Med skrattet som vapen mot krig
Mellanöstern är en konfliktdrabbad region, där kvinnor och flickor har en särskilt utsatt situation. Clowner utan gränser driver med stöd från FBA ett projekt för att med konst och kreativitet stärka framför allt kvinnor och flickor på flykt i Syrien, Libanon, Palestina och Jordanien.Svenska Clowner utan gränser har funnits sedan 1996 och har verksamhet runtom i världen, där de använder konstnärliga metoder för att sprida hopp och glädje bland människor i samhällen drabbade av krig, konflikt och naturkatastrofer. Verksamheten är främst riktad till barn men i projektet Creative arts for peace and equality, som under 2020 får bidrag från FBA, finns även vuxna i målgruppen.
– Vi har låtit artister från Syrien, Libanon, Palestina och Jordanien ansöka om att ingå i projektet, och gjort ett urval av några av dem som vi nu ska utbilda i hur de kan använda sin konst för att stärka människor i svåra situationer. Artisterna som valts ut är både kvinnor och män, de flesta av dem unga. De har yrken som skådespelare, clown, sångare och cirkusartist, berättar projektledare Mays Sylwan.
Efter att artisterna genomgått Clowner utan gränsers utbildning, som är planerad att hållas vid ett samlat tillfälle i Libanon, är tanken att de ska använda de nya kunskaperna om konst som metod för förändring i sina hemländer. Varje artist ska ta hand om grupper av framför allt flickor och kvinnor på flykt, som artisten under en tid möter regelbundet och håller övningar och workshoppar med.
– Clowner utan gränser samarbetar med lokala organisationer i Syrien, Libanon, Palestina och Jordanien. De ska hjälpa oss att välja ut deltagare till de här grupperna. Fokus kommer att ligga på kvinnor och flickor på flykt som de lokala organisationerna kommer i kontakt med, och identifierar som i behov av stöd, säger Mays Sylwan.
Men även pojkar och män som bedöms vara i behov av stöd kan komma att ingå i grupperna, som har två syften med sina träffar. Det ena syftet är att vara lättsamma mötesplatser, där människor som befinner sig i en svår situation får möjlighet att tänka på något annat en stund.
– Vi vill stärka deltagarnas psykosociala hälsa med hjälp av skratt, säger Mays Sylwan.
Det andra syftet är att engagera deltagarna i arbete för fred och jämställdhet. Mellanöstern är en av världens oroligaste och minst jämställda regioner. De senaste årens brutala krig i Syrien har ytterligare förvärrat situationen. Inte bara i Syrien, utan även i grannländerna där miljoner syrier nu befinner sig på flykt.
Flyktingarna är i en mycket utsatt situation, särskilt flickor och kvinnor som på flykt löper ökad risk att utsättas för till exempel sexuellt våld och tvångsäktenskap.
– Artisterna från Syrien, Libanon, Palestina och Jordanien som vi utbildar, ska få lära sig att möta människor i en sådan situation. De ska få lära sig att använda konst som terapi, och som medel för att aktivera människor och få dem att börja arbeta för en fredlig och jämställd utveckling, säger Mays Sylwan.
Artisterna, som i många fall är profilerade i sina hemländer, spelar också en roll som förebilder.
– Artister är personer som syns. När de engagerar sig och talar öppet om sådana här frågor, kan det bidra till att brett sprida budskap om fred och jämlikhet.
Enligt Mays Sylwan har Clowner utan gränser traditionellt arbetat med svenska artister, som har åkt ut i världen för att hålla föreställningar för framför allt barn i svåra situationer.
– Men med det här projektet försöker vi i stället att stärka lokala artister, som kan ge stöd till människor i sina hemländer under en längre tid, inte bara under en föreställning. Målet är att bidra till långsiktig förändring.
Röster från deltagare
På Clowner utan gränsers Youtubekanal hittar du flera filmer från projektet, bland annat den här filmen där du får möta fler kvinnor från Syrien, och den här filmen där du får möta artisten Ranine från Palestina.