Samverkan för effektivare fredsinsatser

https://vimeo.com/164696839 I den fiktiva nationen Bogaland pågår en Nato-ledd fredsbevarande insats under FN-mandat. Den multinationella styrkan BFOR är på plats för att se till att vapenstilleståndet mellan de stridande parterna efterlevs och för att bidra till säkerheten i landet så att ett fredsavtal kan undertecknas.

Det var scenariot när omkring 1 200 personer från 27 länder nyligen deltog i övningen Combined Joint Staff Exercise (CJSE) i Enköping. Det är Försvarshögskolan tillsammans med Försvarsmakten som arrangerar övningen som ska träna officerare i att arbeta i en multinationell stab för att leda en internationell och multifunktionell fredsinsats. FBA deltar med expertkompetens som koordinerar och rollspelar de civila aktörer som en militär insatsledning behöver samverka med. I scenariot har den militära styrkan varit på plats i Bogaland i en dryg månad och säkerhetsläget tillåter inte att många internationella organisationer är på plats. Främst är det humanitära aktörer som finns i landet.

Samverkan i fredsinsatser är ett av FBA:s kunskapsområden och anledningen till att myndigheten sedan flera år tillbaka deltar i planeringen av och bidrar med civil expertkompetens till övningar som den årligen återkommande CJSE.

I filmen här ovan berättar John Rosén, civil-militär koordinator på Försvarsmakten, om syftet med CJSE och nyttan för de medverkande militärerna att öva på att samverka med de civila organisationer som finns på plats i konfliktområden.

Susanne Ringgaard Pedersen, som också syns i filmen, deltar på uppdrag av FBA i CJSE och är ansvarig för mänskliga rättigheter i övningen. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med dessa frågor i fredsinsatser och internationella organisationer.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter