”Ledarskapet är avgörande för att nå resultat”

För att en organisation ska lyckas arbeta jämställt, måste cheferna vara med på tåget. Därför utbildar FBA ledare i fredsinsatser i jämställdhetsintegrering, och erbjuder dem individuell coachning. En av organisationerna som myndigheten ger stöd till är EU:s insats för att stärka polis och rättsväsende i Palestina.

Tjugo år har gått sedan FN:s säkerhetsråd antog den första resolutionen om kvinnor, fred och säkerhet. Sedan dess har ytterligare nio resolutioner antagits, som slår fast att allt arbete för fred ska ha ett jämställdhetsperspektiv.

För att resolutionerna ska efterföljas och policyn bli praktik erbjuder FBA utbildning för ledare i internationella fredsinsatser. I EUPOL COPPS, EU:s insats som stödjer uppbyggnaden av en fungerande rättskedja och poliskår i Palestina, har cheferna först fått grundläggande utbildning om jämställdhetsintegrering av FBA:s experter, och sedan tillgång till en personlig coach för samtal en gång i månaden.

– Jag visste inte så mycket om jämställdhetsintegrering innan jag fick grundutbildningen. Den öppnade mina ögon, säger Bo Bleeg, biträdande chef för avdelningen för projekt och rapportering i insatsen.  

– Nu förstår jag att jämställdhetsperspektivet måste finnas med redan när ett projekt börjar planeras. Hur kommer det att inkludera och påverka kvinnor och män? Man måste ställa de rätta frågorna, för att kunna skapa bra projekt och aktiviteter. Vi har också börjat samla in mer könsuppdelad statistik för att se hur vår verksamhet inkluderar och påverkar män och kvinnor. EU:s medlemsstater har samtidigt börjat efterfråga mer rapporter om detta från sina insatser.

Enligt Clemens Mueller, biträdande chef för avdelningen för rättsstatsuppbyggnad i EUPOL COPPS, har insatsen redan en bra grund med en engagerad högsta ledning som antagit en strategi för jämställdhet, och ett nätverk med flera så kallade Gender Focal Points som stödjer implementeringen av strategin i olika delar av verksamheten.

– Som mellanchef är jag en slags bro mellan ledningen och den operativa delen av verksamheten. Min roll, som jag ser det, är att motivera alla medarbetare att arbeta med ett jämställdhetsperspektiv. Ledarskapet är avgörande för att nå resultat, säger Clemens.

Han berättar vidare att han tycker att den individuella coachningen han får varje månad gör honom mer självsäker i sin roll. Utbildningen och coachningen han får från FBA kompletterar insatsens eget arbete med jämställdhetsintegrering.

– Jag har deltagit i många korta utbildningsinsatser under min karriär, men det man lär sig på en dags workshop glömmer man lätt bort. Möjligheten att ha en mentor under en längre tid, för att diskutera olika frågor som dyker upp i det dagliga arbetet, gör att kunskaperna fastnar och det blir lättare att använda teorin från utbildningen i praktiken, säger Clemens.

Bostjan Smolej, tillförordnad chef för avdelningen som ger råd och stöd till uppbyggnaden av en palestinsk poliskår, uppger att han ofta arbetar med praktiska, operativa frågor, där utbildningen gett mycket inspiration.

– Vi har till exempel gett stöd till den palestinska polisen i arbetet med att starta en telefonlinje dit man kan ringa och anmäla våld i nära relationer, och vi stödjer dem nu i arbetet med att sprida information om linjen och få folk att ringa in och rapportera saker som sker. Vi rådger också den palestinska polisen om hur de ska verka för att bemöta alla människor på ett bra sätt. Kvinnor och flickor har rätt till ett lika bra bemötande av polisen som män och pojkar, säger Bostjan.

Men det gäller att ta sig an en uppgift i taget, uppger Bo Bleeg.

– Med alla övergripande perspektiv, som ska integreras i varje del av en verksamhet, tycker jag att det är så. Jämställdhetsperspektivet är ett exempel, mänskliga rättigheter-, miljö- och anti-korruptionsperspektiven är några andra exempel.

– Fast jämställdhetsfrågor är ibland känsliga i Palestina, som på många andra platser. Traditioner som rör mäns och kvinnors roller kan utmanas av internationell lag och konventioner som Palestina har ratificerat och måste följa. Det är väldigt komplext att arbeta med, säger Clemens Mueller.

– För mig, som arbetar med polisfrågor, är det ändå ganska rakt på sak. En polis som ser till både mäns och kvinnors behov är en effektiv polis, avslutar Bostjan Smolej.

Foto 1: Personal från EUPOL COPPS träffar palestinska kvinnor.

Foto 2: Clemens Mueller (vänster) på ett arbetsmöte.

Foto 3: Bo Bleeg (vänster) och Bostjan Smolej (höger).

Observera att samtliga bilder togs innan utbrottet av covid-19, då det inte fanns krav på att exempelvis hålla avstånd eller bära ansiktsmask.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter