
Anna Bäck, kurschef och senior handläggare kvinnor, fred och säkerhet, FBA.
– Kvinnors meningsfulla deltagande i medling och konfliktförebyggande är mer än en genderfråga, det är en förutsättning för hållbar fred, sa Norges utrikesminister Børge Brende under inledningen av högnivåmötet.
Mötet var samarrangerat av Finland, Island, Norge, Sverige och Danmark tillsammans med partnerorganisationer från de olika länderna; FBA, CMI, NOREF, PRIO and UNU-GEST. Det skedde under ledning av Finlands ständiga representation till FN.
16 år efter att FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet antogs går utvecklingen fortfarande långsamt när det kommer till kvinnors möjligheter att påverka fredsprocesser, och kring förhandlingsborden dominerar fortfarande männen. Men det saknas inte exempel på kvinnors viktiga deltagande.
– Under 2014 blev den filippinska professorn Miriam Coronel-Ferrer den första kvinnliga chefsförhandlaren att sätta sitt namn på ett omfattande fredsavtal mellan två parter. Dessutom var Filippinerna det första landet i Asien att ta fram en nationell handlingsplan för resolution 1325, sa ambassadör Lourdes Ortiz Yparraguirre, Filipinernas ständiga representant till FN.
– Vi har pratat om de här frågorna i över 15 år, nu är det dags att ta nästa steg, sa Elisabeth Rehn, Finlands tidigare försvarsminister och en av medlemmarna i det nordiska medlingsnätverket för kvinnor (NWMN).
Staffan de Mistura, FN:s sändebud till Syrien, deltog i en videohälsning under mötet tillsammans med Rim Turkmani, en av medlemmarna i den rådgivande gruppen i fredsprocessen i Syrien som består av tolv kvinnor från det syriska civilsamhället. Sverige har på flera sätt stöttat kvinnor involverade i fredsprocessen i Syrien och utrikesminister Margot Wallström delade några av de råd hon gett:
– Se till att du har en central roll i processen, och får du inte det så ta det. Fokusera på substansfrågorna, kräv information om processen, identifiera vem som är viktig, och håll ihop – var solidariska med varandra.
Vikten av att även diskutera mäns roll lyftes av flera deltagare, bland annat de båda NWMN-medlemmarna Greta Gunnarsdottir, Islands ambassadör för mänskliga rättigheter, och Karin Landgren, tidigare FN:s generalsekreterares särskilda representant till Liberia.
Islands utrikesminister Lilja Alfredsdottir avrundade det välbesökta högnivåmötet:
– Vi har mycket kvar att göra, men jag tycker att det här samtalet har varit upplyftande. Det nordiska medlingsnätverket för kvinnor har skapats i syfte att öka antalet kvinnor i fredsprocesser och vi lyfter nu fram en rad kvalificerade kvinnor i frontlinjen.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Moldavien genomgår just nu en rad olika reformprocesser för att skapa en mer demokratisk statsapparat vilket Sverige ger sitt starka stöd till. FBA:s arbete med att stärka demokratiska principer i länder i vårt närområde skapar ökade möjligheter till bibehållen fred och säkerhet i Sverige.
2025-04-03 15:00FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAKlara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.
Läs mer om våra experter