Uppdrag: fler kvinnliga chefer i FN

Effektivt fredsarbete kräver gott ledarskap. FBA arbetar på olika sätt med ledarskapsfrågor. Bland annat satsar myndigheten nu på att ge stöd till programmet Senior Women Talent Pipeline, där vi utbildar kvinnor från hela världen som ser en framtid som chefer inom FN:s fredsinsatser.

Ledarskap i fredsarbete är ett av FBA:s expertområden. Myndigheten sänder ut svensk personal till chefsposter i internationella fredsinsatser, och arrangerar utbildningar och övningar som rör ledarskap.
– Under hösten 2017 höll FBA till exempel en ledarskapsutbildning för stabscheferna från FN:s alla fredsinsatser då de samlades i New York. Under den stora civil-militära övningen Viking som hålls i april 2018, och som arrangeras av Försvarsmakten och FBA, står ledarskap också i fokus, säger Kristina Zetterlund, projektledare för FBA:s arbete på området.

– FBA har även på uppdrag av Utrikesdepartementet skapat nätverket av kvinnliga svenska fredsmedlare, som förstås är en slags ledare. Och i vårt arbete med flera av Sveriges biståndsstrategier för konfliktdrabbade länder stöttar vi nyckelpersoner i länderna som ska kunna bli framtida fredsledare. Myndigheten har prioriterat ledarskap från start.

En ny satsning på området är FBA:s stöd till FN:s Senior Women Talent Pipeline. FN har ett mål om jämställdhet i organisationen år 2026, och för att nå dit krävs bland annat fler kvinnor på chefsposter. För att få in fler kvinnor på höga positioner startade FN år 2013 programmet Senior Women Talent Pipeline. Man annonserade globalt efter kvinnor med relevant erfarenhet och examen inom exempelvis juridik, kommunikation eller statsvetenskap, som skulle kunna tänka sig att söka civila chefsjobb i FN:s fredsinsatser.

Efter att det kommit in ansökningar från hela världen valdes ett hundrafemtiotal kvinnor ut till programmet. De har fått delta i utbildningar, blivit erbjudna mentorer, fått regelbundna utskick med lediga FN-chefsposter och stöd med att skriva ansökningar.
– Det har resulterat i att flera av kvinnorna i dag har höga poster inom FN-systemet. Det finns massor med kvalificerade kvinnor i världen, det gäller bara att ge dem självförtroende att våga söka sig till de här posterna, säger Kristina Koch som är chef för rekrytering på FN:s avdelning för fältstöd.

I juni 2017 gjordes en ny antagning av kvinnor till programmet. Även den här gången annonserades möjligheten ut globalt, och ett hundratal kvinnor från olika länder antogs.
– Vi måste fortsätta det här viktiga arbetet. I dag är 28 procent av den internationella personalen i FN:s fredsinsatser kvinnor. Det ska öka till hälften, säger Kristina Koch.

I februari 2018 kom ett trettiotal av kvinnorna i Senior Women Talent Pipeline till Sverige för en veckas utbildning i FBA:s regi, som hölls på Försvarsmaktens internationella centrum (SWEDINT) utanför Stockholm. FBA utförde utbildningen på förfrågan av FN och i samarbete med FN:s avdelning för fältstöd.
– FN:s fredsinsatser är oerhört komplexa. I en insats kan det rymmas tusentals personer, som kommer från olika nationella kulturer och även olika professionella kulturer – civila, militärer och poliser. Därutöver är de verksamma i en oförutsägbar kontext som ibland omfattar en ökad hotbild. Att vara chef i en sådan insats är utmanande, säger Kristina Zetterlund.

Kvinnorna i Senior Women Talent Pipeline har omfattande expertis och erfarenhet. För att bli ännu bättre rustade för chefstjänster i FN:s fredsinsatser fick de under FBA:s utbildning möjlighet att stärkas inom områden som FN:s uppförandekod, skydd av civila, förhandlingsteknik, strategiskt ledarskap och strategisk kommunikation.
– Gott ledarskap kan se ut på olika sätt beroende på kontexten. FN arbetar mycket med ledarskapsfrågor just nu, man ser att det finns ett behov av utveckling. FBA är stolta över att få vara med och bidra, säger Kristina Zetterlund.

Arbetet som FBA gör med Senior Women Talent Pipeline är en del av myndighetens uppdrag inom Sveriges strategi för hållbar fred.
– Vi är glada över samarbetet med FBA, som har god erfarenhet av att hålla utbildningar på det här området, säger Kristina Koch.

