År 2020 inrättades 1325-stipendiet, tillägnat minnet av jämställdhetsexperten och fredsbyggaren Zaida Catalán.
Ledarskap och samverkan
Om en våldsam konflikt bryter ut i ett land involveras ofta både nationella och internationella aktörer för att stoppa våldet. Gott ledarskap och fungerande samverkan mellan militära och civila organisationer är centralt för att kunna bidra till en effektiv lösning på konflikten.När ett krig bryter ut kan landets regering besluta sig för att bjuda in en aktör som FN, EU eller OSSE för att etablera en fredsinsats på plats. Personalen kommer från olika länder och har olika yrkeskulturer.
Det kan till exempel finnas militärer som skyddar civila från att drabbas av våldet, poliser som upprätthåller lag och ordning och civil personal som arbetar som chefer eller ger stöd till ledningen. De behöver ha förståelse för varandras roller och övning i att samarbeta.
Personalen i fredsinsatsen måste också kunna koordinera sitt arbete med viktiga aktörer utanför insatsen, till exempel lokala myndigheter. Ett gott ledarskap, på alla nivåer i alla organisationer som är involverade i fredsarbetet, är viktigt för att samverkan ska fungera och för att arbetet ska nå hållbara resultat.
Vad gör FBA?
- Utbildning och rådgivning
FBA erbjuder utbildning och rådgivning om ledarskap och samverkan i fredsarbete. - Forskning
FBA bedriver och stödjer internationell forskning om ledarskap och samverkan i fredsarbete. - Personalbidrag
FBA sänder ut civil personal som arbetar med ledarskap och samverkan till internationella fredsinsatser som Sverige deltar i, som leds av EU, FN, OSSE och Nato. Här kan du se en karta över vår utsända personal just nu. - Våra samarbetsländer
FBA driver projekt som rör ledarskap och samverkan i flera konfliktdrabbade länder, som en del av Sveriges internationella utvecklingssamarbete. Här kan du läsa mer om de länder där vi verkar.