vilket är precis på snittet för kontinenten. Visserligen har resultatet förbättrats jämfört med tidigare år och utvecklingen går åt rätt håll. Men fem av sex liberianer lever fortfarande under fattigdomsgränsen trots landets rikliga naturresurser och gynnsamma klimat för jordbruk. Och korruptionen slår hårdast mot de fattiga.

– Vi har inte gjort tillräckligt för att lyfta människor ur fattigdom. Många saknar tillgång till utbildning, sjukvård och elektricitet. Våra statsinkomster är små men vi kan göra mer med de begränsade resurser vi har, säger Anderson Miamen.

Han arbetar på Center for Transparency and Accountability in Liberia (CENTAL), som är en av Transparency Internationals drygt 100 lokala oberoende organisationer, och var en av sex liberianer som tidigare i höst deltog i FBA:s workshop om hur en fungerande rättsstat kan förebygga konflikter och bidra till hållbar fred.

Ond cirkel

Harold Marvin Aidoo är chef för Institute for Research and Democratic Development (IREDD) och har ägnat 15 år åt att främja demokrati i Liberia. Han förklarar hur bristen på åtgärder för att motverka korruption är ett allvarligt hot mot demokratin, och leder till att statliga institutioner försvagas. Samtidigt har svaga institutioner sämre förutsättningar att hantera korruption. Det blir en ond cirkel.

– Vi behöver se till att offentliga institutioner har förmåga och resurser för att kunna vara effektiva och utföra de uppdrag som förväntas av dem. Då kan vi medborgare också utkräva ansvar, säger han.

Civilsamhället har en viktig roll för att öka medborgarnas kunskap om sina rättigheter i mötet med offentlig förvaltning, inklusive rättsväsendet.

Lawrence Yealue driver Accountability Lab – en organisation som arbetar med unga för att återupprätta sunda värderingar i samhället. Han pekar på betydelsen av positiva förebilder för att bygga ett gott styre.

– Vi tror på att lyfta fram duktiga statsanställda som yngre generationer kan se upp till, så att de vill tjäna samhället istället för att missbruka sin makt. Allt kokar ner till personligt ansvar och integritet, menar han.

Fakta

FBA är en av flera svenska myndigheter som stöttar reformerna av Liberias statsförvaltning. Biståndsmyndigheten Sida finansierar den pågående decentraliseringsreformen och insatser för att stärka både det officiella och det informella rättssystemet, bland annat genom utbildning om lagar, mänskliga rättigheter och metoder för konfliktlösning. Riksrevisionen har inlett ett samarbete med sin liberianska motsvarighet och Lantmäteriet bistår i implementeringen av den nya landrättighetslagen i Liberia. Det är en viktig fråga eftersom den som äger mark i Liberia sällan har papper på detta även om familjen har bott där i generationer.

Foto: Liberia Anticorruption Commission & UNDP, Fallckolm Cuenca, Elisabeth Winqvist

 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

”Hur det går för Ukraina i kriget är vår tids ödesfråga”

Michael Jonsson är en av Sveriges tre första sekonderade experter till Nato i Bryssel. Han har en doktorstitel i statsvetenskap och är ledande expert på totalförsvar, spionage och Ryssland som militärmakt. Michael tycker det ska bli spännande och viktigt att få verka inifrån Nato, inte minst genom att stärka stödet till Ukrainas totalförsvar och motståndskraft – civila försvar – i sitt nya uppdrag

2024-03-04 15:16
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Förändring i styrningen av FBA för 2024 

    2023 har passerat som ett av de våldsammaste och konfliktdrabbade åren på mycket länge. Inte bara den fruktansvärda utvecklingen I Israel och Palestina och det fortsatta ryska invasionskriget i Ukraina, utan det har också varit en förödande utveckling i Sudan, i Sahelområdet, Östra DRK. Väpnad konflikt har fortsatt på Afrikas horn, i Mocambique, i Syrien […]

    Inlägget Förändring i styrningen av FBA för 2024  dök först upp på FBA-Bloggen.

    2024-01-05 09:30
  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter

    Under förra året dog det dubbelt så många i väpnade konflikter än året dessförinnan. När Uppsala Universitet snart ska sammanställa årets dödsiffror kommer de att behöva inkludera det exceptionellt stora antalet offer i Israel och Palestina, utöver de många andra pågående väpnade konflikterna runt om i världen. Återigen blir det tydligt att det främst är […]

    Inlägget Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-12-10 07:01
  • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

    Därför behöver världen FN

    Från FN-byggnaden i Monrovia i Liberia, med utsikt över havet, syns en bilpark med trasiga och sönderrostade vita FN-bilar. De är en påminnelse om FN:s fredsbevarande styrka, UNMIL:s långa närvaro i landet. Styrkan sattes in 2003, i slutskedet av inbördeskriget i Liberia, som pågick under två etapper från 1990 till 2003, och som krävde över […]

    Inlägget Därför behöver världen FN dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-10-24 09:23

Läs våra publikationer

Optimising National Staff Contributions in UN Peacekeeping Operations

How can the UN optimise the contributions that locally recruited ‘national staff’ make to peacekeeping operations? Especially given intense pressure to reduce costs through ‘lighter footprints’, peacekeeping operations need to mobilise the full potential of all their personnel to accomplish mandated tasks.

Dokument
Attribut
Författare:
Katharina Coleman
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Lediga jobb

KOMMANDE KURSER

Twitter