Björn Tedeman

Björn Tedeman

Valobservatör

Björn Tedeman är under kortare eller längre perioder sekunderad av FBA som valobservatör till EU:s och OSSE:s valobservationsinsatser. Under november–december 2015 var han långtidsobservatör vid president- och parlamentsvalen i Burkina Faso.

I januari 2016 tog FBA över ansvaret från Sida att rekrytera, utbilda och sända ut de svenska valobservatörerna. Varje år sedan slutet av 1980-talet har Sverige deltagit i ett 20-tal insatser per år och sänt ut cirka 120-140 observatörer årligen.

Vad innebär ditt uppdrag som valobservatör?

– Valobservation handlar om att följa valprocessen från början till slut för att se hur den överensstämmer med den lokala vallagen och landets internationella åtaganden. Som långtidsobservatör ansvarar jag tillsammans med en kollega från en annan medlemsstat för en viss region i landet. Vi träffar så många av de inblandade aktörerna som möjligt, till exempel politiska partier, valmyndigheter, säkerhetsstyrkor och väljare. Våra observationer analyseras och rapporteras till insatsens ”core team”, som i sin tur gör ett preliminärt uttalande i samband med att valet avgjorts. De lämnar senare en slutlig rapport med rekommendationer och förslag till förbättringar.

Vad gör du på plats om du observerar till exempel valfusk?

– Vi ska aldrig ingripa – bara observera. Om vi hör rykten eller anklagelser om felaktigt agerande försöker vi få dessa uppgifter bekräftade, och om vi ser brott mot regler och rutiner antecknar vi och rapporterar till insatsens ”core team” som sedan får utvärdera om det är en isolerad händelse eller en del i ett systematiskt mönster.

Varför tar du uppdrag som valobservatör?

– Jag har arbetat som valförrättare i Sverige och har alltid trivts med att praktiskt delta i valprocessen och på så sätt, även om det är i det lilla, bidra till främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter. Att arbeta som valobservatör ger mig möjligheten att göra detta i länder som ofta har genomgått kriser och konflikt.

Varför är valobservation viktigt? 

– Internationella valobservationsinsatser är ett uttryck för världssamfundets intresse att främja demokratiska värderingar. Människor jag träffar blir ofta positivt överraskade av att andra länder bryr sig om vad som händer i deras land. Även om vi inte ingriper direkt för att stoppa valfusk tenderar vår blotta närvaro att avskräcka vissa från att begå felaktigheter och många lokala aktörer uttrycker ofta att de känner sig säkrare när de deltar i kampanjarbete om det finns observatörer på plats. Möjligheten för det internationella samfundet, inkluderat biståndsgivare, att använda observationer av valfusk och felaktigheter som påtryckningsmedel på regimen kan också ge förbättringar på lång sikt.

Foto: EC/Marvaux Fred, OSSE/Michael Forster Rothbart

På internationella uppdrag

Teresa Wiklund

Monitor inom EUMM i Georgien

Läs mer om Teresa

Kajsa Norman

Valobservatör

Läs mer om Kajsa

Catalina Perdomo Rodriguez

Rådgivare till FN i Colombia

Läs mer om Catalina

Karolina Riedel

Statistiker i valobservationsinsatser

Läs mer om Karolina

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter