Omvärldens engagemang viktigt i det konfliktdrabbade Mali

Extremister, separatister och marktvister mellan bönder och boskapsägare tillhör vardagen i Mali. Situationen är så allvarlig att den anses utgöra ett hot mot internationell fred och säkerhet. FBA arbetar för att stärka demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter i det konfliktdrabbade landet.

Nästan varje vecka sker terrorattacker i Mali. Civilbefolkningen är ofta måltavla, men hundratals maliska soldater och ett par hundra medarbetare i FN:s fredsinsats, Minusma, som är på plats sedan 2013, har också dödats. Och det fredsavtal som undertecknades 2015 har haft liten inverkan på tillvaron för landets drygt 18 miljoner invånare.

Den militära delen av FN:s fredsinsats leds sedan hösten 2018 av generallöjtnant Dennis Gyllensporre från Försvarsmakten. Insatsen omfattar cirka 12 000 militärer från fler än 50 länder, varav över 200 svenskar, och anses vara FN:s farligaste, och kanske svåraste, uppdrag genom tiderna. Så här beskriver Dennis Gyllensporre läget i Mali:

– Under de senaste månaderna har vi sett ett försämrat säkerhetsläge i hela Sahelregionen med ett ökat inslag av terroristaktiviteter riktade mot civila och Malis säkerhetsstyrkor. Men det finns även positiva tecken. Den nationella försoningsprocessen har tagit viktiga steg framåt och implementeringen av fredsavtalet fortsätter – om än långsamt.

Malis nationella statistikinstitut har under en femårsperiod frågat cirka 15 000 hushåll hur de upplever sin säkerhet. FBA har finansierat sammanställningen av rapporten som kom ut i höstas. Statistiken ska ge beslutsfattare underlag för att utforma lämpliga insatser för att förbättra människors säkerhet.

– Trots en våldsspiral sen 2014 känner sig de flesta trygga i vardagen. Rädslan ökar men inte i de delar av landet där säkerheten är sämst, säger Minna Nauclér, som är handläggare för FBA:s arbete med säkerhetssektorreform där polis, rättsväsendet och militären är centrala aktörer.

Till följd av våldet saknar staten närvaro i stora delar av landet, men förtroendet för säkerhetsstyrkorna är ändå hyfsat. FBA arbetar utifrån begreppet mänsklig säkerhet som är nära kopplat till mänskliga rättigheter. Flera faktorer påverkar säkerheten, exempelvis tillgången till mat. Den svåra säkerhetssituationen har fått till följd att människors rörelsefrihet begränsas, vilket gör att de får svårt att bruka sina åkrar och försörja sig.

Så hur ser malierna på framtiden?

– Endast tio procent av de vuxna tror att våldet kommer att öka. Men nästan hälften av de som lever i konfliktdrabbade områden tror inte att situationen kommer att förbättras på kort sikt. Människor börjar bli otåliga, men man vänjer sig vid förhållandena och gör det bästa av situationen, säger Minna Nauclér.

FBA arbetar för att öka kvinnors möjligheter att delta i de freds- och försoningsprocesser som pågår i Mali.

– Kvinnors ställning är generellt svag i Mali. Endast var fjärde kvinna kan läsa och skriva jämfört med hälften av männen. Kvinnor är också lågt representerade i formellt beslutsfattande, exempelvis finns det bara 9,5 procent kvinnor i parlamentet och 3 procent kvinnor i fredsprocessen, säger Susanna Rudehill som är specialist på kvinnor, fred och säkerhet på FBA.

Det är en utmaning att driva kvinnors rättigheter i ett land som präglas av en patriarkal struktur, där extremister, islamister och andra våldsbejakande grupper verkar, medger hon. Men att exkludera kvinnorna i arbetet för hållbar fred vore ett strategiskt misstag.

– Kvinnor har inflytande i den privata sfären och kan påverka sina bröder, män och söner att gå i krig, men också att lägga ner sina vapen. Därför är det viktigt att involvera dem i konfliktlösning. Om manliga beslutsfattare förstår värdet i att inkludera kvinnor kan situationen förändras, säger Susanna Rudehill.

Därtill är det en rättvisefråga – kvinnor har rätt att forma sina liv och sin framtid. Om endast hälften av befolkningen tillfrågas, vilkas behov och idéer är det som formar återuppbyggandet av ett samhälle efter konflikt? frågar hon retoriskt.

Även Minusmas arbete genomsyras av ett genderperspektiv i planering, genomförande och utvärdering av verksamheten. Minusma ska, enligt mandatet från FN:s säkerhetsråd, skydda kvinnor och barn som är påverkade av konflikten och främja deras inflytande, och har bland annat särskilda team med kvinnliga militärer för att stärka dialogen med kvinnor lokalt.

Dennis Gyllensporre menar att internationella aktörers närvaro behövs för att skapa stabilitet.

– Vårt engagemang i Mali är avgörande. Det kommer att ta lång tid att lösa konflikten och återgå till ett normaltillstånd, men vi gör skillnad i vardagen för många människor här, säger han.

Foto: UN Photo/Marco Dormino

Mer om Mali i FBA-podden!

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter