Demokratisk styrning av säkerhetssektorn
Säkerhetssektorn, med bland annat polis, militär och gränsbevakning, behöver ofta reformeras i ett land som drabbats av konflikt. För att förebygga nya konflikter och skapa förtroende mellan befolkningen och säkerhetsaktörer är det viktigt att säkerhetssektorn ställs under civil kontroll och demokratisk styrning, så att alla individers trygghet och rättigheter garanteras.I konfliktdrabbade länder ser många människor säkerhetsaktörer som ett hot, snarare än som en garant för säkerhet. Delar av säkerhetssektorn kan vara aktörer i den pågående konflikten och korruptionen är ofta utbredd.
I ett sådant läge är reformer av säkerhetssektorn nödvändiga för att skapa en fredlig utveckling. Här behövs många gånger utbildning, rådgivning och andra former av kapacitetsutveckling för att säkerhetssektorn ska klara av sina uppgifter samtidigt som de mänskliga rättigheterna respekteras.
Demokratisk styrning av säkerhetssektorn betyder att säkerhetsaktörer är underställda civil kontroll och tillsyn, och att de arbetar på ett transparent sätt i linje med rättsstatens principer.
För att det ska vara möjligt krävs till exempel att det finns myndigheter och andra samhällsstrukturer som har förutsättning att ge politisk och strategisk inriktning att bedriva översyn, att dessa har kapacitet att besluta om och samordna verksamhet och att de kan garantera civilsamhällets rätt att granska säkerhetsrelaterade frågor och aktiviteter.
Målet är att aktörer som polis och militär ska värna alla medborgares rätt till säkerhet utan att diskriminera, vilket också stärker medborgarnas förtroende för säkerhetssektorn.
Här kan du se en film för att lära dig mer om demokratisk styrning av säkerhetssektorn.
Vad gör FBA?
- Utbildning och rådgivning
FBA erbjuder utbildning och rådgivning om demokratisk styrning av säkerhetssektorn. - Forskning
FBA bedriver och stödjer internationell forskning om demokratisk styrning av säkerhetssektorn. - Personalbidrag
FBA sänder ut civil personal som arbetar med demokratisk styrning av säkerhetssektorn till internationella fredsinsatser som Sverige deltar i, som leds av EU, FN, OSSE och Nato. Här kan du se en karta över vår utsända personal just nu. - Våra samarbetsländer
FBA driver projekt som rör demokratisk styrning av säkerhetssektorn i flera konfliktdrabbade länder, som en del av Sveriges internationella utvecklingssamarbete. Här kan du läsa mer om de länder där vi verkar.