David är valobservatör i Nigeria som har en historia av valvåld

Den 16 februari hålls president- och parlamentsval i Nigeria, och David Dahmén från Linköping är utsänd från FBA till EU:s valobservationsinsats på plats. Nigeria har en historia av valvåld. Över 800 personer beräknas ha dödats i samband med valet 2011, och vid det senaste valet 2015 miste omkring hundra personer livet.

David, du har varit valobservatör i över 20 år. Hur upplever du situationen i Nigeria?

– Jag är utsänd som långtidsobservatör och är här i två månader totalt, med staden Osogbo i sydvästra Nigeria som bas. Det finns risk för våld i samband med valkampanjen, och även risk för våld riktat mot oss valobservatörer. EU lägger stor vikt vid säkerhetsfrågor och jag och mina kollegor i valobservationsinsatsen har alltid med oss beväpnad polis vart vi än ska. Förutom valvåld är också andra typer av våld ett hot. Kraftigt beväpnade rånarligor kan till exempel slå till längs vägarna, det är en risk för alla trafikanter här.

Har du bevittnat några tecken på valvåld i Nigeria?

– Jag och min närmsta kollega har mött en del aggressiva unga män under vår tid här. Men poliserna som följer med oss i arbetet har tvingat tillbaka dem. Sedan berättade en av insatsens säkerhetsansvariga att han nyligen åkte  längs en väg där rånare slagit till och flera döda personer låg på vägen. Det är dock inte säkert att det har med valet att göra.

Hur kan valobservationsinsatser förhindra valvåld?

– Genom att finnas på plats vid vallokaler på valdagen, kan vi observatörer förhoppningsvis göra att våldsverkare tvekar att slå till. Det är i sammanhanget inte ovanligt att väljare kommer fram och tackar oss för att vi finns där. Om det ändå skulle uppstå våld, är vår rutin att snabbt dra oss undan och direkt kontakta våra säkerhetsansvariga och polisen som förhoppningsvis kan ingripa. Internationella valobservationsinsatser gör också stor nytta på längre sikt genom att bidra till en demokratisk och fredlig utveckling.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Zaida Catalán-klubben: Stärker kvinnors roll i arbetet för fred, säkerhet och klimaträttvisa i Demokratiska republiken Kongo

Två tidigare mottagare av FBA:s 1325-stipendium, Nathalie Ndimubanzi och Judith Maroy, har grundat Zaida Catalán-klubben – en ungdomsledd organisation med fokus på kvinnor, fred och säkerhet i Demokratiska republiken Kongo. Hur banade stipendiet vägen från teori till handling?

2024-10-18 14:51

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter