Sju år efter Georgienkriget – utvärdering av FBA:s bidrag till EU:s observatörsinsats

Efter att den väpnade konflikten mellan Ryssland och Georgien nått ett vapenstillestånd i augusti 2008 inrättades EU:s observatörsinsats (EUMM) i Georgien. FBA har sekunderat personal till den civila insatsen sedan dag ett.

Sverige är ett av de länder som sänt flest personer till EUMM av alla EU:s medlemsstater och för FBA:s del har EUMM också varit den enskilt största insatsen sett till antal sekunderade. För att utvärdera effekten av myndighetens bidrag fick FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) år 2015 i uppdrag att analysera FBA:s personalbidrag till EUMM utifrån regeringens resultatstrategi för internationell civil krishantering. Hela rapporten kan du läsa här.

Författarna drar slutsatsen att FBA:s bidrag till EUMM varit relevant för EUMM:s arbete och på ett bra sätt uppfyllt målen i Sveriges strategi för internationell civil krishantering när det gäller rekrytering, utbildning, kvinnor, fred och säkerhet samt samverkan. Författarna slår också fast att FBA aktivt medverkat till att stärka prioriterade svenska intressen i EUMM, till exempel mänskliga rättigheter och genusintegrering.

Utvärderingen konstaterar vidare att FBA har bidragit med personal på i stort sett alla nivåer i insatsen och att det är få andra medlemsstater och aktörer, om någon, som haft ett lika brett personalbidrag. Insatsen har också varit en inkörsport till internationella civila krishanteringsinsatser för en ny generation utsända och har inneburit att de fått erfarenhet i fält och att det är en kompetensuppbyggnad som gynnar inte bara FBA utan också Sverige. Sedan tidigare har FBA identifierat behovet av att förbättra hanteringen av personalens erfarenheter både under och efter tjänstgöring i insatsen och jobbar aktivt med att utveckla den kapaciteten, något som också uppmärksammas i rapporten.

Vill du veta mer om FBA-utsända som arbetar i EUMM kan du klicka här för att läsa en intervju med Mika Sörensen som är utsänd av FBA till insatsen och vid tidpunkten för intervjun arbetade som biträdande chef för fältkontoret i Mtskheta.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Somalias unga kräver politiskt inflytande

Personer under 35 år utgör tre fjärdedelar av Somalias befolkning. Trots det har de aldrig fått delta i ett nationellt val. På grund av ett åldershierarkiskt politiskt system baserat på klantillhörighet och indirekta val har Somalias unga länge saknat inflytande och representation i de beslutsprocesser som påverkar dem. Efter en landsomfattande serie av möten med unga somalier finns nu konkreta förslag på reformer som kan öka deras möjligheter att påverka politiskt.

2024-07-17 09:54

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter