Från Sanaa till Sandö – ett samtal om medling

Sedan 2006 har FBA utbildat FN:s personal i dialog och medling. En skräddarsydd kurs genomförs årligen med deltagare från olika delar av FN-systemet och andra regionala organisationer. En av årets kursdeltagare är Omar Aboud, som tar en paus från fredssamtalen i Jemen för att tillbringa en vecka på FBA:s kursanläggning på Sandö utanför Kramfors.

Utbildningen syftar till att effektivisera FN:s arbete inom dialog och medling. 26 personer deltar i kursen, som belyser teman som konfliktanalys, förtroendeskapande, självmedveten kommunikation och facilitering av samtal, processdesign och internationella ramar och riktlinjer inom området dialog och medling.

En av årets kursdeltagare är Omar Aboud, Senior Political Affairs Officer på kontoret för FN:s särskilda sändebud för Jemen. Trots att kontoret är baserat i New York tillbringar Omar större delen av sin tid med att resa mellan olika städer i Mellanöstern och på den Arabiska halvön, som Muscat, Riyadh, Amman och Kairo, liksom inom Jemen, där en konflikt eskalerade förra året i huvudstaden Sanaa. Omar är direkt involverad i den pågående FN-ledda fredsprocessen och har just lämnat Kuwait, där den jemenitiska fredsprocessen startade den 21 april, för att delta i den veckolånga kursen på Sandö.

Kan du berätta mer om din roll på kontoret för FN: s särskilda sändebud för Jemen?

– Visst. Det är ett litet kontor och jag arbetar med den del som rör medling. Jag reser mycket, ensam eller tillsammans med det särskilda sändebudet, Ismail Ould Cheikh Ahmed. Jag medlar och stödjer medlingen mellan parterna i konflikten, så jag reser till Riyadh och Aden, där Jemens regering just nu är stationerad, och till Sanaa och Muscat för att träffa ledningen för gruppen Ansar Allah (även kallade Huthierna) och den allmänna folkkongressen (GPC). Vi samarbetar med parterna för att nå en överenskommelse om genomförandet av säkerhetsrådets resolution 2216, som antogs förra året och föreskriver ett slut på fientligheterna i Jemen, en fredlig lösning av konflikten och en återgång till en politisk process.

Hur skulle du beskriva en vanlig dag på jobbet?

– Vi är nu mitt i en omgång av fredssamtal, så det är aldrig en vanlig dag på jobbet. Under de senaste nio månaderna har jag bott på hotell, ibland stannar jag bara en eller två dagar i en stad innan jag flyger till nästa. Fredssamtalen pågår nu i Kuwait och sen 21 april medlar vi mellan parterna, i samarbete med andra regionala och internationella partner.

Hur arbetar ni för att skapa förtroende i medlingsprocessen?

– Förtroendeskapande tar lång tid och kräver engagemang. Du måste vinna förtroende för din expertis och din förmåga, bland annat genom att ha god kunskap om regionen och de involverade aktörerna. Jag tillbringar mycket tid med att lyssna på parternas oro och missnöje, och diskuterar FN:s framlagda plan för en fredlig lösning på konflikten.

Skulle du till och med säga att det är en slags vänskap?

– Ja... det är en slags vänskap. Med båda parter. Ibland när jag träffar Huthierna och GPC i Sanaa sitter vi tillsammans på golvet i timmar och diskuterar politiska frågor. Och det är samma sak med regeringssidan, men då oftast under mer formella former. Självklart i en professionell yrkesroll, men det är fortfarande en slags vänskap. Jag är i ständig kontakt med alla parter i konflikten, med huvudaktörerna, politiker och politiska partier, det civila samhället och med media.

Hur skulle du beskriva fredsprocessens nuvarande status?

– Det finns skäl att vara optimistisk för tillfället. Vi hade en konstruktiv förhandlingsrunda i december förra året i Schweiz, där parterna möttes och diskuterade olika aspekter av konfliktlösning. Vi kunde även komma in på förtroendeskapande åtgärder, och samtalen ledde till frisläppandet av några fångar och åtgärder för att underlätta att det humanitära stödet får tillträde. Så nu bygger vi vidare på det som uppnåtts. Eldupphör från 10 april i år håller i stor utsträckning och vi går nu in i den andra veckan med en förnyad samtalsrunda. Vi träffar parterna, separat eller tillsammans, i plenum eller i mindre grupper. Det viktiga är att vi träffas regelbundet och diskuterar väsentliga aspekter av genomförandet av resolution 2216.

Kvinnor är fortfarande underrepresenterade inom medling och förhandling. Hur många kvinnor medverkar i de jemenitiska fredssamtalen?

– Under den tidigare samtalsomgången i Schweiz fanns det bara två kvinnor, en från varje sida, trots att vi arbetat för att inkludera fler kvinnors i samtalen. Inför den nya samtalsrundan hade vi begärt att åtminstone fördubbla antalet, men i slutändan medverkar bara tre kvinnor. Men en icke-statlig kvinnogrupp har etablerats i samarbete mellan kontoret för det särskilda sändebudet för Jemen och UN Women. Tyvärr kunde gruppen inte närvara under samtalen i Schweiz, men vi driver på för att de ska kunna medverka i Kuwait denna gång och aktivt bidra till förhandlingarna. I FN-teamet har vi bra könsfördelning. Faktum är att jag är den enda mannen i vår politiska enhet, där mina tre kollegor är kvinnor. Vi har också ett stort antal kvinnliga experter och facilitatorer som temporärt arbetar med fredssamtalen i Kuwait.

Varför bestämde du dig för att ta en paus från fredssamtalen för att delta i FBA:s kurs?

– Jag skulle ha deltagit redan i fjol, men kunde inte då på grund av en konstitutionell kris i Somalia, där jag arbetade för stunden. Jag är glad att vara här nu, det finns mycket att lära inom medling, om hur man kan utvecklas som medlare och stärka sina färdigheter. Teoretiskt, men också praktiskt. Det är ett brett fält. Jag gillar verkligen kursen, den är väldigt engagerande och informativ. Vi bygger en gemensam erfarenhet här och resurspersonerna är väldigt bra och kunniga.

Gör kursen dig bättre rustad som medlare?

– Ja. Den gör mig bättre rustad, inte bara i min nuvarande roll i fredsprocessen i Jemen, utan även som FN-anställd och inför mina kommande uppdrag.

Foto: Richard Messenger

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter