Från resolution till resultat när framtida FN-medarbetare utbildas

I dagens internationella fredsinsatser arbetar civil personal tillsammans med militär och polis mot ett gemensamt mål. En del av FBA:s uppdrag handlar om att bedriva utbildning och samträning så att olika FN-organs aktiviteter bättre kan samordnas i ett land. Syftet är att rusta medarbetare som sänds ut inför verkligheten i fält.

Varje år arrangeras UNCIVSOC på Försvarsmaktens internationella centrum i Kungsängen (Swedint). Det är en utbildning som förbereder civil personal inför arbete i en FN-ledd fredsinsats, och de utmaningar och möjligheter som rollen innebär. Årets kurs har precis avslutats efter några intensiva veckor. Flera av deltagarna arbetar redan i en fredsinsats, andra har ambitionen att åka ut på internationellt uppdrag. För samtliga är utbildningen ett tillfälle att bredda sitt kontaktnät.

Under en vecka duvas deltagarna i FN:s organisation, beslutsgångar, kunskapsområden och samarbetspartners. Flera av FBA:s medarbetare håller i utbildningspass om frågor som avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter, reformering av säkerhetssektorn och konfliktanalys. Förutom teori och fördjupade ämneskunskaper får deltagarna också öva samarbete. Det kallas integrerade multifunktionella insatser när civil personal deltar tillsammans med polis och militär i en insats.

Parallellt pågår en kurs för militär personal, UNSOC. Den avslutande veckan möts deltagarna för ett rollspel där de ställs inför ett uppdiktat scenario. En FN-stab byggs upp med civila, militära och polisiära enheter och de får i uppgift att hantera problem som uppstår i det fiktiva Bogaland. Det kan exempelvis handla om att bistå internflyktingar med humanitärt stöd, ta hand om grupperingar som försvårar arbetet och bygga förtroende hos civilsamhället. Händelseförloppet i rollspelet hade denna gång koppling till situationen i både Mali och Sydsudan där många av de militära deltagarna kommer att tjänstgöra.

– Framtida insatspersonal behöver fördjupad kunskap om hur man omsätter en resolution till verkliga resultat vid en fredsinsats. De behöver också förståelse för att det finns ett behov av en gemensam lägesbild vid en multifunktionell FN-insats med integrerad verksamhet under ett kapitel 7-mandat, säger Bodil Israelsson, projektledare för civil-militär samverkan på FBA.

De flesta av dagens konflikter äger rum inom ett land. FN-stadgans kapitel 7 ger FN:s säkerhetsråd möjlighet att besluta om militära sanktioner mot stater vars handlingar medför hot mot den internationella freden. Med dess långtgående befogenheter är kapitel 7 ett viktigt verktyg.

Ingen av de pågående FN-insatserna i världen har i uppdrag att enbart övervaka situationen.
– I några av de nya insatserna finns ingen fred att bevara utan snarare ett uppdrag att tvinga fram fred. Det skiljer sig från en traditionell FN-insats, förklarar den danska diplomaten Ellen Loej.

Hon bidrog till årets kurs och delade med sig av sina erfarenheter av ledarskap i FN-insatser som FN:s generalsekreterares särskilda representant (SRSG) och chef för insatsen UNMIL i Liberia 2008-2012 och UNMISS i Sydsudan 2014-2016.

Raul Arbinus är kursansvarig för UNSOC på Swedint. Han berättar att liknande utbildningar genomförs på många platser runt om i världen, men att Kungsängen är en av få där civil, polisiär och militär personal övar tillsammans. Fördelen är att deltagarna får ett smakprov på hur det går till i verkligheten. ”Train as you operate” kallas begreppet.

Just i år deltog cirka 70 personer i UNCIVSOC och UNSOC, merparten militärer. För dem som varit på uppdrag för Nato och Afrikanska unionen tidigare handlar det om att lära sig ett nytt förhållningssätt. I FN:s fredsinsatser leds verksamheten i regel av en civil chef som ofta även leder det politiska arbetet.

– Vi har tre skilda kulturer – den civila, militära och polisiära – med tre olika språk. Dessutom sker många personalbyten i en insats. Genom att deltagarna tränas i att handskas med interna svårigheter som kan uppstå är de bättre förberedda när de kommer ut i fält, anser Raul Arbinus.

Samverkan är en ledarskapsfråga – och något man måste öva på, menar han.
– Vi vill få deltagarna att förstå varandras perspektiv och belysa konsekvenserna från alla sidor av en konflikt. Brist på information kan äventyra ett helt land.

För samtliga parter handlar det övergripande uppdraget om att skydda civilbefolkningen. FN-medarbetaren Anders Kompass larm om övergrepp begångna av FN-personal i Centralafrikanska republiken 2014 har till exempel gjort avtryck i utbildningarna.

– Vi har stort fokus på regelverk för mänskliga rättigheter och vår etiska uppförandekod, berättar Raul Arbinus och tillägger att de flesta utbildningsmoduler även har ett genderperspektiv.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Genusrådgivaren som bygger broar: Gaudence Nyirabikali om jämställdhet och fred i Somalia

I ett av världens mest utmanande länder för jämställdhet arbetar Gaudence Nyirabikali som genusrådgivare för EUCAP Somalia, utsänd av FBA. Genom att integrera genusfrågor i säkerhetssektorn, stärka civilsamhällets roll och främja internationellt samarbete, bidrar hon till att skapa en mer inkluderande framtid och lägga grunden för hållbar fred.

2024-12-16 12:35

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter