Genusrådgivaren som bygger broar: Gaudence Nyirabikali om jämställdhet och fred i Somalia
I ett av världens mest utmanande länder för jämställdhet arbetar Gaudence Nyirabikali som genusrådgivare för EUCAP Somalia, utsänd av FBA. Genom att integrera genusfrågor i säkerhetssektorn, stärka civilsamhällets roll och främja internationellt samarbete, bidrar hon till att skapa en mer inkluderande framtid och lägga grunden för hållbar fred.– Det går inte längre att tala om att uppnå hållbar fred och säkerhet utan kvinnors deltagande. Med den insikten kommer också ett fokus på hur kvinnor bättre kan integreras i pågående insatser, säger Gaudence Nyirabikali.
Med en bakgrund som forskare och rådgivare i konfliktdrabbade områden har Gaudence Nyirabikali omfattande erfarenhet av att stärka kvinnors inflytande i freds- och säkerhetsprocesser. I sin nuvarande roll som genusrådgivare för EU:s civila kapacitetsbyggande insats i Somalia, EUCAP Somalia, arbetar hon för att integrera genusperspektivet i all verksamhet, vilket innebär att säkerställa att kvinnors och mäns behov, erfarenheter och möjligheter beaktas i allt från beslutsfattande till praktiska insatser.
Till hennes roll hör även att främja dialog och samarbete mellan regeringen, civilsamhället och internationella organisationer.
– Starka och fungerande samarbeten samt konstruktiv dialog med nationella och internationella partners är avgörande för att lyckas med jämställdhetsarbetet och säkerställa kvinnors delaktighet i samhällsbyggandet. Det är särskilt viktigt eftersom dessa frågor ofta är kopplade till känsliga sociala och kulturella normer, som kvinnlig könsstympning, förklarar hon.
Gaudence betonar att hållbara förändringar inte skapas genom enstaka initiativ, utan genom långsiktiga strukturer och robusta system som påverkar på djupet. Hon arbetar för att skapa förtroende och gemensamma lösningar som kan bidra till att Somalias kvinnor, som utgör över hälften av befolkningen, är delaktiga i alla pågående freds- och säkerhetsprocesser.
Praktiska resultat av jämställdhetsarbetet
Somalia är ett land präglat av decennier av väpnad konflikt, politisk instabilitet och stora utmaningar för jämställdhet – rankat som fjärde lägst i världen på området. Trots dessa utmaningar finns initiativ som banar väg för framåtrörelse. Som exempel lyfter Gaudence en workshop som hon anordnade i november 2024, inom ramen för EUCAP:s insats i Somalia. Med fokus på jämställdhet, kvinnors rättigheter och egenmakt samlades representanter från regeringen, civilsamhällesorganisationer och internationella aktörer för att diskutera bland annat lagstiftning och skydd mot genusbaserat våld.
– För representanterna från ministeriet för familjeangelägenheter och mänskliga rättigheter blev workshopen ett tillfälle att dela uppdateringar om lagstiftningsarbete och implementeringen av den nationella handlingsplanen för kvinnor, fred och säkerhet, säger Gaudence.
Även civilsamhället fick möjlighet att knyta nya kontakter med internationella partners, såsom EU-institutioner och FN-organ. Resultatet väntas bli nya resurser för kvinnorättsorganisationer, vilket kan öppna dörrar för utvidgade projekt och utökat juridiskt stöd till kvinnor som drabbats av våld. På förfrågan från deltagarna planerar EUCAP Somalia dessutom att arrangera fler liknande dialogtillfällen, som förväntas ytterligare stärka samarbetet och möjliggöra fler initiativ inom jämställdhetsområdet.
Från teori till praktik
Gaudence är en stark förespråkare för att integrera genusfrågor i alla delar av säkerhetssektorn. För henne handlar det om både rättigheter och praktiska behov.
– Det är jätteviktigt att somaliska kvinnor integreras i säkerhetssektorn, både för att de ska kunna utöva sina rättigheter när det gäller val av yrke och för att bättre säkerställa att kvinnor som har utsatts för genusbaserat våld får ett bra bemötande, förklarar hon.
Ett av hennes mål är att etablera ett kvinnonätverk inom den somaliska poliskåren som kan samarbeta med organisationer som Somali Women Advocacy Association (SWAA) för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor.
Gaudence arbetar också för att öka kvinnors deltagande i Federal Darwish Forces, en specialenhet inom den somaliska polisen som arbetar med samhällsorienterat polisarbete. Detta innebär att polisen samarbetar nära med lokalsamhället för att identifiera och lösa säkerhetsproblem. Federal Darwish Forces har som uppgift att stabilisera områden som nyligen befriats från terrorgrupper som al-Shabaab genom att bygga förtroende, upprätthålla säkerhet och hantera lokala utmaningar för att främja långsiktig fred och trygghet.
– Kvinnliga poliser spelar en avgörande roll, inte bara i situationer som kräver känslighet, som visitering av kvinnor, utan också för att könsbalanserade säkerhetsstyrkor kan bidra till att bekämpa genusbaserat våld och minska straffrihet inom rättsväsendet, betonar hon.
Optimism för framtiden
På det stora hela ser Gaudence flera skäl till optimism. Hon lyfter fram Somalias kommande tvååriga medlemskap i FN:s säkerhetsråd som en viktig möjlighet för landet att stärka sitt arbete för fred och säkerhet, inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv. Dessutom ser hon positiva framsteg inom ministeriet för familjeangelägenheter och mänskliga rättigheter, som arbetar för att införa lagar som stärker rättssystemet och ger bättre skydd och rättvisa för kvinnor som utsatts för genusbaserat våld.
Ett annat betydelsefullt steg framåt är den planerade vallagen, baserad på principen "en person – en röst". Lagen är utformad för att främja jämställdhet och skapa större möjligheter för kvinnors politiska deltagande.
– Det gynnsamma läget borde tas till vara för att utveckla kapaciteten inom kvinnorörelser och stötta kvinnliga politiker inför valet 2026, säger hon.
Gaudence ser också hopp i den somaliska diasporan, där många unga utbildade kvinnor och män återvänder med driv och kompetens för att bidra till återuppbyggnaden av hemlandet. Hon beskriver detta som en kraft för förändring, som tillsammans med lagstiftningsreformer och internationellt samarbete kan skapa en ljusare framtid för Somalia.
EUCAP Somalia är en civil krishanteringsinsats från EU som stödjer utvecklingen av Somalias maritima säkerhet och polisväsende samt främjar rättsstatsprincipen. Uppdraget lanserades 2012 som EUCAP NESTOR och fokuserade på hela Afrikas horn. Sedan 2016 är insatsen begränsad till Somalia, inklusive Somaliland, och bytte namn till EUCAP Somalia.
Huvudkontoret ligger i Mogadishu, med fältkontor i Somaliland och Puntland samt ett stödkontor i Nairobi, Kenya.
Som en del av FBA:s arbete för fred, säkerhet och utveckling rekryterar vi kontinuerligt civil personal till internationella fredsinsatser som leds av FN, EU och OSSE. De utsända arbetar både i fältet och på organisationernas huvudkontor, varifrån insatserna leds och planeras.
Här kan du se filmer och läsa mer om hur rekryteringen går till.