
En viktig fråga som det svenska EU-ordförandeskapet har drivit är hur EU:s civila krishanteringsinsatser kan bli mer effektiva. En civil EU-observatörsinsats i Armenien nämns som en förebild för framtida EU-insatser.
Myndigheter, forskare och representanter från civilsamhället var på plats under seminariet för att diskutera det nya svenska policyramverket för internationellt utvecklingssamarbete, och särskilt de delar som rör bistånd till konfliktdrabbade länder.
Av FN:s 17 nya globala hållbara utvecklingsmål som ska vara uppfyllda till år 2030, den så kallade 2030-agendan, rör mål 16 främjandet av fredliga samhällen med effektiva och inkluderande institutioner. Under seminariet berördes Sveriges arbete för att mål 16 ska uppfyllas.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
När demokratin är på tillbakagång i världen och krig rasar i Europa ökar förväntningar på EU som global företrädare för demokrati, mänskliga rättigheter och en regelbaserad världsordning. EU:s stärker nu sin krishanteringsförmåga och medlemsländerna är överens om en ny så kallad civil pakt. I EU:s observatörsinsats i Armenien har arbetssätt prövats som gett lärdomar för framtiden.
2023-05-24 08:44FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökCarl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa
Läs mer om våra experter