FBA och Nato
Sveriges Natomedlemskap innebär en ny partner för FBA och en ny internationell plattform för myndigheten att verka på för att förebygga och hantera konflikt samt stärka förutsättningar för internationell säkerhet och hållbar fred.Natos kärnuppgifter utgörs av avskräckning och försvar, krisförebyggande och krishantering samt säkerhetssamarbete. FBA:s uppdrag är inom de senare två uppgifterna – krisförebyggande och krishantering samt säkerhetssamarbete.
FBA bidrar främst till Natos partnerskap, det vill säga länder som inte är medlemmar i alliansen men som samarbetar med Nato i olika former. Partnerskapen syftar till att stärka säkerheten både inom och utanför Natos territorium. Exempel på relevanta partnerskapsländer är Ukraina, Moldavien samt Bosnien och Hercegovina – länder där FBA sedan tidigare redan har en närvaro.
FBA kan med sin expertis bidra till Natos helhetsansats i arbetet för fred, säkerhet och stabilitet. Tematiska områden som är aktuella i samarbetet med Nato inkluderar demokratisk styrning av säkerhetssektorn, hybrida hot och civil-militär samverkan. FBA kan också bidra till ökad samverkan mellan Nato och andra regionala och internationella aktörer som myndigheten verkar med; inklusive EU och FN. Nato och EU, som har 23 gemensamma medlemsländer, lyfter ofta varandra som särskilt närliggande partners.