Frågor och svar om att bli valobservatör

Vill du vara med och stärka demokratin genom att övervaka val världen över? På denna sida hittar du svar på vanliga frågor om hur du kan bli valobservatör genom Folke Bernadotteakademin (FBA). Lär dig mer om uppdragen, hur processen går till, och vad som krävs för att delta i detta viktiga arbete.

Nedan finner du svar på vanliga frågor om att bli valobservatör. Mer information hittar du i menyn.

Vilka uppdrag sekonderar FBA valobservatörer till? 

FBA sekonderar observatörer till insatser som genomförs av OSSE, EU, The Carter Center och OAS. Under ett normalt år genomförs cirka 15-20 insatser och FBA sekonderar upp till 200 valobservatörer. De flesta insatser sker i OSSEs deltagande stater, men även i andra delar av världen. 

Hur går ett uppdrag till? 

  • FBA skickar information om tillgängliga uppdrag cirka 1 månad innan utresa. Du söker i vårt rekryteringsverktyg och ombeds registrera dig i mottagande organisations databas. 
  • Du bjuds in till en obligatorisk insatsförberedande utbildning digitalt några dagar till några veckor innan utresa. 
  • Du reser till insatslandet och får en briefing av insatsledningen och skickas till den del av landet där du ska observera. Du får en briefing av långtidsobservatörerna på plats, och arbetar framförallt på valdagen med observationer av öppning, röstning, räkning och sammanräkning. Du rapporterar löpande till insatsledningen. Arbetet sker tillsammans med en annan valobservatör samt en chaufför och en tolk/assistent. Under insatsen är mottagande organisation arbetsledande och tar hand om logistik och säkerhet. FBA bekostar resa och boende i landet.
  • Du återvänder till huvudstaden för ett avslutande möte, och reser därefter hem till Sverige. 
  • Efter hemkomst besvarar du en enkät om ditt uppdrag, bidrar till en rapport som delas med UD, samt skickar in reseräkning för ersättning för utlägg under resan. 
  • Du som vill lära dig mer om att arbeta som valobservatör kan ta ODIHRs onlinekurs. https://www.osce.org/odihr/e-learning-course-for-election-observers.

Kan jag söka om jag inte uppfyller grundkraven? 

Nej. Om du inte uppfyller grundkraven kommer du inte att gå vidare i urvalsprocessen. 

Kan jag söka om jag inte bor i Sverige? 

Ja. Så länge du uppfyller grundkraven är du välkommen att söka även om du inte för närvarande bor i Sverige.

Vad innebär det att kursen tidigt 2025 är obligatorisk?

Två kurstillfällen kommer att erbjudas under första kvartalet 2025. Kursen syftar till att förbereda valobservatörerna för uppdragen genom att utbilda i allt från relevanta internationella ramverk till observationsteknik. Preliminära datum för dessa kurser är 20-24 januari och 10-14 februari 2025. FBA kommer att stå för resa, boende, mat och kursavgift, men kommer inte att betala ersättning för eventuellt förlorad arbetsinkomst. De valobservatörer som inom ett år efter avslutad kurs gör ett valobservationsuppdrag kommer att få ersättning (lön) för kursdagarna. Endast kandidater som genomgått grundkurs kommer att erbjudas plats i valresursbasen. 

Får jag lön för uppdragen? 

Ja. I dagsläget får korttidsobservatörer en dagsersättning på 1320 kr och långtidsobservatörer får en dagsersättning på 1762 kr inklusive semesterersättning. Utöver grundlönen får du olika typer av tillägg beroende på vilken mottagande organisation och land du sekonderas till. 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Fria och rättvisa val – en förutsättning för demokratins överlevnad

Den 11 maj genomför Albanien parlamentsval, ett viktigt tillfälle för att säkerställa att landets demokratiska utveckling fortsätter i rätt riktning. På plats finns ett fyrtiotal svenska valobservatörer, sekonderade av FBA, vars uppgift är att opartiskt observera och rapportera om valprocessen. Deras närvaro är en del av ett internationellt samarbete som stärker legitimiteten för val världen över. Men varför behövs egentligen internationell valobservation – och varför är fria och rättvisa val så viktiga? 

2025-05-09 15:37

Läs våra publikationer

The Gender-Responsive Leader's Handbook

Gender equality is both a goal and a prerequisite for sustainable peace and development. FBA’s Gender-Responsive Leadership (GRL) Initiative is designed to support leaders and managers within organizations such as the EU, UN, ECOWAS, OSCE and the African Union to fulfill their central role in enabling gender equal peace, security and development work.

Dokument
Attribut
Författare:
Leslie Groves-Williams, Gabriela Elroy, Kristin Valasek
År:
2025
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter