
Varje år den 29 maj bjuder Försvarsmakten in till Veterandagen för att hylla alla som bidrar till internationella fredsinsatser.
Det är otroligt viktigt att förstå att Myanmar enbart är i början av sin demokratiseringsprocess. Det råder inte demokrati i landet just nu. Landet har öppnats upp för turism och utländska ekonomiska investeringar. En viss pressfrihet råder och människor törs tala öppet om sina politiska åsikter. Men det är fortfarande militären som har makten. Den allra största utmaningen i nuläget är att ändra konstitutionen. Inte förrän den ändras kan en verklig demokratiseringsprocess inledas. Det är heller inte fred i hela landet. Strider pågår fortsatt i ett par delstater, och någon övergripande nationell vapenvila är inte uppnådd än. Den stora utmaningen är att bygga upp ett förtroende mellan regimen och de olika etniska grupperna, samt att vapenstilleståndsavtalen verkligen också leder till reella fredsprocesser och slutligen hållbara fredsavtal.
Det är avgörande att fortsätta bevaka och behålla pressen på regimen att verkligen genomföra reformer i landet. Detta kan Sverige göra även inom ramen för EU:s och FN:s politik gentemot Myanmar. Sedan är det viktigt att utländska ekonomiska investeringar verkligen kommer människor till nytta i landet, och att mänskliga rättigheter respekteras. Sverige kan genom politisk dialog, diplomatiska kontakter, god handel och effektivt bistånd spela många viktiga roller i att stödja freds- och demokratiseringsprocessen i landet. Det behövs stora insatser för att genomföra en omfattande säkerhetssektorreform, liksom avväpning, demobilisering och återintegrering i samhället av forna stridande militärer. Det civila samhället behöver stort stöd för kapacitetsuppbyggnad för att kunna delta i politiska dialoger och bygga ett pluralistiskt samhälle.
2014 är något av ett avgörande år för Myanmar. Situationen är mycket skör. En viss freds- och demokratiseringsprocess har inletts, men den kan mycket snabbt vändas och gå i motsatt riktning. Strider blossar fortsatt upp runt om landet. Landkonfiskering pågår också för utvinning av landets naturtillgångar, vilket skapar oro och protester hos den civila befolkningen. Situationen för landets etniska minoriteter är svår, speciellt för den utsatta muslimska befolkningen rohingyas. En kontroversiell folkräkning genomförs för tillfället. Den stora frågan är om konstitutionen kommer att ändras i landet inför valet 2015, så att bland annat oppositionsledaren Aung San Suu Kyi tillåts kandidera till att bli framtida president för Myanmar.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Veterandagen, är en hyllning till alla som bidragit till internationella fredsinsatser. FBA sekunderar civil personal och GD Per Olsson Fridh deltar i Försvarsmaktens statsceremoni i Stockholm. I det digitala Studio Utlandstjänst berättar Johan Chytraeus om evakueringen från OSSE:s insats i Ukraina och Claes Nilsson om hur myndigheten kraftigt ökat sitt stöd till landet.
2023-05-29 09:30FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökCarl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa
Läs mer om våra experter