Hur formas framtidens fredsbygge?

Statsbyggande – att bidra till starkare institutioner, myndigheter, processer och hållbar utveckling i konfliktdrabbade länder – har länge varit en huvudingrediens i storskaliga fredsprojekt. Men det finns mycket som tyder på att statsbyggandet som vi känner det kan ha spelat ut sin roll och gått in i en ny era. FBA:s generaldirektör Per Olsson Fridh reflekterar kring vad det betyder för fredsfrämjande aktörer som FBA, med utgångspunkt i en forskningsrapport av Mark Sedra, medlem i FBA:s forskarnätverk.

Under 20 år har storskaliga fredsprojekt med internationellt drivet statsbyggande varit centralt i arbetet med att skapa långsiktig fred, säkerhet och utveckling.

Konfliktdrabbade länder skulle ges en skjuts in i en demokratisk framtid genom att internationella samfundet bidrog till att bygga effektiva, transparenta och motståndskraftiga institutioner och myndigheter.

Statsbyggande som verktyg har dock inte lyckats leverera den storskaliga freden, friheten och demokratin.

Utmaningarna som det internationella samfundet står inför idag beskrivs ibland som den perfekta stormen. Världen möter allt komplexare former av våldsam och väpnad konflikt, ihållande socioekonomisk ojämlikhet med klimatkrisens konsekvenser som härjar urskillningslöst och teknologi som skapar nya konfliktytor.

Mot den bakgrunden ställs nu frågor kring hur det internationella samfundet svarar upp och formar det framtida globala fredsbyggandet.

Mark Sedra – del av FBA:s forskningsnätverk – har skrivit rapporten ”The Demise of the Western State-building Project” som analyserar och problematiserar internationella samfundets fokus på konceptet statsbyggande. Hans slutsats är att världen befinner sig i en era av post-statebuildning, dock utan att det internationella samfundet landat i vad det betyder, eller vad som ska ersätta det storskaliga statsbyggandet.

Rapporten ger inte uttömmande svar, men belyser aspekter och lärdomar från statsbyggande processer i Irak, Afghanistan, Bosnien och Kosovo, och ger således perspektiv till den diskussion och debatt som råder kring det storskaliga statsbyggandets roll i att uppnå en varaktig fred.

Läs hela texten på FBA-bloggen.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Fria och rättvisa val – en förutsättning för demokratins överlevnad

Den 11 maj genomför Albanien parlamentsval, ett viktigt tillfälle för att säkerställa att landets demokratiska utveckling fortsätter i rätt riktning. På plats finns ett fyrtiotal svenska valobservatörer, sekonderade av FBA, vars uppgift är att opartiskt observera och rapportera om valprocessen. Deras närvaro är en del av ett internationellt samarbete som stärker legitimiteten för val världen över. Men varför behövs egentligen internationell valobservation – och varför är fria och rättvisa val så viktiga? 

2025-05-09 15:37

Läs våra publikationer

The Gender-Responsive Leader's Handbook

Gender equality is both a goal and a prerequisite for sustainable peace and development. FBA’s Gender-Responsive Leadership (GRL) Initiative is designed to support leaders and managers within organizations such as the EU, UN, ECOWAS, OSCE and the African Union to fulfill their central role in enabling gender equal peace, security and development work.

Dokument
Attribut
Författare:
Leslie Groves-Williams, Gabriela Elroy, Kristin Valasek
År:
2025
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter