Pilotutbildning för kvinnliga fredsbyggare i Colombia

Colombia har fått en ny president. Hur det kommer att påverka den pågående fredsprocessen återstår att se. Men FBA:s stöd för en fredlig utveckling i landet fortsätter. Under sommaren har FBA hållit en pilotutbildning i säkerhet, dialog och medling för kvinnoorganisationer i Colombia.

I början av augusti tillträdde Iván Duque som Colombias president. Han efterträder Juan Manuel Santos, som under 2016 tecknade ett historiskt fredsavtal med FARC-gerillan efter 50 års inbördeskrig. Nu har FARC-kombattanterna lämnat in sina vapen och processen att återanpassa dem till ett civilt liv pågår.

– Att bygga fred efter ett drygt halvsekel av väpnad konflikt innebär givetvis många utmaningar. I vissa av de områden som FARC tidigare kontrollerade uppstod ett säkerhetsvakuum när gerillan försvann, i en del fall utnyttjades detta av illegala väpnade grupper, säger Anna Widepalm som är projektledare för FBA:s arbete i Colombia.

– Den colombianska säkerhetssektorn, med bland annat militär och polis, strävar nu efter att utöka sin närvaro i dessa områden. Men delar av befolkningen där uttrycker en brist på förtroende för de statliga säkerhetsstyrkorna. Många av dem har tidigare inte heller haft tillgång till statlig samhällsservice som skola, sjukvård och rättssystem. Det behövs därför dialog mellan säkerhetssektorn och civilsamhällesorganisationer som representerar lokalbefolkningen för att bygga ett ömsesidigt förtroende.

För att bidra till att bygga förtroende höll FBA i somras en pilotutbildning för medlemmar i El Colectivo de Mujeres Seguridad y Paz, ett nätverk av kvinnoorganisationer i Colombia som arbetar med freds- och säkerhetsfrågor. Organisationerna som är med i El Colectivo de Mujeres Seguridad y Paz har sedan 2016 en dialog med representanter för den colombianska säkerhetssektorn för att diskutera aktuella frågor.

– Det kan till exempel röra hur säkerheten ser ut i olika delar av Colombia. Kvinnorna uttrycker bland annat att polisen behöver bli mer empatiska och mindre auktoritära i sitt bemötande av kvinnor som utsatts för våld och övergrepp. Civilbefolkningen behöver också få mer kunskap om vilka rättigheter de har. Det är viktigt att de colombianska säkerhetsstyrkorna får ta del av information från civilbefolkningen och får en förståelse för de säkerhetsbehov som finns, samtidigt som de får framföra sina synpunkter till kvinnoorganisationerna, säger Anna Widepalm.

För att stärka utbytet mellan kvinnoorganisationerna och säkerhetssektorn utbildade FBA därför utvalda representanter för kvinnoorganisationerna i dialog och medling som ett verktyg för fredlig konfliktlösning. Utbildningen innefattade också en genomgång av konceptet mänsklig säkerhet, säkerhetsaktörernas uppdrag och mandat, och internationella ramverk. Vikten av demokratisk kontroll av säkerhetssektorn diskuterades med internationella exempel.

– Kvinnorna kan betraktas som experter på vad säkerhet betyder för dem i de områden där de lever och arbetar. Men de behöver mer kunskaper om säkerhetssektorns aktörer, vilket ansvarstagande de har rätt att kräva av säkerhetssektorn, och vilken roll civilsamhället kan ha i utformandet av säkerhetssektorn i ett samhälle, säger Rosa Emilia Salamanca från CIASE, FBA:s colombianska samarbetspartner som samarrangerade utbildningen.

Utbildningen genomfördes utanför Bogotá och hölls på spanska. 40 kvinnor från olika konfliktdrabbade områden i Colombia deltog. Med på kursen var även representanter från colombiansk polis och militär.

FBA:s arbete med utbildningen är en del av myndighetens bredare engagemang i Colombia. FBA har i uppdrag av den svenska regeringen att ge stöd till en fredlig utveckling i landet. Enligt Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Colombia 2016–2020 ska FBA särskilt arbeta med avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter, reformer av säkerhetssektorn och kvinnors deltagande i fredsprocessen i Colombia.

Tidigare har vi framför allt gett stöd, i form av utbildning och rådgivning, till statliga aktörer som arbetar med fredsprocessen i Colombia. Men nu breddar vi oss och ger stöd även till civilsamhället. Civilsamhället, med bland annat kvinnoorganisationer, är en viktig del i fredsarbetet. Olika aktörer behöver samverka för att bygga en hållbar fred, säger Anna Widepalm.

Under hösten kommer FBA att se över hur myndigheten kan ge vidare stöd till civilsamhället i Colombia. Samtidigt kommer FBA att fortsätta ge stöd till colombianska myndigheter som arbetar med fredsprocessen, och till FN-insatsen i landet som övervakar återanpassningen av de före detta FARC-soldaterna till ett civilt liv.

I Colombia finns också en kvarvarande aktiv gerilla, ELN, som har fört samtal med regeringen men inte landat i ett fredsavtal. Om samtalen återupptas av den nye presidenten Iván Duque kan FBA också komma att bidra med stöd till samtalen.

Röster från utbildningen

Maria Vaneth Semanate.

