Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges internationella utvecklingssamarbete, eller bistånd, i frågor som rör fred och säkerhet. Vi har projekt i konfliktdrabbade länder och regioner och arbetar även med globala satsningar för fred.

Det övergripande målet för det svenska biståndet är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Det finns en miljard människor i världen som lever i extrem fattigdom, och år 2030 beräknas de flesta fattiga människor leva i länder där det pågår en konflikt. Krig är ett av de största hindren för utveckling – demokratisk, social och ekonomisk.

Regeringen beslutar om de strategier som styr Sveriges utvecklingssamarbete. Strategierna gäller för ett land, för en region eller så är de inriktade på ett särskilt tema och gäller globalt.

Tidigare strategier har främst riktats till Sida, men år 2015 fick FBA för första gången i uppdrag att arbeta med en strategi. Det gällde det svenska utvecklingssamarbetet med Demokratiska republiken Kongo.

Sedan dess har FBA:s roll som aktör i det svenska biståndet växt till att omfatta fler långsiktiga uppdrag att arbeta med fredsbyggande i länder där det råder väpnad konflikt och länder som befinner sig i övergången till fred.

Här arbetar vi

I dag har FBA strategiuppdrag i nio länder och tre regioner:

Afghanistan
Afrika
Colombia
Demokratiska republiken Kongo
Irak
Liberia
Mali
Myanmar
Palestina
Somalia
Ukraina
Västra Balkan
Östeuropa

Vi har även i uppdrag att bidra till arbetet med Sveriges tematiska strategier för hållbar fred, internationell civil krishantering samt mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, som gäller globalt. Arbetet med dessa strategier sätter sin prägel på all FBA:s verksamhet.

Agenda 2030, en överenskommelse bland världens länder i FN om att förverkliga 17 globala mål för att skapa en hållbar utveckling, utgör också en bakgrund till all vår verksamhet. Mål 16 handlar specifikt om att främja fredliga, rättvisa och inkluderande samhällen, vilket överensstämmer väl med FBA:s uppdrag. Även mål 5, om jämställdhet, är centralt för vårt arbete.

Så fungerar det

De insatser FBA bedriver i världen utgår från analyser av aktuella problem och behov. Insatserna utformas tillsammans med våra samarbetspartners, som myndigheter på nationell och lokal nivå samt civilsamhällesorganisationer på plats. Vi samarbetar även med organisationer som till exempel FN, EU, OSSE och AU.

Insatserna rör våra expertområden. Vår egen personal deltar aktivt i genomförandet och uppföljningen av verksamheten. Insatserna handlar ofta om rådgivning eller skräddarsydda utbildningar för nyckelaktörer. Det kan till exempel vara rådgivning om hur tidigare stridande ska kunna återanpassas till ett civilt liv. Det kan handla om utbildningar i dialog och fredsmedling, ledarskap i fredsarbete, eller inkluderande fredsbyggande. Att bygga hållbar fred förutsätter att olika grupper i befolkningen inkluderas, som kvinnor, unga eller andra som blivit marginaliserade.

Vi bistår även i utvecklingen av demokratiska institutioner, då ett konfliktdrabbat land kan ha begränsad egen kapacitet. Vanliga utmaningar är bristande respekt för mänskliga rättigheter och sargat förtroendet mellan medborgare och stat. Särskilt den statliga säkerhetssektorn, där bland annat polis och militär ingår, kan vara i behov av reform för att människor ska återfå förtroendet för dessa aktörer och känna sig trygga.

Alla våra insatser handlar om att förebygga konflikter och stärka länders förmåga att fredligt hantera konflikter som uppstår.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

EU:s roll i att främja en tvåstatslösning i konflikten mellan Israel och Palestina

Hur kan EU bäst agera för att stödja en tvåstatslösning och adressera grundorsakerna till konflikten mellan Israel och Palestina? Som Political Officer, utsänd av FBA till EU-representationen i Jerusalem med fokus på Palestina, är Ingrid Bohlins uppdrag att ge råd i dessa frågor samt att följa och rapportera om den politiska utvecklingen.

2024-06-18 09:19

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter