”Man ska vara en kombination av kaospilot och samhällsnörd för att trivas som valobservatör”

Den 9 februari hölls val i den tidigare Sovjetrepubliken Azerbajdzjan. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, var på plats för att observera valet. Den svenske ambassadören Peter Tejler ledde insatsen där 17 svenska observatörer medverkade. En av dem var Astrid Nunez.

FBA sekunderar, på uppdrag av regeringen, svensk personal till internationella valobservationsinsatser som leds av EU, OSSE, OAS och The Carter Center. Årets första valobservationsinsats ägde rum i Azerbajdzjan.

– Förra året medverkade Sverige i 20 insatser i 16 länder, berättar Stina Larserud, som är FBA:s specialist på val. Vi vet ännu inte vilka länder som blir aktuella i år, men vi räknar med mellan 10 och 20.

Astrid Nunez var en av OSSE:s 30 långtidsobservatörer i Azerbajdzjan och reste dit i mitten av januari. Hon är rutinerad – detta är hennes tionde uppdrag som valobservatör. Hon har även arbetat som långtidsobservatör i Albanien, Ukraina och Zimbabwe.

– Alla insatser är äventyr som jag är glad över att få uppleva och bidra till. Jag får besöka många olika länder och på ett mycket påtagligt sätt vara med och ta del av deras utveckling, säger Astrid Nunez.

Jobbar i team

Långtidsobservatörerna placeras ut i olika delar av landet och får tillsammans med en kollega från ett annat land ansvar för ett geografiskt område. De har två huvudsakliga arbetsuppgifter: att bevaka all valrelaterad aktivitet inom sitt distrikt och förbereda inför korttidsobservatörernas ankomst strax innan valet. Bland annat sammanställer långtidsobservatörerna en regional guide, tar fram listor på vallokaler och håller ett introduktionsmöte för korttidsobservatörerna.

– Att jobba med en partner från en annan kultur och få till en bra gemensam arbetsrutin kan ibland vara en utmaning, men för det mesta löser det sig, säger Astrid Nunez.

Tillsammans med sin kollega genomför Astrid intervjuer med olika intressenter, som valnämndens ordförande och representanter för de politiska partierna. Varje vecka skriver de en rapport där de beskriver hur valkampanjen och det administrativa arbetet inför valet framskrider.

Under själva valdagen fungerar långtidsobservatörerna som regionala samordnare för insatsen i sina respektive distrikt. Då kommer närmare 350 korttidsobservatörer från OSSE:s medlemsländer att besöka vallokalerna runt om i landet. De arbetar i grupper om två och kontrollerar att valet går rätt till, dels när människor kommer för att rösta, dels när rösterna räknas och resultatet redovisas.

– Jag och min partner ska ta emot 14 kortidsobservatörer och åtta grupper med parlamentariker som också kommer för att observera valet, säger Astrid Nunez.

Efter valet sammanställer OSSE en rapport med rekommendationer, baserad på observatörernas iakttagelser.

Spännande och lärorikt

Arbetet som valobservatör är både spännande och lärorikt. Tillvaron i ett land ställs ofta på sin spets när makthavare kan bytas ut.

– Man behöver vara en kombination av kaospilot och samhällsnörd för att trivas med arbetet. Dessutom bör man vara resvan och bekväm med att tillbringa lite längre perioder ute i fält, säger Astrid Nunez.

Utöver detta är det värdefullt att ha språkkunskaper, kunskaper om en specifik region, juridik eller valadministration. Eftersom Astrid pratar spanska är drömuppdraget att få vara en del av en internationell valobservationsinsats i Latinamerika.

Det är inte helt lätt att kombinera långtidsuppdrag med heltidsarbete hemma, och många långtidsobservatörer är antingen pensionärer eller frilansare.

– Jag känner mig oerhört priviligierad att växelvis vara i Sverige och ute i fält och få uppleva utvecklingen och vardagslivet i olika länder, säger Astrid Nunez.

Här kan du läsa mer om vårt arbete med valobservation. 

Bakgrund

Azerbajdzjan saknar inte utmaningar, enligt UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i landet från 2017.

Fria och rättvisa val är lagstadgade, men hittills har inget val i Azerbajdzjan levt upp till OSSE:s standard för demokratiska val. President Ilham Aliyevs parti Yeni Azerbajdzjan (YAP) har dominerat den politiska scenen de senaste 20 åren och oppositionen är marginaliserad.

Av OSSE:s rapport från presidentvalet 2013 framgår att yttrandefriheten var begränsad och att media hindrades från att rapportera fritt. Det förekom också hot mot kandidater och väljare. För att observera ett val krävs en inbjudan av landet ifråga. Vid parlamentsvalet år 2015 valde dock OSSE att ställa in sin valobservationsinsats på grund av en alltför restriktiv inbjudan från de azerbajdzjanska myndigheterna.

Här är OSSE:s första uttalande om valet den 9 februari.

Foto: Astrid Nunez

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

FBA och Polisen genomför jämställdhetsutbildning för moldaviska polischefer

Moldavien genomgår just nu en rad olika reformprocesser för att skapa en mer demokratisk statsapparat vilket Sverige ger sitt starka stöd till. FBA:s arbete med att stärka demokratiska principer i länder i vårt närområde skapar ökade möjligheter till bibehållen fred och säkerhet i Sverige.

2025-04-03 15:00

Läs våra publikationer

The Gender-Responsive Leader's Handbook

Gender equality is both a goal and a prerequisite for sustainable peace and development. FBA’s Gender-Responsive Leadership (GRL) Initiative is designed to support leaders and managers within organizations such as the EU, UN, ECOWAS, OSCE and the African Union to fulfill their central role in enabling gender equal peace, security and development work.

Dokument
Attribut
Författare:
Leslie Groves-Williams, Gabriela Elroy, Kristin Valasek
År:
2025
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter