”Utrikes- och säkerhetspolitik påverkar ju allas liv”
Utrikespolitiska föreningen Uppsala samlar runt tusen medlemmar med intresse för vår omvärld. Under 2020 arrangerar föreningen, med stöd av bidrag från FBA, en rad föreläsningar. En tidning och ett radioprogram produceras också för att sprida kunskap och väcka debatt om aktuella säkerhetspolitiska frågor.– Alla som är nyfikna på utrikespolitik och säkerhetspolitik är välkomna i vår förening. De flesta av våra medlemmar är unga studenter, men vi har också en del medlemmar som inte är studenter, som jobbar eller bor i Uppsala och har ett stort intresse för våra frågor, säger Isak Lefvert, ordförande i föreningen.
– Genom verksamheten lär de sig mer om utrikespolitik, fred och säkerhet. Föreningen utgör också ett viktigt socialt sammanhang för många medlemmar, särskilt studenterna.
Utrikespolitiska föreningen Uppsala brukar arrangera ungefär två seminarier i veckan varje termin, debattklubbar och sociala evenemang. Föreningen har även en karriärverksamhet, med bland annat studiebesök hos arbetsgivare i Sverige med ett internationellt fokus, och en karriärmässa. Varje år brukar också två studieresor utomlands göras till självkostnadspris.
– Det är en möjlighet för framför allt studenter att ge sig ut i världen och få möta intressanta personer och bredda sin kunskap om det säkerhetspolitiska läget på olika platser.
Coronapandemin har tvingat föreningen att ställa om mycket av verksamheten som var planerad inför år 2020.
– Resorna har ju fått ställas in. Men vi har ersatt flera av de fysiska föreläsningarna med digitala seminarier. Ett improviserat panelsamtal om corona som vi sände online i början av mars sågs till exempel live av runt 500 personer.
Produktionen av tidningen Uttryck och sändningarna av Radio UF har inte påverkats på samma sätt av pandemin.
– I de kanalerna försöker vi lyfta så många olika perspektiv som möjligt på säkerhetspolitik och utrikespolitik. Jag tror att det är viktigt att få höra många olika åsikter om en fråga. I de kanalerna kan vi även nå ut brett, utanför Uppsala.
Mycket av verksamheten genomförs på engelska, och bland medlemmarna i Utrikespolitiska föreningen Uppsala är omkring hälften utbytesstudenter.
– De kommer också med olika erfarenheter och perspektiv.
Bland tidigare medlemmar i föreningen finns flera personer som i dag har framstående positioner kopplade till utrikespolitik och säkerhetspolitik, till exempel diplomater, forskare och aktiva inom civilsamhällesorganisationer.
– Mitt intryck är att det redan finns ett stort intresse för våra frågor bland grupper av studenter. Men när vi lyfter aktuella teman, som berör varje människa i världen, kan vi nå ut och engagera nya personer i säkerhets- och utrikespolitik. Det är ju frågor som påverkar allas liv, säger Isak Lefvert.