År 2020 inrättades 1325-stipendiet, tillägnat minnet av jämställdhetsexperten och fredsbyggaren Zaida Catalán.
Svenska medlingsnätverket för kvinnor – en historik
Åren 2015-2023 samordnade FBA verksamheten inom det svenska medlingsnätverket för kvinnor i syfte att stärka kvinnors roll och aktiva deltagande i fredsprocesser. Genom åren har ett tjugotal svenska kvinnor med djupgående erfarenhet av dialog och fredsmedling ingått i nätverket.Efter att FN:s säkerhetsråd år 2000 antog resolution 1325, som slår fast att kvinnor måste involveras i allt internationellt arbete för fred och säkerhet, har flera framsteg skett globalt. Men kvinnor är fortfarande starkt underrepresenterade i fredssamtal och medlingsprocesser.
Därför beslutade Sveriges regering i juni 2015 att etablera ett nätverk som fick i uppgift att stärka kvinnors roll och aktiva deltagande i fredsprocesser. Medlemmar i nätverket var svenska kvinnor med stor expertis och erfarenhet inom fredsmedling, fredsbyggande, förhandling och internationell diplomati.
Nätverket ingick i det nordiska medlingsnätverket för kvinnor, som bildades tillsammans med motsvarande nätverk från övriga Norden. Nätverket har också bidragit till framväxten av, och samverkan med, andra regionala medlingsnätverk för kvinnor.
Aktiviteter som nätverket har genomfört
Genom åren har nätverkets medlemmar bidragit till att stärka kvinnors kapacitet inom dialog och medling samt synliggöra kvinnors perspektiv, behov och intressen i dialog- och fredsprocesser. Följande är några exempel:
Stöd till kvinnor i förhandling i Sudan
I Sudan genomfördes teknisk rådgivning och kapacitetsstärkande insatser för kvinnor i förhandlingar för återgång till en konstitutionell ordning vid ett flertal tillfällen 2022–2023. Insatsen var ett samarbete med svenska ambassaden, UN Women och FN-missionen UNITAMS.
Workshop med sydsudanesiska kvinnliga ledare
I december 2018 deltog nätverksmedlemmar i en workshop där sydsudanesiska kvinnliga ledare som var involverade i Sydsudans fredsprocess delade erfarenheter och lärdomar.
De viktigaste resultaten sammanställdes i rapporten Women's Experiences in the South Sudan Peace Process 2013–2018 av FBA, Crisis Management Initiative (CMI) och National Transformational Leadership Institute (NTLI). Workshopen ägde rum i Nairobi, Kenya.
Mentorskap för uppföljning av fredsavtal i Mali
Under 2020 arrangerades ett högnivåmöte med 200 kvinnor från olika delar av Mali för att diskutera utmaningar kring kvinnors deltagande i fredprocessen. Högnivåmötet anordnades av Malis regering i samarbete med MINUSMA och UN Women och leddes av FBA och Svenska medlingsnätverket för kvinnor. Det resulterade i utnämningen av nio kvinnor till en uppföljningskommitté för fredsavtalet, samt ett mentorsprogram för de nyutnämnda kvinnorna utformat efter deras behov där en nätverksmedlem agerade mentor.
En utvärdering från 2022 visade positiva resultat och nätverksmedlemmens bidrag beskrev som ovärderligt, både för insatsen utformning och fortsatta framgång.
Rapport om kvinnors erfarenheter av fredsförhandling
Inom ramen för ett gemensamt initiativ mellan FBA, Center for Security Studies (CSS) vid ETH Zürich, Kroc Institute for Peace and Justice (Kroc IPJ) och European Institute for Peace om kvinnors erfarenheter från fredprocesser, lanserades under 2021 rapporten Redefining Peace Leadership: Insights from Track One Women Negotiators and Mediators.
Syftet med rapporten var fylla kunskapsluckan om kvinnors roll som medlare och förhandlare i ”Track One”-fredprocesser, som innefattar ledarskap på högsta nivå såsom politiska, militära och religiösa aktörer. Flera nätverksmedlemmar deltog i workshops mellan 2018–2019 som låg till grund till rapporten.
FBA:s uppdrag avslutas
I FBA:s regleringsbrev för budgetåret 2023 angav regeringen att medlingsnätverket skulle vila i avvaktan på en oberoende utvärdering. Enligt följande års regleringsbrev för 2024 har FBA inte längre i uppdrag att förvalta det svenska medlingsnätverket för kvinnor.