Karolina Riedel

Karolina Riedel

Statistiker i valobservationsinsatser

Karolina Riedel är statistiker och med i FBA:s resursbas för valobservationsinsatser. Hon åker med jämna mellanrum ut till länder i världen där det hålls val för att sammanställa de observationer som görs. Det är viktigt för att få en samlad bild av om ett val gått rätt till.

FBA har ansvar för att rekrytera, utbilda och sända ut personal till de internationella valobservationsinsatser som Sverige deltar i. Det rör sig om ett tjugotal EU- och OSSE-insatser per år. Det kommer ofta besked med kort varsel om att ett land ska hålla val, och att en internationell valobservationsinsats ska vara på plats. För att FBA snabbt ska kunna bidra med personal till insatserna har myndigheten en resursbas med personer som är kvalificerade och tillgängliga för olika uppdrag. Det rör sig om till exempel korttidsobservatörer, långtidsobservatörer, och statistiker som Karolina.

Karolina, kan du berätta mer om dina uppdrag?

– Man kan säga att en valobservationsinsats har flera delar. Personerna som ingår i ”core team” och långtidsobservatörerna är på plats i flera veckor. De tittar till exempel på hur medierna rapporterar och hur röstlängderna görs upp. Korttidsobservatörerna bevakar främst hur det ser ut i vallokalerna på valdagen; från öppningen av lokalerna till rösträkningen. Alla fyller i formulär om vad de ser. Formulären skickas till mig, och jag sammanställer svaren åt insatschefen och analytikerna som använder dem i den rapport som offentliggörs dagen efter valet. Vid ett val brukar jag vara på plats i landet i 8–9 dagar ungefär. Men mina kontrakt är längre än så. Varje uppdrag innebär förberedelser som jag gör hemifrån, som att skapa och koda formulär. Det kan också vara efterarbete.

Hur kom det sig att du blev intresserad av valobservation? 

– Jag är utbildad nationalekonom. Genom utbildningen fick jag kontakt med en lokal valobservationsorganisation på Sri Lanka. Jag var där under valet 2010 och koordinerade valobservationen som de gjorde. När jag kom hem såg jag att det rekryterades till den svenska resursbasen för valobservationsinsatser. Jag ansökte och kom med. Sedan dess har jag åkt på flera uppdrag som statistiker.

Vad gör du när du inte är ute på olika valobservationsuppdrag?

– Jag har tidigare jobbat på Opinionslaboratoriet på Göteborgs universitet, med statistik och opinionsundersökningar i Sverige. Den senaste tiden har jag varvat föräldraledighet med uppdrag i valobservationsinsatser. Snart ska jag börja jobba på Finansdepartementet. Uppdragen i valobservationsinsatserna är ganska korta så det är möjligt att kombinera dem med fast jobb och familj.

 Varför är dina uppdrag viktiga?

– Val är en väldigt konkret del av en demokrati. Det känns meningsfullt att vara på plats och se om det går rätt till. En valobservationsinsats tittar på valet ur väljarens synvinkel, genom att bland annat se om rösthemligheten är bevarad, om påtryckningar utövas mot väljare och om räkningen av rösterna genomförs på ett korrekt sätt. Vi som jobbar med valobservation får ofta höra av lokalbefolkningen att det är viktigt att vi finns på plats, och om vi inte hade varit där hade kanske genomförandet av valet sett annorlunda ut. Mina uppdrag är också fantastiskt roliga, i en valobservationsinsats arbetar otroligt professionella människor från många olika länder och det är en lyx att få vara med om det.

Foto: Tomasz Janczy, Jay Baker, AFGE

På internationella uppdrag

Teresa Wiklund

Monitor inom EUMM i Georgien

Läs mer om Teresa

Kajsa Norman

Valobservatör

Läs mer om Kajsa

Catalina Perdomo Rodriguez

Rådgivare till FN i Colombia

Läs mer om Catalina

Björn Tedeman

Valobservatör

Läs mer om Björn

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Regeringen har beslutat att omlokalisera FBA:s verksamhet från Sandö till Stockholm

FBA:s verksamhet på Sandö ska upphöra senast den 31 december 2025. Regeringen hänvisar till pågående reformering av biståndet och regeringens strävan mot en mer ändamålsenlig och kostnadseffektiv statsförvaltning.

2025-01-16 14:07

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter