
Foto: Rodrigo Paras
Bekaye Coulibaly utgör en fokalpunkt för jämställdhetsfrågor vid ECOWAS som samlar 15 länder i Västafrika. Han är chef för civila frågor vid avdelningen för fred och säkerhet och en spindel i nätet för att driva jämställdhetsarbetet.
– 2017 skapade vår avdelning en kommitté med ansvar att genomföra FN:s agenda för kvinnor, fred och säkerhet, och som medlem i kommittén arbetar jag tätt tillsammans med mina kollegor och också mycket nära chefen som är ansvarig för jämställdhet, säger Bekaye Coulibaly.
Han ser en tydlig förändring sedan kommittén inrättades.
– Kollegor som tidigare förhöll sig avvaktande till frågorna har förändrat sitt sätt att reagera och tänka. Nu blir jag ofta kontaktad av kollegor som vill ha stöd. Som fokalpunkt blir jag tillfrågad om råd i jämställdhetsfrågor, och sedan jag gick FBA:s genusrådgivarkurs på Sandö i november 2018 upplever jag att jag har bättre möjligheter att hjälpa dem.
FBA har utbildat all personal vid ECOWAS avdelning för fred och säkerhet i jämställdhetsintegrering och inkluderande fredsarbete på huvudkontoret i Abuja i Nigeria, och alla kommittémedlemmar har deltagit i FBA:s genusrådgivarkurs.
Avsikten är att få till stånd en hållbar institutionell förändring genom att stärka organisationens kapacitet att etablera strukturer till stöd för utveckling, till exempel fokalpunkter för jämställdhetsfrågorna eller rådgivartjänster. Ytterst handlar det om organisationsutveckling och arbetet måste därför drivas av ordinarie chefer med hjälp av rådgivarfunktioner som ger strategiskt stöd.
Bekaye Coulibaly har mött vissa utmaningar i och med att all personal inte omedelbart förstår vilken typ av förändring som krävs. Ett genusperspektiv på verksamheten handlar i grunden om att identifiera ojämställdheter och åtgärda dem, och om att uppmärksamma kvinnor, män, flickor och pojkars olika behov och perspektiv i arbetet med att hantera och lösa väpnad konflikt.
– Jag tror att man behöver skapa engagemang för frågorna och att det behövs träning för att nå insikt om detta, säger Bekaye Coulibaly som gärna ser fortsatta satsningar på jämställdhetsfrågorna.
Han lyfter fram tips som han uppskattar och har tagit med sig som konkret verktyg från FBA-kursen för genusrådgivare. FBA:s expert Fabrice Ramadan kallar det 5K-nyckeln, fem olika typer av viktiga kunskaper:
FBA:s arbete för jämställdhet utgörs av både internationella och nationella referensramar: FN:s säkerhetsrådsresolutioner, agendan för kvinnor, fred och säkerhet och Sveriges nationella handlingsplan med samma namn.
1325-resolutionerna, som har rötter i kvinnokonventionen CEDAW och andra internationella deklarationer, fastslår att kvinnors ökade deltagande för att förebygga, hantera och lösa konflikter, samt i fredsbyggande och återuppbyggande efter konflikt, är en förutsättning för att uppnå hållbar internationell fred och säkerhet.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Den ryska invasionen av Ukraina har tvingat miljontals människor på flykt och åtskilliga brott mot mänskliga rättigheter har rapporterats under de månader som kriget har pågått. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) skickar nu in observatörer i landet som ska dokumentera situationen och intervjua vittnen och överlevare. I juni deltog flera observatörer i en utbildning i FBA:s regi.
2022-06-23 14:20FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer om vårt stöd till civilsamhället