
En viktig fråga som det svenska EU-ordförandeskapet har drivit är hur EU:s civila krishanteringsinsatser kan bli mer effektiva. En civil EU-observatörsinsats i Armenien nämns som en förebild för framtida EU-insatser.
Boken ges ut av förlaget Routledge och Louise Olsson, ansvarig för forskning och policyfrågor på FBA:s Program 1325, är redaktör tillsammans med Theodora-Ismene Gizelis, docent vid Essex universitet.
Boken redogör för arbetet med genomförandet av resolution 1325, och diskuterar svårigheterna med att förverkliga resolutionens målsättningar. Tre av resolutionens huvudområden analyseras i boken; kvinnors deltagande i fredsinsatser och fredsprocesser, skydd av kvinnor i konflikt och integrering av ett genusperspektiv i arbetet med säkerhet och utveckling. Utifrån dessa övergripande teman bidrar författarna med analyser av framsteg och framtida utmaningar.
Boken är ett viktigt bidrag till arbetet med agendan för kvinnor, fred och säkerhet och visar varför genusrelationer är centrala för förståelsen av krig och fred. Här kan du läsa introduktionen i boken, som lanseras vid FBA:s Research for Peace-konferens den 9 juni i Stockholm.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
När demokratin är på tillbakagång i världen och krig rasar i Europa ökar förväntningar på EU som global företrädare för demokrati, mänskliga rättigheter och en regelbaserad världsordning. EU:s stärker nu sin krishanteringsförmåga och medlemsländerna är överens om en ny så kallad civil pakt. I EU:s observatörsinsats i Armenien har arbetssätt prövats som gett lärdomar för framtiden.
2023-05-24 08:44FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökCarl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa
Läs mer om våra experter