FBA värd när framtiden för FN:s fredsinsatser diskuteras

FN:s fredsinsatser behöver förbättras, tycker generalsekreterare António Guterres. Nu möts viktiga aktörer från hela världen i Stockholm för att diskutera hur insatserna kan göras mer effektiva. FBA står värd för mötet tillsammans med Försvarsmakten.

FN:s fredsinsatser fyller 70 år. Sedan starten 1948 har 71 insatser existerat i FN:s regi, och över en miljon militärer, poliser och civila har tjänstgjort i dem.

Av dessa har omkring 80 000 varit svenskar. Sverige är även en stor finansiell bidragsgivare till FN-systemet, och Sverige har dessutom via ett mångårigt stöd till Challenges Forum erbjudit en plattform för utveckling av FN:s fredsinsatser.

– Challenges Forum samlar organisationer från länder som spelar en viktig roll i insatserna, och fungerar som en arena för de här organisationerna att mötas och diskutera viktiga frågor, säger Björn Holmberg som är chef för Challenges Forums internationella sekretariat.

FBA står värd för sekretariatet, och är även en av fyra svenska partnerorganisationer i Challenges Forum. De övriga är Försvarsmakten, Polisen och Kriminalvården.

– Varje år arrangerar vi ett möte där samtliga 49 partnerorganisationer från 22 olika länder träffas. Det här året kommer mötet för första gången på över tio år att hållas i Sverige, säger Björn Holmberg.

Det är FBA som tillsammans med Försvarsmakten arrangerar Challenges årsforum 2018 som äger rum den 28–29 november i Stockholm. Temat denna gång är Action for Peacekeeping, ett nytt initiativ från FN:s generalsekreterare António Guterres.

– Action for Peacekeeping är en slags uppmaning till alla världens länder att agera för att förbättra och modernisera FN-insatserna, så att de kan möta dagens utmaningar och konflikter. På Challenges årsforum 2018 kommer deltagarna att diskutera hur man praktiskt kan gå tillväga för att göra detta, säger Björn Holmberg.

Flera av de högsta FN-cheferna kommer att delta, liksom representanter från de permanenta medlemsländerna i säkerhetsrådet och representanter från länder som bidrar med mycket militär, polis och civil personal till insatserna, samt länder som ger viktiga finansiella bidrag.

– Det finns flera aspekter av FN-insatserna som behöver ses över. Krympande finansiering är en sak, USA hotar att dra ner sitt finansiella stöd. Kan vi göra insatserna mer effektiva så att pengarna ändå räcker? Kan vi satsa mer på konfliktförebyggande arbete, så att behovet av fredsinsatser minskar? Och hur kan vi se till att insatserna har rimliga mandat och att personalen i insatserna, som kommer från hela världen, har en likvärdig utrustning och utbildning? Det är bara några av frågorna vi behöver diskutera, säger Björn Holmberg.

En annan viktig fråga är säkerheten. Hittills har över 3000 personer dödats medan de tjänstgjort i FN:s fredsinsatser. Siffran har stigit brant på senare år. En orsak som nämns är att FN:s fredsinsatser historiskt sett har varit fredsbevarande, och etablerats för att till exempel övervaka en vapenvila. Men av de 14 insatser som finns i dag är flera på plats i områden där krig pågår och ingen vapenvila finns.

– Dagens konflikter är också mer komplicerade, med en mångfald av väpnade grupper och inslag av terrorism. Målet med årsforumet är att ta fram ett antal konkreta förslag på hur FN:s fredsinsatser kan möta de här utmaningarna, säger Björn Holmberg.

Foto på FN-trupp: Eskinder Debebe/UN Photo
Foto på FN:s generalsekreterare António Guterres: Cia Pak/UN Photo

Lyssna

Om du vill veta mer om Challenges Forum och arbetet med att utveckla FN:s fredsinsatser kan du lyssna på det nya avsnittet av FBA-podden. Björn Holmberg medverkar tillsammans med Lisa Orrenius, ansvarig för FBA:s engagemang i Challenges årsforum 2018, och generalmajor Michael Claesson, ansvarig för Försvarsmaktens engagemang i forumet.

 

Läs mer

Björn Holmberg och FBA:s generaldirektör Sven-Eric Söder skriver tillsammans på SvD Debatt om behovet av att reformera FN:s fredsinsatser, och om Challenges årsforum 2018.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter