Global Peace Hub - ett digitalt nätverk för unga fredsaktörer
Med hjälp av ekonomiskt stöd från FBA har Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF) tagit klivet ut i världen och skapat Global Peace Hub: ett digitalt nätverk för att stärka ungas deltagande och inflytande i fredsbyggande och konfliktförebyggande insatser.Under 50 år har FUF bidragit till kunskap, debatt och engagemang för en rättvis och hållbar värld. När pandemin stängde dörrarna till de fysiska mötesplatserna såg FUF behovet av att bättre nyttja de digitala ytorna. Till utvecklingsdiskussionerna hörde även frågan om hur FUF kunde bygga vidare på arbetet med unga internationella fredsaktörer och stärka insatserna kopplat till FN:s agenda för unga, fred och säkerhet (YPS).
– Att kunna engagera sig för en fredligare värld och göra någonting tillsammans fyller ett viktigt behov hos dagens unga, inte minst i ljuset av en alltmer frustrerande världssituation. Ungas perspektiv skiljer sig ofta från vuxnas. Att inkludera unga i fredsbyggande arbete är därför avgörande för att identifiera lösningar som leder till hållbar fred, och där i spåren föddes idén om att samla unga fredsaktörer digitalt, säger Maria Kalingas Ruin, projektledare vid FUF.
FUF startade det internationella fredsnätverket ”the Global Peace Hub (GPH) under våren 2021. GPH ger möjlighet för unga fredsaktörer från hela världen, mellan 18 och 32 år, att ansöka om deltagande. Genom den digitala plattformen erbjuds deltagarna en möjlighet att mötas, utbyta erfarenheter, utbildas och inleda samarbeten med varandra.
Kunskaps- och kapacitetsutbyte
Över 50 deltagare från 34 länder har anslutit till nätverket och tillsammans utarbetat en struktur för det fortsatta arbetet. Deltagarna, som ska leda och äga nätverket, identifierar även fokusområden för kapacitetsstärkande insatser. I ett livesänt samtal på Facebook har bland annat våldsbejakande extremism diskuterats. En av deltagarna från Jemen intervjuade en av de andra deltagarna från Sudan om hur ickevåldsmetoder har använts i motståndet mot militärregimen i Sudan.
På agendan framöver finns bland annat aktiviteter för att öka medvetenheten om digitala säkerhetsrisker, och stärka möjligheten för deltagarna att etablera kontakt med strategiskt viktiga aktörer, exempelvis representanter från FN, myndigheter, civilsamhället och ungdomsorganisationer.
Många av deltagarna vittnar om att de har utvidgat sitt nätverk och fått större kunskap om ungas fredsarbete i andra länder.
– Utan inkludering av alla parter, eller snarare – alla unga från olika samhällen och kulturella bakgrunder, och utan respekt för olika åsikter kommer vi aldrig att växa som individer eller samhällen. Därför är det här projektet viktigt, säger en av deltagarna i GPH från Georgien.
En av målsättningarna är att stärka deltagarnas förutsättningar för att delta i formella fredsprocesser, därför fokuserar nätverket även på att öka deras tillgång till arenor där beslut fattas.
– Ungas engagemang är motiverande och deras ambition att skapa en fredligare värld är upplyftande. Unga är generellt inte så nedtyngda av befintliga strukturer, vilket gör att de ofta har ett uppfriskande lösningsfokus, säger Maria Kalingas Ruin.
Debatten om globala utvecklingsfrågor
Sedan 2014 har FUF bedrivit flera FBA-finansierade projekt. Efter det initiala projektstödet för uppstarten av GPH fick FUF verksamhetsstöd i juli 2022. Stödet ska möjliggöra vidareutveckling av nätverket och etablera det som en mer permanent del av verksamheten. Stödet bidrar även till FUF:s arbete med digitala Utvecklingsmagasinet som ger röst åt medlemmarna och andra engagerade i aktuella och förbisedda globala frågor. Stödet gör det även möjligt för FUF att årligen arrangera seminarier, debatter, filmvisningar och andra evenemang.
Med sin breda verksamhet och över 300 aktiva medlemmar står FUF för ett betydelsefullt bidrag till den svenska debatten om globala utvecklingsfrågor och internationellt samarbete.
– Agenda 2030, till skillnad från milleniemålen, handlar om behovet att se globala utmaningar utifrån ett helhetsperspektiv. Vi är alla delaktiga i utmaningar och behöver vara det också i lösningar. I Sverige finns otroligt många som är engagerade för en hållbar och rättvis värld. Det är ett engagemang som vi på FUF vill underhålla och stärka, säger Maria Kalingas Ruin.
Att det finns ett brett samhällsintresse för globala och gränsöverskridande frågor är något FUF märker av i form av ökade medlemstal och att allt fler vill starta lokala FUF-grupper runtom i landet. Samtidigt har flera utredningar visat på en fortsatt låg allmän kunskapsnivå i Sverige kring Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.
– Vi är övertygade om att med ökad kunskap om globala frågor, samt förståelse för komplexiteten i dessa, agerar fler för en rättvis och hållbar värld. Genom att låta unga människor vara medskapare av vår verksamhet, och via ”learn-by-doing”, får de även verktygen att stärka sin kapacitet och professionalitet för ett fortsatt arbete med globala frågor och hållbar fred, säger Maria Kalingas Ruin.