Nya besked från regeringen: FBA ska inte längre ansvara för stöd till civilsamhället

Varje år fastställer den svenska regeringen de mål, uppdrag och resurser som FBA ska följa under det kommande året. Enligt 2024 års regleringsbrev kommer myndigheten inte längre ansvara för att förvalta och fördela stödet till svenska civilsamhällesorganisationer som arbetar inom området fred och säkerhet. 

Sedan 2018, när FBA fick i uppdrag av regeringen att fördela statliga bidrag, har myndigheten beviljat stöd till totalt 41 organisationer. Både ideella föreningar och stiftelser har fått bidrag för verksamhet och projekt som främjat kunskap och engagemang samt dialog och debatt kring internationell fred och säkerhet.  

– Bredden av verksamhet och projekt som har genomförts under åren med hjälp av FBA:s stöd till civilsamhället är enormt stor och har fyllt en viktig funktion. Både vad gäller att sprida kunskap och upprätthålla en levande dialog om fredsfrågor, och bidra till lokalt fredsbyggande arbete – inte minst i länder som är eller har varit drabbade av konflikt, säger Per Olsson Fridh.  

Genom stödet till civilsamhället har ett omfattande folkbildningsarbete genomförts i Sverige i frågor som rör internationell fred och säkerhet, säkerhetspolitik, nedrustning, ickespridning och klimatsäkerhet. Stödet har också bidragit till att tiotusentals människor i Sverige och globalt har fått möjlighet att öka sina kunskaper om fred och säkerhet. Många av dem, särskilt unga och kvinnor, har fått möjlighet att påverka fredsprocesser på lokal nivå. Beslutsfattare och politiker har i vissa fall också försetts med faktaunderlag som bidragit till att lyfta fred och säkerhetsfrågor på den politiska agendan.  

– Civilsamhällesorganisationer kommer även fortsättningsvis att spela en viktig roll i Sveriges internationella arbete med fred och säkerhet. Vi ser fram emot fortsatt samarbete med relevanta organisationer, om än i nya former, tillägger Per Olsson Fridh.   

För mer information om hur stödet till civilsamhället kommer att hanteras framöver, hänvisar FBA till Utrikesdepartementet. 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Somalias unga kräver politiskt inflytande

Personer under 35 år utgör tre fjärdedelar av Somalias befolkning. Trots det har de aldrig fått delta i ett nationellt val. På grund av ett åldershierarkiskt politiskt system baserat på klantillhörighet och indirekta val har Somalias unga länge saknat inflytande och representation i de beslutsprocesser som påverkar dem. Efter en landsomfattande serie av möten med unga somalier finns nu konkreta förslag på reformer som kan öka deras möjligheter att påverka politiskt.

2024-07-17 09:54

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter