Arbetet med rättsstatsreform i Ukraina går framåt
Sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetar FBA med implementeringen av projektet Local Self-Government and the Rule of Law in Ukraine. ”Några av de viktigaste resultaten hittills har varit att uppfattningen har förändrats om betydelsen av att upprätthålla rättssäkerheten på lokal och nationell nivå”, säger projektledaren Shane Quinn.FBA:s projekt syftar till att stärka respekten för rättsstatens principer inom ukrainsk lokal förvaltning. Kärnan i projektet är ett utvärderingsverktyg som FBA utvecklat. Fler än 4 500 personer har hittills deltagit i utvärderingarna som har gjorts av sex lokala förvaltningar i södra och västra Ukraina. Utvärderingarna har fokuserat på rättssäkerheten i administrationen och återspeglar både tjänstemännens och medborgarnas perspektiv. Bland annat har handläggningen av mark- och äganderättsärenden utretts – generellt problemfyllda och känsliga områden där korruptionen är utbredd.
I utvärderingarna har medborgarnas rätt att överklaga förvaltningsbeslut fått mycket dåliga poäng. Detta är en grundläggande rättsstatlig princip och det dåliga resultatet beror delvis på att Ukraina saknar en nationell förvaltningsprocesslag då denna sedan 1998 fortfarande är på utkaststadiet.
– Att anta lagen skulle få direkta konsekvenser för medborgarnas rättigheter genom att garantera dem deltagande i beslutsprocesserna och på så sätt öka den sociala legitimiteten på lokal nivå, sade Viktor Tymoshchuk, vice ordförande för Center for Political and Legal Reforms, under ett seminarium i Odessa-regionen i juni 2016.
I väntan på att regeringen förväntas införa lagstiftningen 2018 finns det en rad åtgärder som lokala myndigheter kan välja att genomföra. De kan till exempel tillhandahålla tydliga riktlinjer för medborgarnas rätt att yttra sig innan beslut fattas, särskilda överklagandeprocesser och transparenta processer för hur klagomål hanteras.
För att stödja städerna i deras initiativ går projektet nu vidare och utarbetar handlingsplaner för att öka respekten och efterfrågan på rättssäkra processer på lokal nivå. Flera planer för bland annat bättre tillgång till information har redan tagits fram tillsammans med kommunerna Mykolaiv och Yuzhne i Odesa-regionen.
Det kommunala självstyret är viktigt för utformningen av reformprocessen och för att stärka strukturer på gräsrotsnivå. Ludmila Ceban, som arbetat med projektet sedan det startade, betonar:
– En av de stora utmaningarna i Ukraina är att skapa efterfrågan på lokal nivå för en mer övergripande strategi för att integrera rättsstatliga principer i styrningsprocesser.
För att nå ut till allmänheten och andra viktiga aktörer i projektet används sociala medier, seminarier och evenemang. Projektet har ett kontor i Kiev som samordnar stora delar av verksamheten i Ukraina och projektets huvudsakliga partners.
Foto: Ben Sutherland/Flickr