Maria Vaneth Semanate

Kan du berätta om organisationen som du representerar?
– Jag är engagerad i CONAMIC, en organisation för kvinnor från urfolken i Colombia. En fråga som är viktig för oss är problemen som finns med dubbel lagstiftning i Colombia. Det är oklart hur den nationella lagstiftningen förhåller sig till de särskilda lagar som finns i urfolksområdena, som har en relativt långtgående autonomi. Det är ibland oklart vad den nationella polisen har ansvar för och vad vår egna, lokala polis har ansvar för.

Vad tar du med dig från FBA:s utbildning i säkerhet, dialog och medling?
– Jag visste inte mycket om det som kallas mänsklig säkerhet, det var bra att få veta mer om det. Det var också glädjande att se så många olika kvinnor från olika delar av Colombia delta i utbildningen – även urfolkskvinnor och kvinnor med afro-colombianska rötter – som alla kämpar för en fredlig utveckling där de bor. Allt detta lokala gräsrotsarbete kan sammantaget bidra till stor förändring. Jag blev också förvånad över att få träffa kvinnor som arbetar för den nationella polisen och militären. Jag visste att det finns kvinnor på höga poster inom polisen och försvarsmakten, men jag hade inte trott att jag skulle få prata med dem. Det var fantastiskt att se att trots att vi kommer från så olika bakgrunder så hade vi ändå något gemensamt, som kvinnor i Colombia.

Maria Yaneth Cifuentes Zapata

Kan du berätta om organisationen som du representerar?
– Jag är ideellt engagerad i Fundación Red de Mujeres Comunales y Comunitarias i Valle del Cauca, en del av Colombia där våld mot kvinnor är utbrett. Vi driver ett projekt i samarbete med polisen, där vi informerar kvinnor om deras rättigheter. Bland annat knackar vi dörr tillsammans med polisen för att prata med kvinnor om den lagstiftning som finns, kvinnors rätt till säkerhet, och hur man gör en polisanmälan om det behövs.

Vad tar du med dig från FBA:s utbildning i säkerhet, dialog och medling?
– Jag lärde mig saker som jag kan använda i samarbetet med polisen. Polisen, tillsammans med försvarsmakten, har det främsta ansvaret för colombianernas säkerhet, men gemene man har lite kunskap om hur de två institutionerna fungerar. Både den colombianska polisen och militären är väldigt komplexa organisationer. Civilsamhället behöver veta mer om säkerhetsaktörerna, och övas i att samverka med dem och utöva inflytande. Utbildningen gav bra kunskaper om detta.

Adriana David Giraldo

Kan du berätta om organisationen som du representerar?
– Jag är medlem i ett nätverk för kvinnliga ex-kombattanter. Jag blev skadad i ryggen när jag var kombattant, och blev förlamad. Att vara både ett offer för konflikten och att vara funktionshindrad skapar en dubbel sårbarhet. Det är viktigt att kvinnor som jag organiserar oss. Vi måste kämpa för att inte bli osynliga och för att ta plats i samhället.  

Vad tar du med dig från FBA:s utbildning i säkerhet, dialog och medling?
– Jag lärde mig mycket under utbildningen. På sätt och vis är många av sakerna vi pratade om på utbildningen något jag redan gör till vardags, som medling i konflikter. Men det var bra att få en teoretisk grund att stå på även om jag redan har praktisk erfarenhet. Jag tar med mig flera verktyg som jag kan använda i arbetet och som jag också ska föra vidare till andra kvinnor i min organisation.

Ana Mercedes Pereira

Kan du berätta om organisationen som du representerar?
– Jag representerar ett ekumeniskt nätverk av kvinnor som arbetar för fred, REMPAZ. Vi är verksamma i Sucreregionen och medlemmarna är både katoliker, protestanter och pingstvänner. Det började med en flyktingkris år 2001, då över 15 000 familjer flydde landsbygden på grund av striderna som pågick, och kom till staden Sincelejo utan mat och utan att ha någonstans att bo. REMPAZ bildades för att hjälpa dem. Sedan har verksamheten utvecklats. I dag är vi bland annat med på möten som hålls för offer för kriget i vår region. Deltagarna i mötena kommer från olika sidor i konflikten och vill inte alltid lyssna på varandra. Då försöker vi lugna ner dem, få dem att aktivt lyssna på varandra, och skapa plats för dialog.

Vad tar du med dig från FBA:s utbildning i säkerhet, dialog och medling?
– Jag och de andra kvinnorna i mitt nätverk arbetar som sagt redan med medling lokalt, inom familjer och grannskap och på lokala möten för offer för kriget med mera. Men vissa av oss håller på att ta steget till att medla även på nationell nivå. Då behövs nya kunskaper. Jag tror att vi behöver slå hål på bilden av fienden som finns i Colombia. Konflikten i Colombia har pågått så länge att människor i det ena lägret har skapat en bild av att människor i det andra lägret är helt annorlunda, och vice versa. Vi måste få folk att inse att det inte är så, få dem att respektera varandra och att kunna leva tillsammans. Utbildningen har gett mig verktyg att använda i arbetet för att uppnå detta.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Genusrådgivaren som bygger broar: Gaudence Nyirabikali om jämställdhet och fred i Somalia

I ett av världens mest utmanande länder för jämställdhet arbetar Gaudence Nyirabikali som genusrådgivare för EUCAP Somalia, utsänd av FBA. Genom att integrera genusfrågor i säkerhetssektorn, stärka civilsamhällets roll och främja internationellt samarbete, bidrar hon till att skapa en mer inkluderande framtid och lägga grunden för hållbar fred.

2024-12-16 12:35

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter