Tre korta inför FBA:s Almedalenseminarium om Liberias framtid...

...med Lisa Ljungström, projektledare för säkerhet och utveckling på FBA, och Claes JB Löfgren, utrikesreporter på SVT.

Hur har ebolautbrottet påverkat arbetet med fred, säkerhet och utveckling i Liberia?

LL: Ebolautbrottet har satt strålkastarljuset på flera brister i det sociala kontraktet. Medborgarnas misstro och skepsis mot institutionerna och förtroendet för de nationella reformprocesserna har ökat som en effekt av ebolaepidemin.

JB: Eftersom ekonomin rasat på grund av ebolan, och dålig ekonomi alltid riskerar att orsaka konflikter, kan det förstås försämra säkerhetsläget. Men de allra flesta i Liberia har aldrig omfattas av den ekonomiska tillväxten. För dem är överlevnad med små resurser lika giltigt före ebolautbrottet som under och efter epidemin. 

Gräsrötternas starka insats för att stoppa epidemin skulle kunna fungera som en modell för en större medborgarmedverkan också i det politiska livet. Om det kommer att ske är förstås oklart. Men många starka ledare har skapats under epidemin, personer som inte kommer från den korrupta politiska eliten, och det inger hopp. Om mötet mellan dem och den politiska eliten leder till fred och försoning eller konflikter får framtiden utvisa.

Vad gör Sverige nu?

LL: En ny bilateral biståndsstrategi tas fram för närvarande, i vilken både Sida och FBA förväntas få uppdrag. Sverige är en stor aktör i Liberia; vi är den andra största bilaterala givaren och vi innehar även ordförandeskapet i FN:s fredskommissions Liberiakonfiguration, och vi är partnerland tillsammans med USA inom ramen för New Deal Framework.

Vilka är de största utmaningarna för Liberia de kommande åren?

LL: I den närmaste framtiden stundar ett presidentval i Liberia. Utöver detta, vilket i sig är en stor apparat, pågår även neddragningen av FN-missionen UNMIL som varit på plats sedan fredsavtalet signerades 2003. Det internationella samfundet spelar en stor roll när det gäller långsiktigt stöd till Liberia.

JB: En av de viktigaste uppgifterna är att skapa en värdig och fungerande skola för Liberias barn och ungdomar. En annan är att bygga upp ett fungerande hälso- och sjukvårdssystem. Stor oro finns just för att FN kommer att dra tillbaka sin fredsbevarande styrka. Det riskerar att skapa ett vakuum som olika politiska grupper tyvärr är beredda att fylla med våldsamma medel.

Inför FBA:s seminarie ” Liberia och vägen mot fred, säkerhet och utveckling”: tre korta med Lisa Ljungström, projekledare  säkerhet och utveckling på FBA och Claes JB Löfgren, utrikesreporter på SVT.

1.  Hur har Ebolautbrottet påverkat arbetet med fred, säkerhet och utveckling i Liberia?

LL: Ebolautbrottet har satt strålkastarljuset på flera brister i det sociala kontraktet. Medborgarnas misstro och skepsis mot institutionerna och förtroendet mot de nationella reformprocesserna har ökat som en effekt av ebolaepidemin.

JB: Eftersom ekonomin rasat på grund av ekonomin och dålig ekonomi alltid riskerar orsaka konflikter, kan det förstås försämra säkerhetsläget. Men de allra flesta i Liberia har aldrig omfattas av den ekonomiska tillväxten. För dem är överlevnad på små resurser lika giltigt före ebolautbrottet som under och efter epidemin. 

Gräsrötternas starka insats för att stoppa epidemin skulle kunna fungera som en modell för en större medborgarmedverkan också i det politiska livet. Om det kommer att ske är förstås oklart. Men många starka ledare har skapats under epidemin, personer som inte kommer från den korrupta politiska eliten och det inger hopp. Om mötet mellan dem och den politiska eliten leder till fred och försoning eller konflikter får framtiden utvisa.

 

2.  Vad gör Sverige nu?

LL: En ny bilateral biståndsstrategi tas fram för närvarande, i vilken både Sida och FBA förväntas få uppdrag. Sverige är en stor aktör i Liberia; vi är den andra största bilaterala givaren och vi innehar även bl.a. ordförandeskapet i FN:s fredskommissions Liberiakonfiguration och vi är partnerland tillsammans med USA inom ramen för New Deal Framework.

JB:

3. Vilka är de största utmaningarna för Liberia de kommande åren?

LL: I den närmaste framtiden stundar ett presidentval i Liberia. Utöver detta, vilket i sig är en stor apparat, pågår även neddragningen av FN-missionen UNMIL som varit på plats sedan fredsavtalet signerades 2003. Det internationella samfundet spelar en stor roll när det gäller långsiktigt stöd till Liberia.

JB: En av de viktigaste uppgifterna är att skapa en värdig och fungerande skola för Liberias barn och ungdomar. En annan att bygga upp ett fungerande hälso- och sjukvårdsystem. Stor oro finns just för att FN kommer att dra tillbaka sin fredsbevarande styrka. Det riskerar att skapa ett vakuum som olika politiska grupper tyvärr är beredda att fylla också med våldsamma medel.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Beslut om FBA:s stöd till civilsamhället 2023

Det är nu klart vilka organisationer som får ekonomiskt stöd från FBA inom ramen för myndighetens stöd till civilsamhället för 2023. Totalt beviljas 14 organisationer bidrag under ett till tre år i form av verksamhets- eller projektbidrag.

2023-03-13 11:44
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Closing the Governance Gap to Achieve Climate Security

This brief aims to give an overview of climate security and governance, drawn from existing research and based on experiences from the work of the Folke Bernadotte Academy (FBA). The brief is centered around the discussion in overcoming governance gaps to achieve climate security in the context of peacebuildning.

Dokument
Attribut
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Sveriges EU-ordförandeskap

Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Det här gör FBA
FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer och ansök

KOMMANDE KURSER

Porträtt av Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa

Läs mer om våra experter

Twitter