Hon framhåller också att det är viktigt för FN att det ska vara möjligt att kombinera arbete i fredsinsatser – som ofta sker i farliga miljöer – med familjeliv.
– Vi behöver rekrytera nya talanger till FN, särskilt personer som vill arbeta i fält. Senior Women Talent Pipeline är en del av detta. Vi måste kommunicera till kvinnorna att det går att arbeta i en fredsinsats, på en chefspost, samtidigt som man har familj. FN erbjuder många förmåner till föräldrar. Och så har man möjlighet att arbeta med något som gör barnen stolta – att skapa en säkrare värld, säger Kristina Koch.

Röster från Senior Women Talent Pipeline

 

Porträtt av Ratna Vishwanathan.

Ratna Vishwanathan, Indien, vd för Microfinance Institutions Network

Varför sökte du till Senior Women Talent Pipeline?
– Jag har många års erfarenhet från det indiska försvarsdepartementet, där jag bland annat arbetade med Indiens truppbidrag till FN:s fredsinsatser. Jag har också en gedigen bakgrund inom utvecklingsfrågor. Jag var med och startade biståndsorganisationen Oxfam i Indien, och i dag är jag vd för en organisation som samlar olika mikrolåninstitut. Jag tror att jag har rätt erfarenheter för att kunna göra ett bra jobb som chef för administration eller politiska relationer i en FN-insats. På det personliga planet har jag inte heller något som håller mig tillbaka. Jag skilde mig för nio år sedan och min dotter är vuxen och har flyttat hemifrån. Jag är redo för en utmaning och tror att programmet kan hjälpa mig att komma in i FN-systemet.

Vad tycker du om utbildningen du fått från FBA via Senior Women Talent Pipeline?
– Kursen har varit en ögonöppnare. Jag har kunnat diskutera med mentorerna i utbildningen, som har lång erfarenhet av att arbeta som chefer inom FN. De personliga mötena är viktiga. Om man kommer utifrån ser man lätt FN genom rosaskimrande glasögon. Man måste få höra om verkligheten för att kunna förbereda sig.

Vad är ett gott ledarskap i fredsinsatser tycker du?
– Man måste lyssna på sina medarbetare och på befolkningen i landet där man befinner sig. Sen måste man kunna ta initiativ och beslut. Man måste vara etisk och våga ta svåra konversationer. Och man måste vara beredd att ta fullt ansvar.

 

Porträtt av Hawa Youssouf Ahmed.

Hawa Youssouf Ahmed, Djibouti, Afrikanska unionens särskilda representant i Madagaskar

Varför sökte du till Senior Women Talent Pipeline?
– Jag sökte för att jag gärna skulle vilja arbeta med FN:s fredsinsatser. Jag är så glad att ha blivit antagen! Jag har arbetat länge med fredsbyggande för Afrikanska unionen, först i Centralafrikanska republiken och nu i Madagaskar. Det vore intressant att få arbeta med fred för FN i framtiden. I mitt arbete för Afrikanska unionen har jag samverkat mycket med FN.

Vad tycker du om utbildningen du fått från FBA via Senior Women Talent Pipeline?
– Kursen har gett mig insyn i FN:s organisation och både den civila, militära och polisiära delen av FN:s fredsinsatser. Det har varit väldigt intressant.

Varför behövs fler kvinnliga chefer i fredsinsatser enligt dig?
– Jag tycker att det är jättebra att FN:s generalsekreterare António Guterres tydligt har sagt att han vill ha en jämställd organisation. Utan kvinnor kan inte FN arbeta effektivt för fred. Kvinnor utgör ju halva samhället. Jag tycker att FN bättre borde representera världens befolkning överlag. Det gäller inte bara kön utan även att få in fler afrikaner på höga poster till exempel. Jag ser att FN håller på att förnya sig och jag tror att reformerna är nödvändiga för att kunna lösa dagens konflikter och svara mot de behov som finns.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Genusrådgivaren som bygger broar: Gaudence Nyirabikali om jämställdhet och fred i Somalia

I ett av världens mest utmanande länder för jämställdhet arbetar Gaudence Nyirabikali som genusrådgivare för EUCAP Somalia, utsänd av FBA. Genom att integrera genusfrågor i säkerhetssektorn, stärka civilsamhällets roll och främja internationellt samarbete, bidrar hon till att skapa en mer inkluderande framtid och lägga grunden för hållbar fred.

2024-12-16 12:35

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter