Start för fredsbyggarprogrammet för unga i Irak
Irak är svårt sargat efter många år av konflikt och våldsamma protester mot bristerna i samhället har skakat landet den senaste tiden. Nu startar FBA ett program för unga fredsbyggare i Irak, för att stärka dem i deras arbete att på en icke-våldsam väg bidra till utveckling i landet.I slutet av september invigdes FBA:s fredsbyggarprogram i Irak. 23 unga kvinnor och män, utvalda för sitt engagemang i olika organisationer som verkar för fred i Irak, samlades i Bagdad för den första kursveckan som fokuserade på dialog och medling som verktyg för fredsbyggande.
– Deltagarna är mellan cirka 18 och 30 år. En stor andel av Iraks befolkning är i den här åldern, men unga har litet inflytande över politiken. Ett viktigt syfte med FBA:s fredsbyggarprogram är att skapa en plattform för unga att göra sina röster hörda och stärka deltagarnas kapacitet att delta i arbetet för en fredlig utveckling i Irak, säger Taleb Sobeh.
Taleb är projektledare för FBA:s arbete i Irak. Han berättar att ett annat syfte med programmet är att stärka kvinnors deltagande i fredsansträngningarna i landet.
– Kvinnor är också en underrepresenterad grupp inom den irakiska politiken och samhällslivet. Därför har det varit viktigt för FBA att se till att hälften av deltagarna i fredsbyggarprogrammet i Irak är kvinnor, säger Taleb.
Programmet ska även sammanföra unga med olika bakgrund.
– Bland våra deltagare finns sunniter, shiiter, kurder, yazidier och kristna från olika delar av landet. Programmet utgör en plattform där de kan mötas och få förståelse för varandra. Kriget mot terrorgruppen IS slog sönder de band som fanns mellan olika grupper i Irak. Nu måste de här grupperna bygga upp relationer på nytt, säger Taleb.
Programmet kommer totalt att bestå av tre kursveckor. Nästa tillfälle är i december i Erbil i den kurdiska delen av norra Irak, och det tredje och avslutande tillfället kommer att ske under våren 2020, troligen i södra Irak.
– Vi vill ha våra kurstillfällen på olika platser i landet, så att deltagarna får resa och se andra delar av landet än där de bor. Många har aldrig varit i andra delar av landet förut. Kriget stärkte sekterismen i Irak, som nu är väldigt uppdelat i olika grupper som bor på olika ställen och sällan möts. FBA:s fredsbyggarprogram är en insats för att minska polariseringen, säger Taleb.
Mellan kurstillfällena kan deltagarna komma att få stöd i sitt dagliga arbete för fred av mentorer som FBA utsett.
– Deltagarna är extremt motiverade och ambitiösa, trots att de har genomgått så många tragiska händelser. De växte upp med en stat som inte kunde lösa befolkningens problem, och olika miliser som fyllde maktvakuumet. De har förlorat vänner och familj i kriget mot IS. Ändå kämpar de på för fred och frihet. Det är väldigt inspirerande att arbeta med dem, säger Taleb.
När Saddam Husseins diktatur störtades år 2003 uppstod ett maktvakuum som banade väg för IS framväxt. Sommaren 2014 tog terrorgruppen över stora delar av Irak och utropade ett kalifat. Efter en lång motoffensiv återtogs landets näst största stad Mosul av regeringsstyrkor år 2017, med stöd av en USA-ledd koalition, och IS förklarades besegrat.
Men kvarvarande IS-celler har fortsatt att begå terrordåd i Irak. Det finns också andra väpnade grupper i landet.
– Även om kriget är över finns mycket våld och osäkerhet. Det finns fortfarande många internflyktingar i landet på grund av konflikten, och även för dem som kunnat återvända till sina hem är situationen svår. Infrastrukturen är helt förstörd, arbetslösheten är hög och tillgången till utbildning, sjukvård och annan samhällsservice är bristande, säger Taleb.
– Men den kanske största utmaningen är att tilltron mellan grupper av människor försvunnit under åren av konflikt. Yazidierna och de kristna var de främsta offren för IS våld. Nu hyser många av dem en stor misstro mot andra grupper, särskilt mot sunniter som bodde i de IS-kontrollerade områdena.
Enligt Taleb behövs stora ansträngningar göras för att bygga upp Irak igen. FBA har i uppdrag av den svenska regeringen att stötta ansträngningar för en fredlig utveckling i Irak, som en del av Sveriges bistånd till landet. FBA:s fredsbyggarprogram för unga kommer att vara den viktigaste beståndsdelen i FBA:s arbete i Irak den närmaste tiden.
Programmet genomförs i samarbete med den svenska ambassaden i Irak, FN:s befolkningsfond UNFPA och de irakiska organisationerna Iraqi Center for Negotiation Skills and Conflict Managment och Peace and Freedom Organization.
– Unga är en del av befolkningen i Irak som löper särskilt stor risk för radikalisering. Programmet är tänkt att bygga broar mellan unga från olika etniska och religiösa grupper, och stärka de viktiga aktörer för fredlig förändring som finns, säger Taleb.
Foto: FBA. Bilderna är från invigningen av FBA:s fredsbyggarprogram i Irak, den sista bilden föreställer diplomeringen av deltagarna där FBA:s generaldirektör Sven-Eric Söder och Iraks ungdomsminister Ahmed Riad Taleb närvarade.